جاذبه های گردشگری داخلی

بازار قزوین

قطعا همه ما به هر شهری که سفر می‌کنیم، یکی از مقاصد اصلی، بازار یا مرکز خرید آن شهر است؛ چرا که خرید همیشه بخش جذابی از سفر است. حال چه بهتر که بازار خود بنایی تاریخی به‌شمار رود. بازار قزوین با قدمت هزار ساله یکی از همین بازارهاست که جز جاذبه های گردشگری قزوین به شمار می‌رود. با ما همراه باشید تا گردشی در این بازار داشته باشیم.

تاریخچه بازار قزوین

تاریخچه بازار قزوین
عکس از گوگل مپ (عکاس: Par Parashtook)

با انتخاب شهر قزوین به عنوان پایتخت در دوران شاه تهماسب صفوی، بناهای متعددی در این شهر ساخته شد و رونق زیادی گرفت. یکی از این سازه‌ها بازار قزوین بود که به شکل میدانی بزرگ در مرکز شهر ساخته شد. قدمت این بازار به حدود هزار سال پیش می‌رسد و امروزه اثری از آن میدان باقی نمانده و فقط بازار پابرجا مانده‌است. این بازار، در دوران قاجار به اوج رشد و رونق خود رسید و سراها، تیمچه‌ها و کاروان‌سراهایی به آن اضافه شد.

جالب است بدانید بعدها نقشه میدان نقش جهان اصفهان، براساس الگوی میدان بازار قزوین ساخته شد. علت شهرت این بازار، تجارت‌ها و دادوستد‌های بین‌المللی بود که در اینجا انجام می‌شد و این مکان را به قلب اقتصادی ایران تبدیل کرده‌است. یکی از اصلی‌ترین بخش‌های این بازار در همان دوران، کروانسرای عباسی بود که بعدها تخریب شد و جای خود را به مسجدالنبی داد. نهایتاً بازار قزوین در دی‌ماه سال 1356 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

بازار قزوین کجاست؟

بازار قزوین کجاست؟
عکس از گوگل مپ (عکاس: Behzad Asadabadi)

بازار قزوین در خیابان امام خمینی قرار گرفته و دسترسی به آن از طریق خیابان‌های کوروش و مولوی نیز امکان‌پذیر است. بیشترین وسیله نقلیه عمومی که در این شهر وجود دارد، تاکسی است. شما می‌توانید در هر جای شهر که هستید با تاکسی خودتان را به این بازار بزرگ برسانید. اگر قصد دارید با ماشین شخصی خود به بازار بروید، یکی از مسیرهایی که در بالا گفتیم راه انتخاب کنید. ما برای مسیریابی راحت‌تر شما، نقشه زیر را برایتان قرار داده‌ایم.

لوکیشن در نشان

معماری بازار قزوین

معماری بازار تاریخی قزوین
عکس از گوگل مپ (عکاس: Behzad Asadabadi)

مساحت بازار قزوین به 14 هکتار می‌رسد و از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌است. بنای اصلی بازار از آجر تشکیل شده و تزئینات زیبایی با کاشی‌کاری و آجرکاری را می‌توانیم در اینجا ببینیم. سبک معماری این بازار معماری سنتی ایرانی و تلفیقی از معماری دوره صفویه و قاجار است. بخش‌هایی از بازار از طاق‌های آجری و تویزه با ارتفاع زیاد تشکیل شده که هنوز هم می‌توان تزئینات روی آن را تماشا کرد. این طاق‌ها در نقاط تقاطع دو راسته، به گنبد تبدیل شده و تشکیل چهارسو می‌دهد.

مصالح به کاررفته در بازار قزوین، آجر به همراه ملات گچ آهکی، چوب، سنگ و اندود کاهگل در بامها است. ورودی اصلی این بازار، در ضلع شمالی و از طرف خیابان امام است. بازار قزوین از چند بخش تشکیل شده‌است و انواع و اقسام کالاها را می‌توانید در اینجا پیدا کنید. این بازار یادگار اقتصادی، تاریخی و فرهنگی شهر قزوین در دوران صفویه و قاجار است و به واسطه معماری بی‌نظیرش، شهرت جهانی داشته و سالانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج از کشور به سوی خود می‌کشاند.

بخش‌های مختلف بازار قزوین

بخش های مختلف بازار قزوین
عکس از گوگل مپ (عکاس: Morteza Barjasteh)

همانطور که گفتیم این بازار بزرگ از چندین بخش تشکیل شده است. شما می‌توانید علاوه بر بازارگردی و خرید از بخش‌های مختلف آن همچون مسجدالنبی، سراها و تیمچه‌ها نیز دیدن کنید و لذت ببرید. در ادامه با ما باشید تا بیشتر در مورد آن توضیح دهیم.

مسجدالنبی

مسجدالنبی در بازار قزوین
عکس از گوگل مپ (عکاس: Djane Hanna Shirazi)

یکی از وسیع‌ترین و زیباترین مساجد ساخته شده در ایران، مسجدالنبی بازار قزوین است. این مسجد که در گذشته به مسجد شاه نیز معروف بوده، در دی‌ماه سال 1310 به فهرست آثار ملی ایران اضافه گردید. در سردر مسجد کتیبه‌ای وجود دارد که زمان ساخت و معمار آن را معرفی کرده است. برخلاف بسیاری که معتقدند مسجد در زمان صفویه ساخته شده، طبق کتیبه مسجدالنبی به دستور فتحعلی شاه قاجار به دست معمار معروف ایرانی، میرزای شیرازی ساخته شده‌است و قدمت آن به دوران قاجار بازمی‌گردد.

سراهای بازار قزوین

سراهای بازار بزرگ قزوین
عکس از گوگل مپ (عکاس: Ebrahim Jafari Sarami)

در بازار قزوین بیش از 10 سرا وجود دارد که می‌توان به سرای وزیر، سرای سعادت، سرای سعدالسلطنه، سرای قیصریه، سرای حاج رضا، سرای حاج محمد باقر، سرای رضوی و غیره اشاره کرد. در ادامه به معرفی برخی از این سراها می‌پردازیم.

سرای سعدالسلطنه

سرای سعدالسلطنه با مساحت 26 هزار متر مربع در زمان ناصرالدین شاه قاجار و به دستور حاکم قزوین، باقرخان سعدالسلطنه ساخته شد. معماری زیبای این مکان هرکسی را محو خود می‌کند. در این سرا تزئینات فوق‌العاده‌ای از کاشی‌کاری را خواهیم دید و گنبدها و سردرهای آن شما را مبهوت می‌کند. این سرا، خود به تنهایی شامل بخش‌هایی همچون کاروانسرا، حمام، مسجد، چای‌خانه، چهارسوق و غیره است و به کاروانسرای سعدالسلطنه شهرت دارد.

سرای رضوی

سرای رضوی که به عنوان کاروانسرا استفاده می‌شد، در دوران صفوی ساخته و در زمان فتحعلی شاه قاجار دچار تغییراتی شد. این سرا با سه ورودی که به قیصریه، بازار بزازها و بازار وزیر به هم می‌پیوندند در دو طبقه ساخته شده و در جنوب قیصریه واقع شده‌است. این سرای زیبا دارای حیاطی بزرگ بوده که دورتادور آن از حجره‌هایی با طاق‌های جناغی تشکیل شده‌است. این سرا با طرح‌های اسلیمی، صحنه‌های شکار، انسان‌های بالدار و غیره تزئین شده‌است.

سرای حاج رضا

سرای حاج رضا در قسمت جنوبی بازار قزوین واقع شده‌است و قدمت آن به دوران قاجار بازمی‌گردد. این سرا نیز همانند سایر سراها دارای حیاطی بزرگ بوده که حجره‌ها در اطراف آن بنا شده‌اند. جالب است بدانید از سرا متعلق به تٌجاری از قفقاز و تبریز بوده‌است. در ورودی سرا طاق‌هایی شبیه به تیمچه قرار گرفته‌است و دارای کاشی‌کاری و قوس‌های جناقی است که زیبایی آن را چندین برابر می‌کند. این سرا از شمال به سرای وزیر متصل است.

تیمچه های بازار قزوین

تیمچه های بازار قزوین
عکس از گوگل مپ (عکاس: hossein mohammadi)

تیمچه به بخشی از بازار گفته می‌شود که از نظر معماری شبیه راسته‌های اصلی بازار است اما با ابعادی کوچکتر ساخته می‌شود. بازار قزوین نیز شامل چندین تیمچه می‌باشد که می‌توان به تیمچه سرپوشیده، تیمچه حاج سید کاظم، تیمچه حاج محمد تقی، تیمچه درویش مهدی، تیمچه سرباز، تیمچه رضوی و غیره اشاره کرد. در قسمت پایین نیز به معرفی چند تیمچه از این بازار می‌پردازیم.

تیمچه رضوی

این تیمچه با سرمایه‌گزاری حاج سید ابوالقاسم رضوی اصفهانی ساخته شد. در ابتدا ایشان در سرای سعادت همین بازار مشغول تجارت بودند و سپس با ساخت این تیمچه، انحصاراً از آن استفاده می‌کردند. اکنون این تیمچه در دست بازماندگان و نوادگان وی بوده و به عنوان چوب فروشی شناخته می‌شود.

تیمچه حاج سید کاظم

این تیمچه روبروی راسته سراج‌ها واقع شده و به طور اختصاصی به مرکز فروش چرم و محصولات ساخته شده از چرم پرداخته است. در این تیمچه سرپوشیده کوچک تعدادی از بازرگانان چرم که معروف‌ترین آن‌ها حاج سید کاظم چرم فروش نیز بود، مشغول تجارت بودند و امر معاش می‌کردند.

تیمچه درویش مهدی

تیمچه درویش مهدی در نزدیکی چهارسوق بازار و حمام جلودار قرار گرفته‌است. در گذشته در این تیمچه شاهین‌سازان مشغول به کار و تجارت بودند. امروزه این تیمچه به بار فروشی تبدیل شده‌است.

جاذبه های اطراف بازار قزوین

جاذبه های اطراف بازار قزوین
عکس از گوگل مپ (عکاس: Hamid Bakhshi)

چنانچه قصد دارید چند روزی را در شهر قزوین بمانید، بهتر است از تمام جاذبه‌های دیدنی این شهر دیدن کنید. قزوین یکی از شهرهای تاریخی ایران بوده که از این‌رو مکان‌های تاریخی زیادی را در دل خود جای داده‌است. در قسمت زیر لیستی از تمام جاذبه‌های اطراف بازار قزوین را قرار داده‌ایم که از دیدن آن‌ها پشیمان نمی‌شوید.

نکات بازدید از بازار قزوین

نکات بازدید از بازار قزوین
عکس از گوگل مپ (عکاس: Morteza Barjasteh)
  • هزینه بازدید از این بازار کاملا رایگان بوده و نیاز به پرداخت هزینه‌ای نیست.
  • بازدید از کل بازار قزوین بیش از 3-4 ساعت زمان نیاز دارد و اگر قصد خرید هم داشته باشید، بهتر است نصف روز را به بازارگردی اختصاص دهید.
  • همه روزه از ساعت 08:00 صبح الی 21:00 شب این بازار باز است و شما می‌توانید به بازدید از آن و خرید بپردازید.
  • بهترین فصل سفر به قزوین و بازدید از اماکن تاریخی آن، فصل بهار و تابستان است، زیرا قزوین شهری سرد و خشک بوده و تابستان‌های معتدل و مطلوبی دارد.
  • علاوه بر بازدید از مغازه‌ها و خرید سوغاتی، عکاسی از این بازار تاریخی را فراموش نکنید.

سخن پایانی

بازار قزوین یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی این شهر محسوب می‌شود که بدون دیدن آن نباید شهر را ترک کنید. در این مقاله به صورت کامل درباره این بازار هزارساله و قسمت‌های مختلف آن به شما توضیح دادیم تا با دید بازتری برای بازدید از این بازار اقدام کنید. امیدواریم که از خواندن این مقاله از گردشی تاپ لذت برده باشید و از آن رضایت کامل داشته باشید.

سوالات متداول

بازار قزوین کجاست؟

این بازار تاریخی در خیابان امام خمینی قرار گرفته و برای دسترسی به آن می‌توانید از وسایل حمل‌و‌نقل عمومی و وسایل نقلیه شخصی استفاده کنید.

قدمت بازار قزوین چقدر است؟

این بازار به دستور شاه تهماسب ساخته شده و قدمت آن به دوره صفویه برمی‌گردد.

ساعات بازدید از بازار تاریخی قزوین کدامند؟

شما می‌توانید همه‌روزه از ساعت 08:00 تا 21:00 از این مجموعه بی‌نظیر دیدن کنید.

بازدید از بازار قزوین چقدر زمان می‌برد؟

بازدید از تمام بخش‌های بازار قزوین بین 3 الی 4 ساعت زمان می‌برد.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا