جاهای دیدنی مشهدایرانگردیسفر به خراسان رضویسفر به مشهد

خانه ملک مشهد

خانه ملک مشهد یکی از خانه‌های تاریخی مربوط به اواخر دوران قاجار است که متعلق به حاج حسین آقا ملک یکی از ثروتمندان شهر بود. این خانه زیبا که امروزه به یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی مشهد تبدیل شده در خیابان امام خمینی این شهر قرار گرفته و مرکز توسعه فرهنگ و هنر این شهر است. معماری بی‌نظیر این خانه باشکوه باعث شده سالانه گردشگران زیادی از آن دیدن کنند. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا سری به دل خانه بزنیم و با بخش‌های مختلف آن آشنا شویم.

حاج حسین آقا ملک کیست؟

زندگینامه حاج حسین آقا ملک
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Zahra Gholami)

حاج حسین آقا ملک بنیانگذار کتابخانه و موزه ملی ملک تهران در سال 1250 شمسی چشم از جهان گشود و اصالت تبریزی داشت. پدر وی یکی از تاجران معروف تبریزی بوده که ناصرالدین شاه قاجار به وی لقب ملک التجار را دادند. حاج حسین آقا ملک از کودکی علاقه زیادی به مطالعه و کتاب خواندن بوده و شیفته قوانین و دین اسلام، ادبیات و تاریخ و هنر بود. وی از همان دوران کودکی نسخه‌های خطی و کتاب‌های چاپی را جمع‌آوری می‌کرده و در نهایت کتابخانه و موزه ملی ملک را در تهران تاسیس نمود.

ایشان برای مدتی در مشهد زندگی می‌کردند و برای مردم این شهر بیمارستان، مدرسه و پرورشگاه تاسیس نمود. آقا ملک املاک زیادی در تهران و مشهد داشتند که پیش از فوتشان همه آن‌ها را وقف کرده و به امور خیریه بخشیدند. جالب است بدانید خانه ملک مشهد یکی از همین دارایی‌ها بوده که وقف شده و امروزه در گوشه آن مجسمه این مرد بزرگ را خواهید دید. این خیر بزرگ در سال 1351 چشم از جهان فروبست و در حرم امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.

تاریخچه خانه ملک مشهد

تاریخچه خانه ملک مشهد
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: فهیمه کوچکی نژاد)

خانه ملک مشهد در اواخر دوران قاجار ساخته شده‌است. حاج حسین ملک یکی از ثروتمندترین افراد کشور در آن دوران بوده که از پدر خود ثروت کلانی را به ارث برد. وی در سال 1284 به شهر مشهد نقل مکان کرده و چندین سال را در این خانه زندگی کرد و در نهایت با وقف تمامی اموالش در سال 1351 از دنیا رفت. این خانه زیبا با معماری جذابش در تاریخ 18 شهریور ماه سال 1377 با شماره 2115 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در سال 1379 مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت.

خانه ملک مشهد کجاست؟

خانه ملک مشهد کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mostafa Mosavi)

خانه ملک مشهد در بخش شرقی خیابان امام خمینی، بین خیابان پاسداران و خیابان امام خمینی 32 واقع شده‌است. این خانه روبروی اداره دارایی مشهد قرار دارد. برای دسترسی به این مکان باشکوه می‌توانید از سیستم حمل و نقل عمومی نظیر مترو، اتوبوس و تاکسی استفاده کنید و خودتان را به این خانه تاریخی برسانید. چنانچه مترو را انتخاب می‌کنید، سوار مترو خط 1 شده و در ایستگاه امام خمینی پیاده شوید. این ایستگاه تا خانه حدود 10 دقیقه پیاده‌روی دارد.

اگر می‌خواهید با اتوبوس به این خانه دسترسی داشته باشید، باید در ایستگاه سه‌راه دارایی پیاده شوید و با پنج دقیقه پیاده‌روی خانه ملک مشهد را خواهید دید. برای دسترسی با ماشین شخصی در هرجای شهر که هستید خودتان را به بلوار امام خمینی و سپس خیابان امام خمینی 32 برسانید. در قسمت زیر لوکیشن دقیق خانه را از گوگل مپ برایتان قرار داده‌ایم، تا به کمک آن بتوانید کوتاه‌ترین و بهترین مسیر را انتخاب کنید.

لوکیشن در بلد

معماری خانه ملک مشهد

معماری خانه ملک مشهد
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Firooz Amini)

خانه ملک مشهد با مساحت کلی 1659 متر مربع و زیربنای 600 متر مربع در اوایل قرن 14 شمسی در دو طبقه ساخته شد. سبک معماری خانه تلفیقی از معماری ایرانی اروپایی بوده و به زیبایی هرچه تمام طراحی شده‌است. نمای بیرونی خانه به کمک آجرکاری‌های هنرمندانه و ظریف و پنجره‌های چوبی تزیین شده‌است. در طبقه اول این خانه باشکوه تزئینات بسیار خاص و شگفت‌انگیزی از منبت‌کاری، گچ‌بری و سقف مشبک توجه شما را به خودش جلب می‌کند. همچنین طبقه دوم خانه موزه‌ای با آثار بسیار نفیس و ارزشمند از هنرمندان مشهدی را درون ویترین خواهیم دید.

جالب است بدانید حمام خانه تاریخی ملک مشهد که در آن زمان تنها حمام خصوصی در شهر مشهد شناخته می‌شد، در زیر خاک در حیاط خانه مدفون شده بود و پس از مدتی در عملیات بازسازی خانه کشف شد. این حمام به سبک معماری ایرانی اسلامی طراحی شده و از بخش‌های مختلفی مانند سربینه، خزینه، حوضچه و غیره تشکیل می‌شود. همچنین علاوه بر این حمام، آتشدان، محل انبار چوب، نمازخانه، سرویس بهداشتی، گرم‌خانه و انباری خانه در انجام عملیات حفاری کشف شد.

کلاس های خانه ملک مشهد

کلاس های خانه تاریخی ملک مشهد
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Vahab Kosar)

شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید امروزه در این خانه زیبا کارگاه‌ها و کلاس‌های هنری متفاوتی برقرار است. از جمله کلاس‌هایی که در این مکان برگزار می‌شود می‌توان به سفال سازی، منبت و معرق، مینیاتور، فرش‌بافی و گلیم بافی، سوزن دوزی، حکاکی سنگ، فیروزه‌کوبی، قلم‌زنی، تراش شیشه، نقاشی و به طور کلی صنایع دستی سنتی مشهد اشاره کرد. خانه ملک مشهد امروزه در اختیار مرکز هنرهای سنتی میراث فرهنگی خراسان رضوی قرار دارد و شما می‌توانید در کنار بازدید از خانه، از آثار جذاب این کارگاه‌های سنتی دیدن کنید.

مقصد بعدی کجاست؟

جاذبه های اطراف خانه ملک مشهد
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Amir Jangi)

شهر مشهد سرشار از جاذبه‌های دیدنی است. سالانه میلیون‌ها نفر به این شهر سفر می‌کنند تا به زیارت حرم امام رضا (ع) بپردازند. در کنار زیارت حرم و بازدید از آن، می‌توانید به سراغ دیگر جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و تفریحی این شهر رفته و سفری بسیار به‌یادماندنی را برای خود رقم بزنید. در ادامه لیستی از نزدیک‌ترین جاهای دیدنی مشهد به خانه ملک مشهد را قرار داده‌ایم که می‌توانید از آن استفاده کنید.

  • باغ ملی مشهد (فاصله: 800 متر)
  • گنبد سبز (فاصله تا خانه: 500 متر)
  • حرم امام رضا (ع) (با فاصله 2 کیلومتر از خانه ملک مشهد)
  • آرامگاه نادرشاه افشار (در فاصله 1.7 کیلومتری از این خانه)
  • سرزمین موج های آبی (فاصله تا خانه تاریخی ملک مشهد: 16.4 کیلومتر)
  • موزه حمام شاه (با فاصله 2.3 کیلومتر)
  • میل اخنگان (فاصله: 32 کیلومتر)

نکات بازدید از خانه ملک مشهد

نکات بازدید از خانه ملک مشهد
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Firooz Amini)
  • بد نیست بدانید امروزه به دلیل اینکه خانه ملک مشهد به یک مرکز فرهنگی هنری شهر تبدیل شده، بازدید از آن رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
  • شما می‌توانید همه روزه به جز تعطیلات رسمی کشور از ساعت 08:00 صبح الی 18:00 عصر از این خانه باشکوه دیدن کنید. بازدید از تمامی بخش‌های خانه حدود 2 الی 3 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص می‌دهد.
  • فصل بهار و مخصوصا اوایل اردیبهشت، بهترین زمان بازدید از این خانه و سایر جاهای دیدنی مشهد است. در این زمان هوا بسیار مطلوب بوده و به راحتی می‌توانید به گردش در شهر و مکان‌های دیدنی آن بپردازید.
  • خبر خوب این است که خیابان امام خمینی مشهد در محدود طرح ترافیک قرار ندارد و شما به راحتی می‌توانید از خودروی شخصی‌تان برای بازدید از خانه ملک مشهد استفاده کنید.
  • قابل ذکر است که به دلیل داشتن پله‌های زیاد و نبود بستری مناسب برای معلولان و توانیابان عزیز، بازدید از خانه تاریخی ملک مشهد برای این افراد توصیه نمی‌شود.
  • چنانچه ساکن شهر مشهد هستید و به کارهای هنری علاقه دارید، می‌توانید در کلاس‌های هنری که در خانه ملک مشهد برگزار می‌شود، شرکت کنید.
  • در حیاط خانه فروشگاهی قرار دارد که می‌توانید صنایع دستی شهر زیبای مشهد، آثار سنتی با ارزش و سوغات مشهد را از آن خریداری کنید.
  • این خانه زیبا و تاریخی یکی از بهترین سوژه‌ها جهت عکاسی است، پیشنهاد می‌کنیم حتما دوربین خود را به همراه داشته باشید تا بتوانید از نقاط مختلف خانه عکاسی کرده و در آلبوم خاطرات خود ثبت کنید. توجه داشته باشید که برای گرفتن عکس‌های تبلیغاتی باید از مدیریت خانه مجوزهای لازم را کسب کنید.
  • خواهشمندیم از نوشتن یادگاری بر روی دیوارها و آسیب به خانه و رها کردن زباله‌هایتان در حیاط پرهیز کرده و در حفظ این آثار ملی کوشا باشید.

سخن پایانی

خانه ملک مشهد یکی از برجسته‌ترین جاذبه‌هایی است که از دوران قاجار به یادگار مانده و می‌توانید به راحتی از داخل آن دیدن کنید. معماری کم‌نظیر این خانه سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند. چنانچه تا به امروز از این خانه زیبا دیدن نکرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم در سفر بعدی خود به مشهد حتما سری به آن بزنید. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم اطلاعات جامعی از تاریخچه و معماری خانه در اختیارتان قرار دهیم. امیدواریم که مطالب برایتان مفید بوده و از خواندن آن لذت برده باشید.

سوالات متداول

خانه ملک مشهد کجاست؟

این خانه بین خیابان پاسداران و خیابان امام خمینی 32 قرار گرفته است.

قدمت خانه ملک مشهد چقدر است؟

قدمت خانه تاریخی ملک مشهد به اواخر دوران قاجار می‌رسد.

در این خانه چه کلاس هایی برگزار می شود؟

سوزن دوزی، حکاکی سنگ، فیروزه‌کوبی، قلم‌زنی، نقاشی، معرق، فرش بافی و گلیم بافی و غیره از جمله کلاس‌هایی هستند که در این مکان برگزار می‌شوند.

ساعات بازدید از خانه ملک مشهد کدامند؟

این خانه همه روزه بجز ایام تعطیل از ساعت 08:00 صبح الی 18:00 عصر میزبان گردشگران عزیز است.

هزینه بازدید از این خانه چقدر است؟

شما می‌توانید به صورت رایگان از خانه ملک مشهد دیدن کنید.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 1

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا