موزه هنرهای ترکی و اسلامی
شهر زیبای استانبول، به عنوان بزرگترین و پرجمعیتترین و نیز یکی از مهمترین شهرهای ترکیه شناخته میشود و جایگاه بسیار مهمی در تاریخ این کشور نیز دارد؛ به همین جهت جاذبههای گردشگری فراوانی دارد. یکی از مهمترین و جذابترین جاذبه های گردشگری استانبول برای گردشگران، موزه هنرهای ترکی و اسلامی است که ترکیبی از آثار هنری ترک و آثار هنری دوران اسلامی را به نمایش گذاشتهاست. در این مجموعه نمونههایی از خوشنویسی در جهان اسلام، کاشی و فرش شرقی و مردمنگاری فرهنگهای مختلف ترکیه به خصوص عشایر دیده میشود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با این موزه بیشتر آشنا شویم.
تاریخچه موزه هنرهای ترکی و اسلامی
موزه هنرهای ترکی و اسلامی برای اولین بار در سال ۱۹۱۴ در ساختمان آشپزخانه «سوپ» در مجموعه سلیمانیه به عنوان موزه اوقاف اسلامی افتتاح شد. گفته میشود که این موزه آخرین موزهای است که در دوران امپراطوری عثمانی تاسیس شدهاست. موسس این موزه عثمان حمدی بیک است و هدف او از تاسیس این موزه جمعآوری و حفظ آثار هنری و آثار تاریخی باقی مانده در بناهای تاریخی مانند فرش، قالیچه، نسخ خطی، درهای چوبی، منبر و غیره بود.
ساختمانی که موزه در آن بنا شد پس از اعلام جمهوری و در ۱۹۸۳ تغییر یافت و موزه به بخشی از کاخ ابراهیم پاشای پارگایی منتقل شد. وی همسر خدیجه سلطان و دومین وزیر ارشد سلیمان اول بود. ساختمان کاخ ابراهیم پاشا در سال ۱۵۲۴ میلادی توسط معمار معروف دربار عثمانی، معمار سینان ساخته شدهبود. علاوه بر تغییر مکان موزه، نام موزه نیز به نام کنونی خود یعنی “موزه هنرهای ترکی و اسلامی” تغییر پیدا کرد. این موزه نخستین موزه گردآورنده تمام هنرهای اسلامی ترکیه بود.
موزه هنرهای ترکی و اسلامی کجاست؟
موزه هنرهای ترکی و اسلامی در ترکیه، استانبول، منطقه فاتح، محله بین ببر دیرک و در میدان سلطان احمد واقع شده است. لوکیشن مسجد بر روی نقشه در زیر آورده شده است تا مسیریابی راحتتری داشته باشید.
جهت دسترسی به موزه هنرهای ترکی و اسلامی میتوانند از وسیله نقلیه شخصی یا عمومی استفاده کنید. اگر قصد دارید که از وسیله نقلیه شخصی استفاده کنید، لوکیشن زیر در مسیریابی به شما کمک میکند. همچنین اگر قصد دسترسی به موزه با استفاده از وسایل نقلیه عمومی را دارید، می توانید از خط T1 تراموا استفاده کنید و در ایستگاه سلطان احمد از قطار پیاده شده و پس از حدود ۵ دقیقه پیاده روی خود را به موزه برسانید.
بخش های مختلف موزه هنرهای ترکی و اسلامی
در موزه هنرهای ترکی و اسلامی بیش از ۴۰ هزار اثر هنری و تاریخی متعلق به ادوار مختلف اسلامی از جمله حکومت امویان، عباسیان، سلجوقیان، عثمانی، صفوی و غیره به نمایش گذاشته شدهاند. در ادامه با بخشهای مختلف این موزه آشنا میشویم.
بخش فرش
یکی از مهمترین بخشهای موزه هنرهای ترکی و اسلامی ترکیه، بخش فرش موزه است. در این بخش از موزه که اصلیترین بخش آن نیز محسوب میشود، فرشهای بسیار زیبا و گرانبها که به ادوار تاریخی مختلف تعلق دارند، به نمایش در آمدهاند؛ از این رو این موزه تا ساعت به نام موزه فرش شهرت داشت. از مهمترین فرشهای نفیس و قدیمی که در این بخش نمایش داده میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- فرشهای نادر دوران سلجوقی
- فرشهای نماز متعلق به قرن ۱۵
- فرشهایی با تصویر حیوانات متعلق به قرن ۱۵
- فرشهای هولباین یا آناتولی متعلق به قرن های ۱۵ تا ۱۷
- فرشهای ترکی
- فرشهای قفقازی
- فرشهای ایرانی
بخش سرامیک و شیشه
در این بخش از موزه هنرهای ترکی و اسلامی آثار سرامیکی و شیشهای متعلق به دورانهای مختلف اسلامی به نمایش گذاشته شدهاند. بیشتر آثار موجود در این بخش از جنس سرامیک هستند. این آثار در سالهای ۱۹۰۸ تا ۱۹۱۴ میلادی کشف شدهان
بخش آثار چوبی
در این بخش از موزه هنرهای ترکی و اسلامی نمونههایی از آثار هنری دوران اسلامی که با چوب ساخته شدهاند، به گردشگران نمایش داده میشوند. این آثار به قرون ۹ و ۱۰ و دوران سلجوقیان تعلق دارند. از جمله آثاری که در این بخش از موزه به نمایش در آمدهاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- آثار چوبی تزئین شده دوره عثمانی
- آثار تزئینی مشهور مروارید، عاج فیل و لاک لاک پشت
- نگهدارندههای کتاب و کشوها
بخش هنر فلز
در این بخش از موزه هنرهای ترکی و اسلامی، آثار فلزی قدیمی از جمله ابزار آلات و ظروف مختلف فلزی، متعلق به دورانهای مختلف تاریخی به ویژه دوران سلجوقی به نمایش گذاشته شدهاند. از جمله آثاری که در این بخش نگهداری میشوند میتوان به آفتابه، آینه، شمعدان، گلاب پاش و غیره اشاره کرد.
بخش هنر سنگ
در این بخش از موزه آثار هنری سنگی به دست آمده از دوران سلجوقیان، مملوکان، عباسیان و غیره به نمایش در آمدهاند. از جمله آثار هنری سنگی که در این بخش نگهداری شدهاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سنگ قبرهایی با صحنه شکار، ابوالهول، اژدها، گریپون
- کتیبههای مختلف با هنر خوشنویسی عثمانی
- ثار هنری با نوشتههای حاشیهای
بخش مردم نگاری
یکی از مهمترین بخشهای موزه هنرهای ترکی و اسلامی، بخش مردم نگاری موزه است. این بخش از موزه دارای ماشینهای بافندگی فرش و گلیم که از مناطق مختلف آناتولی گردآوری شدهاند و تکنیکهای نقاشی با پشم، لباسهای محلی منطقه و انواع صنایع دستی و غیره دیده میشود.
بخش خوشنویسی
در این بخش از موزه آثار هنری بسیار زیبایی شامل تابلوهای خوشنویسی و نامههای قدیمی از دوران مختلف اسلامی که توسط هنرمندان و اشخاص برجسته خطاطی شدهاند، به نمایش درآمدهاند. از جمله آثاری که در بخش خوشنویسی موزه هنرهای ترکی و اسلامی به نمایش درآمدهاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- قراردادها
- نوشتههای مینیاتوری ترکی و ایرانی
- احکام شاهنشاهی دوران عثمانی
- قرآن های خطی
- امضاهای سلاطین مختلف
- نوشتارهای دستی کتابهای معروف
جاذبه های اطراف موزه هنرهای ترکی و اسلامی
شهر استانبول دارای جاذبههای گردشگری بسیار زیبا و فراوانی است که آن را به یکی از شهرهای پرطرفدار ترکیه تبدیل میکنند. از جمله جاهای دیدنی استانبول که در مناطق نزدیک به موزه هنرهای ترکی و اسلامی واقع شدهاند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مسجد سلطان احمد
- مقبره سلطان احمد
- آب انبار باسیلیکا
- آب انبار شرفیه
- آب انبار بینبیر دیرک
- حمام خرم سلطان
- بازار بزرگ استانبول
- مسجد ایاصوفیه کوچک
نکات بازدید از موزه هنرهای ترکی و اسلامی
بازدید از موزه هنرهای ترکی و اسلامی در فصول بهار و تابستان یعنی از تاریخ ۱ آوریل تا ۳۱ اکتبر (۱۳فرورین تا ۱۰ آبان) از ساعت ۹ تا ۱۹:۳۰ و در فصول پاییز و زمستان یعنی از تاریخ ۳۱ اکتبر تا ۱ آوریل از ساعت ۹ تا ۱۸:۳۰ قابل بازدید است. هزینه ورودی به این موزه ۱۷ یورو است.
سخن آخر
یکی از زیباترین موزههای موجود در شهرهای مختلف ترکیه، موزه هنرهای ترکی و اسلامی است که اولین موزه گردآورنده هنرهای ترکی و اسلامی محسوب میشود و آثار هنری بی نظیر و بسیار زیبایی دارد. در صورت سفر به ترکیه حتما از این موزه نیز بازدید کرده و تجربه خود از سفرتان را با ما و کاربران گردشی تاپ نیز به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این جاذبه در شهر استانبول در منطقه فاتح، محله بین ببر دیرک و در میدان سلطان احمد قرار دارد.
بخش فرش، سرامیک و شیشه، آثار چوبی، هنر فلز، سنگ، مردم نگاری و بخش خوشنویسی از بخشهای این موزه است.
بهای بلیط ورودی این موزه مبلغ 17 یورو است. موزه هنرهای ترکی و اسلامی کجاست؟
بخش های مختلف این موزه کدام است؟
هزینه بازدید از موزه هنرهای ترکی و اسلامی چقدر است؟