جاذبه های گردشگری داخلی

باغ صفوی

دوران صفویه، دوران هنر و معماری ایران زمین است و پادشاهان و شاهان آن زمان، علاقه زیادی به ساخت بناهای باشکوه با طراحی و معماری اصیل ایرانی داشته‌اند. باغ صفوی نیز یکی از همین مجموعه‌های زیبا و دیدنی شهر قزوین است که یادگار دوره صفویه بوده و عمارت‌های زیبایی را درون خود جای داده‌است. این مجموعه امروزه یکی از جاذبه های گردشگری قزوین محسوب می‌شود و گردشگران زیادی را جذب خود می‌کند.

در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را بیشتر در مورد این باغ زیبا و بخش‌های مختلف آن آشنا کنیم.

تاریخچه باغ صفوی

تاریخچه باغ صفوی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Eh San)

پس از انتخاب شهر قزوین به عنوان پایتخت در دوران صفویه، شاه طهماسب صفوی دستور بناهای متعددی را در این شهر داد که یکی از آن‎‌ها مجموعه باغ صفویه بود. زمین باغ به مساحت 6 هکتار در سال 908 خورشیدی، خریداری شد. شاه تهماسب پس از خرید زمین باغ که در شهر زنگی‌آباد قرار داشت، از بهترین معماران زمان خود خواست تا این باغ با بهترین طراحی ساخته شود. ساخت باغ صفوی قزوین از همان دوران تا دوران قاجار و حتی دوران پهلوی نیز ادامه داشت.

این باغ که یادگار دوران صفویه نیز بود، در اسفندماه سال 1386 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و از گذشته تا به امروز گردشگران زیادی مشتاق بازدید از آن بوده‌اند. با گذر زمان آسیب‌هایی به این باغ وارد شد و بخش‌هایی از آن موجب تخریب شد، اما با همت سازمان میراث فرهنگی قزوین مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. جالب است بدانید از همان ابتدا نام این باغ، باغ صفوی نیز بوده‌است و بخش‌های زیادی را شامل می‌شود که در ادامه مقاله به آن‌ها می‌پردازیم.

باغ صفوی کجاست؟

آدرس باغ صفوی قزوین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ashkan Heydrin)

مجموعه باغ صفوی قزوین در خیابان هلال احمر این شهر واقع شده‌است. برای دسترسی به این باغ زیبا می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی مانند تاکسی و اتوبوس استفاده کنید و خودتان را به خیابان هلال احمر برساند. اگر قصد سفر به قزوین و بازدید از این مجموعه را با ماشین شخصی دارید، لوکیشن زیر از گوگل مپ برای شما قرار داده شده تا بتوانید مسیریابی راحت‌تری داشته باشید.

لوکیشن در نشان

معماری باغ صفوی

معماری مجموعه باغ صفوی قزوین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ghazal Askari)

معماری باغ صفوی همانند سایر بناهای ساخته شده در آن دوران، از سبک صفوی پیروی می‌کند. این باغ دارای هفت درب ورودی بوده که در حال حاضر تنها یکی از آن‌ها به نام سردر عالی قاپو به جا مانده است. متاسفانه به دلیل ساخت و سازهای غیرقانونی در اطراف و حتی داخل این باغ، نمی‌توان تشخیص داد ابتدا و انتهای باغ کجا است. سازمان میراث فرهنگی با خریداری ساختمان‌هایی که وارد حریم باغ شده‌اند، جلوی ساخت و سازها را گرفته و دیگر اجازه تجاوز به حریم باغ را نمی‌دهد.

باغ صفوی شامل چندین بخش است که بازدید از همه این بخش‌ها می‌تواند بسیار جالب و هیجان‌انگیز باشد. در مسیر این باغ، آثار کهنی به جا مانده از چند دوره تاریخی مانند صفویه، افشاریه، زندیه و قاجار را خواهیم دید که هر کدام جذابیت خاص خود را دارد. همچنین این باغ به دستور شاه، از قسمت‌های دیوانی و مسکونی تشکیل شده‌است.

بخش های مختلف باغ صفوی

همانطور که در اشاره کردیم، این باغ از بخش‌های مختلفی تشکیل شده‌است که برخی مرمت و برخی به طور کامل تخریب شده‌اند. در درون این باغ چندین مجموعه جهت بازدید قرار دارد. سردر عالی قاپو، عمارت پهلوی، عمارت نادری، عمارت قاجاری، گراند هتل، کاخ چهل ستون، بقعه پیغمبریه و موزه قزوین از بناهای به جا مانده باغ صفوی است.

سردر عالی قاپو

سردر عالی قاپو
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ghazal Askari)

همانطور که در قسمت معماری مقاله گفتیم، باغ صفوی دارای هفت ورودی بود که امروزه فقط یک ورودی آن، یعنی سردر عالی قاپو به جا مانده است. تغییراتی بر روی این سردر در زمان شاه عباس شکل گرفت که از جمله آن کوچکتر شدن طاق ورودی است. جالب است بدانید اولین خیابان ایران به نام خیابان سپه در مقابل این سردر قرار داشت. جنس کف سردر سنگفرش و دارای شیب کمی به داخل باغ دارد که انسان را به داخل باغ دعوت می‌کند.

متاسفانه اکثر تزئینات این سردر به خصوص نقاشی‌ها و تزئینات هشتی آن به طور کامل از بین رفته ولی هنوز هم می‌توان کاشی‌کاری های معرق آن را در ورودی سردر تماشا کرد. در این جا کتیبه‌ای نوشته شده با خط ثلث استاد علیرضا عباسی را می‌بینیم که به موضوع تکریم شاهان و آرزوی نابودی دشمنان پرداخته است. همچنین در دو طرف هشتی سردر پلکانی به سمت اتاق‌های نگهبانی و نقاران قرار داشته است.

عمارت نادری در باغ صفوی

در ضلع غربی مجموعه باغ صفوی عمارت نادری واقع شده‌است. این عمارت یکی از قصرهای مهم شاه تهماسب صفوی شمرده می‌شد که پس از دوران صفوی رو به ویرانی می‌رفت اما با روی کار آمدن نادرشاه افشار توجه بیشتری به آن شد و ایشان دستور مرمت آن را داد و پس از چندسال به حیاط قلعه بیگی نیز معروف گردید. این عمارت یکی از کاخ‌های تابستانه پادشاهان صفوی بود و برای میزبانی از مهمان‌های خارجی استفاده می‌شد. متاسفانه اثری از این عمارت باقی نمانده است ولی با تلاش باستان شناسان در دهه‌های اخیر، ورودی و بخش‌هایی کوچکی از آن کشف شد.

عمارت پهلوی و عمارت قاجاری

عمارت پهلوی و قاجار در باغ صفوی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ghazal Askari)

عمارت پهلوی و عمارت قاجاری درست در کنار یکدیگر واقع شده‌اند. این عمارت‌ها هر کدام در دوران مختلفی ساخته شده‌اند و زیبایی خاصی را به باغ صفوی بخشیده‌اند. عمارت قاجاری دارای تزئینات و سرستون‌های زیبایی است و در جلوی آن حوضی بزرگ قرار دارد که فضای دلنشینی به عمارت داده‌است. عمارت پهلوی همانطور که از نامش پیداست در زمان پهلوی در دو طبقه بنا شده است. در این عمارت تزئینات خاصی دیده نمی‌شود. جالب است بدانید از آن به عنوان شهربانی استفاده می‌شده و طبقه اول آن بازداشتگاه شهر بوده‌است.

گراند هتل باغ صفوی

گراند هتل یکی از بناهای ساخته شده در باغ صفوی است. این هتل یکی از اولین هتل‌های ساخته شده در ایران بوده که از داخل باغ سه طبقه و از خیابان دو طبقه دیده می‌شود. گراند هتل در اواخر دوران قاجار بنا شد. در طبقات آن اتاق‌هایی برای استقرار مهمانان و از ایوان‌هایی ستون‌دار تشکیل شده‌است. روبروی هتل ساختمانی به نام گراند سینما قرار داشت که متاسفانه دو بار در آن آتش سوزه رخ داد و به طور کامل از بین رفت.

مقصد بعدی کجاست؟

جاذبه های اطراف باغ صفویه قزوین
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ghazal Askari)

قزوین یکی از شهرهای بزرگ و تاریخی ایران است که در زمان صفویه به مدت 57 سال پایتخت ایران شناخته می‌شد. از این‌رو آثار و جاذبه‌های دیدنی زیادی از آن دوران باقی مانده که یکی از آن‌ها باغ صفوی است. علاوه بر این باغ، جاذبه‌های دیگری در دل این شهر جا خوش کرده‌اند که ما لیستی از آن‌ها را برای شما آماده کردیم که می‌توانید پس از بازدید از باغ سری به آن‌ها بزنید و لذت ببرید.

  • بازار قزوین در فاصله 1 کیلومتری از باغ صفوی واقع شده‌است.
  • کاخ چهل ستون قزوین (فاصله: 1.2 کیلومتر)
  • مسجد النبی با فاصله 1.9 کیلومتر
  • آب انبار سردار کوچک در فاصله 1.5 کیلومتر
  • کلیسای رفیع (فاصله: 1.3 کیلومتر)
  • بازار قزوین (فاصله: 1 کیلومتر)
  • عمارت سردار مخفم قزوینی با فاصله یک کیلومتر از باغ صفوی
  • کلیسای کانتور (فاصله: 1.4 کیلومتر)
  • پارک مشاهیر با فاصله 1.3 کیلومتر از باغ قرار دارد.

نکات بازدید از باغ صفوی

نکات بازدید از باغ صفوی
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: MohammadHosein Mohseni)
  • هزینه بازدید از باغ صفوی قزوین رایگان است و نیاز به پرداخت هیچ هزینه‌ای نیست. اما برای ورود و بازدید از برخی بخش‌های داخلی آن باید هزینه‌ پرداخت کنید.
  • شما می‌توانید همه روزه در هر ساعت از شبانه روز از این مجموعه دیدن کنید.
  • شهر قزوین در تابستان آب و هوایی معتدل و خنک و زمستان‌هایی سرد و خشک دارد. بنابراین بهترین زمان بازدید از این شهر و باغ صفوی فصل بهار و تابستان است.
  • عکاسی در این مجموعه بسیار جذاب بوده و می‌توان تصاویر بی‌نظیری در این‌جا به ثبت رساند. عکس یادگاری و عکاسی از بناهای تاریخی در مکان را فراموش نکنید.
  • بناهای تاریخی هر کشور، میراث فرهنگی مردم آن شناخته می‌شود. بنابراین وظیفه ماست که در حفظ و نگهداری آن کوشا باشیم.

کلام آخر

مجموعه باغ صفوی قزوین که دارای چندین بنای تاریخی و توریستی بوده، یکی از جذاب‌ترین مکان‌های دیدنی این شهر محسوب می‌شود که ارزش بالایی برای دیدن دارد. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم شما را با این مجموعه تاریخی فوق‌العاده آشنا کنیم و در مورد تاریخچه، معماری و  بخش‌های مختلف آن توضیحات کاملی را دادیم. اگر تجربه بازدید از این باغ را دارید، خوشحال می‌شویم آن‌را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

باغ صفوی کجاست؟

این باغ تاریخی و جذاب در خیابان هلال احمر شهر قزوین جا خوش کرده است.

ساعات بازدید از مجموعه باغ صفوی کدامند؟

بازدید از این جاذبه در تمام روزهای هفته، به صورت 24 ساعته امکان‌پذیر است.

قدمت باغ صفویه قزوین چقدر است؟

ساخت این مجموعه باغ زیبا در دوره صفویه آغاز شد و در دوره‌های قاجار و پهلوی نیز بخش‌هایی به آن اضافه شد.

هزینه بازدید از باغ صفوی چقدر است؟

بازدید از این جاذبه کاملا رایگان است و تنها برای دیدن برخی از بخش‌های داخلی آن باید بلیط خریداری کنید.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا