خانه ماپار

خانه ماپار یکی از بناهایی است که در زمان پهلوی اول ساخته شده و به خوبی معماری این دوره را به تصویر میکشد. این خانه اکنون زیر نظر اداره میراث فرهنگی به حیات خودش ادامه میدهد و یکی از زیباترین جاهای دیدنی اهواز محسوب میشود. در طول سال گردشگران زیادی از این جاذبه دیدن میکنند؛ گردشگرانی که اکثر آنها از آپارتمانهای بیروح امروزی خسته شدهاند و میخواهند ساعاتی را در این خانه تاریخی سپری کنند و از دیدن حیاط باصفای آن لذت ببرند.
من در تعطیلات نوروز سال 1401 از خانه تاریخی ماپار دیدن کردم و در یک کلام باید بگویم که زیباییهای این خانه فراتر از آن چیزی بود که در عکسها و فیلمها دیدم. در این مقاله همراه من باشید تا شما را با آجر به آجر این خانه آشنا کنم.
آشنایی با خانه ماپار

در خیابان نادری شهر اهواز، یک بنای آجری با معماری کمنظیر و پنجرههای رنگی در حال نفس کشیدن است؛ بنایی که با نام خانه ماپار شناخته میشود و قدمت آن به دوره پهلوی اول برمیگردد. با نگاه کردن به بیرون این خانه، به خوبی میتوان متوجه شد که بهشتی گمشده در بین دیوارهای آن قرار گرفته است. تنها کافیست قدم به داخل خانه بگذارید تا سالها به عقب برگردید و خودتان را در سال 1299 هجری شمسی پیدا کنید.
عبدالمجید ماپار یکی از تاجران مشهور و موفق اهواز بود که در اواخر دوره قاجار تصمیم گرفت در این خانه زندگی کند. او پس از خرید خانه، تغییرات زیادی را در معماری آن اعمال کرد؛ تغییراتی که الهام گرفته از معماری دوره پهلوی بود. او نام خانه ماپار را روی این بنای آجری نهاد تا نام او برای همیشه در بین مردم باقی بماند. پس از فوت عبدالمجید، خانه او توسط خاندان پهلوی توقیف شد و تا پیش از انقلاب در اختیار آنها بود. پس از انقلاب نیز در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت.
خانه ماپار در پنجم آذر ماه سال 1380، با شماره ثبت 4226 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. شش سال بعد انجمن دوستداران حافظ قدم به داخل این خانه گذاشتند تا خانه تاریخی ماپار حس و حال تازهای به خودش بگیرد. تا سال 1395 هیچ مرمتی در بخشهای مختلف این خانه انجام نشد و همین موضوع باعث شده بود تا بخشهای مختلف خانه تاریخی ماپار بر اثر رطوبت و موریانه آسیب جدی ببینند؛ سال 1395 بازسازی بنا زیر نظر سازمان میراث فرهنگی آغاز شد.
خانه ماپار کجاست؟

این خانه آجری در خیابانی به نام شهید خوانساری، در نزدیکی رود کارون و بین خیابانهای کافی و شهید جهانیان قرار گرفته است. افرادی که میخواهند از اتوبوسها برای دسترسی به این جاذبه استفاده کنند، باید در ایستگاه شریعتی یا شهید فهمیده پیاده شوند و ادامه مسیر را پیاده بروند. فاصله ایستگاه شریعتی از خانه ماپار 461 متر و فاصله ایستگاه شهید فهمیده 335 متر است.
افرادی که میخواهند با اتومبیل خودشان برای دیدن این جاذبه بروند، ابتدا باید خود را به خیابان شهید غلامی یا بلوار شریعتی برسانند و از آنجا وارد خیابان کافی شوند. سپس در میانه راه وارد خیابان شهید خوانساری شوند و خود را به پلاک 551 در این خیابان برسانند. البته برای آنکه بهتر و راحتتر بتوانید خانه ماپار را پیدا کنید، پیشنهاد میکنم که از لوکیشن زیر برای پیدا کردن مسیر استفاده کنید.
نکته: در نزدیکی این خانه پارکینگی به نام کاشانی خسروی وجود دارد که میتوانید از آن برای پارک کردن اتومبیل خودتان استفاده کنید. هزینه استفاده از خدمات این پارکینگ بسیار کم است و طبق تجربه من خدمات خوبی را هم ارائه میدهند.
معماری خانه ماپار

این خانه 550 متر مربع از زمینهای خیابان خوانساری را به خودش اختصاص داده و در ساخت آن از معماری دوره پهلوی استفاده شده است. خانه ماپار دو طبقه، یک زیرزمین و دو حیاط را در دل خودش جا داده که هر حیاط دارای یک حوض زیبا است؛ البته باید بگوییم که تنها یکی از حیاطها مورد استفاده قرار گرفته است. نمای آن از جنس آجر و دیوارها سنگی هستند. برای سقف اتاقها هم پوشش چندل چوبی در نظر گرفته شده است.
از نظر من حیاط زیباترین بخش خانه ماپار است. در حیاط این خانه چندین باغچه کوچک قرار دارد که هر کدام از آنها محل زندگی درختان و گلهای خاصی هستند. زیباترین باغچه طراحی مربعی دارد و وسط آن یک حوض آب زیبا جا خوش کرده است؛ در این باغچه یک درخت نخل خمیده وجود دارد که به درخت نخل پامار شهرت پیدا کرده است. همه جای حیاط پر شده از درخت و گل که میتوانید روی تختهای موجود بنشینید و از دیدن آنها لذت ببرید.

دربهای قدیمی با پنجرههای رنگی المان دیگری است که نظر شما را به خودش جلب میکند. با استفاده از این دربها میتوانید به اتاقهای خانه دسترسی داشته باشید؛ اتاقهایی که به سبک معماری پهلوی ساخته شدهاند و زیبایی وصفناپذیری دارند. برای دیدن زیرزمین خانه ماپار هم میتوانید از پلکان سنگی موجود استفاده کنید. در زیرزمین خانه چند عکس قدیمی و ستونهایی که وزن بنا را تحمل میکنند، انتظار شما را میکشند.
ماجراجویی خود را با دیدن عکسخانه مجموعه و نوشیدن یک لیوان شربت در شربتخانه آن به پایان برسانید. از نظر من خانه تاریخی ماپار یکی از زیباترین خانههایی است که به سبک قدیمی ساخته شده و بازدید از آن ارزش فوقالعاده زیادی دارد.
داخل خانه ماپار چه خبر است؟

در سالهای گذشته بخشهای متنوعی به این بنای تاریخی اضافه شده که جذابیت خانه ماپار را چندین برابر کرده است. از جمله مهمترین این بخشها باید به عکاسخانه، نگارخانه، فروشگاه صنایع دستی، کارگاه صنایع دستی، رستوران و شربتخانه اشاره کنیم. این خانه امروزه میزبان نمایشگاههای عکس و صنایع دستی و دیگر فعالیتهای فرهنگی است که در شهر اهواز برگزار میشود. اگر خوششانس باشید و در زمان حضور شما مراسمی در این خانه تاریخی برگزار شود، میتوانید آن را هم ببینید.
پیشنهاد من به شما این است که پس از آنکه یک دل سیر بخشهای مختلف خانه را دیدید، از خدمات رستوران و شربتخانه مجموعه استفاده کنید و از فروشگاه صنایع دستی آن یک یادگاری برای خود و عزیزانتان بخرید.
نکات تکمیلی

- بازدید از تمام بخشهای خانه تقریبا 1 الی 2 ساعت زمان میبرد.
- این خانه همهروزه از ساعت 07:00 الی 23:00 آماده استقبال از گردشگران و مسافران است.
- خانه ماپار یکی از زیباترین و مهمترین خانههای تاریخی شهر اهواز است و خیلی مهم است که آن را صحیح و سالم به نسلهای بعد از خودمان منتقل کنیم. به همین خاطر خواهشمندیم که از وارد کردن آسیب به بخشهای مختلف آن خودداری کنید.
- هزینه بازدید از این خانه در سال 1401 برابر 5000 تومان است.
- اگر میخواهید که از نمایشگاهها و رویدادهایی که قرار است در این خانه برگزار شود مطلع شوید، پیشنهاد میکنیم که پیج اینستاگرام مجموعه را دنبال کنید.
جاذبه های اطراف خانه ماپار

در فاصله 2.1 کیلومتری از خانه جاذبهای به نام پل سفید اهواز قرار گرفته است.
دانشگاه سهگوش جندی شاپور جاذبه دیگری است که تنها 1.2 کیلومتر با این خانه تاریخی فاصله دارد.
بازار عبدالحمید اهواز تنها 500 متر فاصله دارد.
پل طبیعت اهواز هم در فاصله 10 کیلومتری از خانه ماپار قرار دارد.
کاروانسرای تاریخی معینالتجار بنای تاریخی است که 1 کیلومتر با خانه تاریخی ماپار فاصله دارد.
پل سیاه اهواز هم مقصد دیگری است که 9.7 کیلومتر فاصله دارد.
سخن پایانی
خانه ماپار یکی از بناهای تاریخی بهجا مانده از دوران پهلوی اول است که بهخوبی معماری دوره خودش را به تصویر میکشد. در سالهای گذشته بخشهای جذابی به این بنا اضافه شده تا جذابیت آن برای گردشگران بیشتر شود. پیشنهاد گردشی تاپ به افرادی که از این خانه دیدن نکردهاند این است که بازدید از آن را در اولویت خود قرار دهند.
سوالات متداول
خانه ماپار کجاست؟
این خانه در نزدیکی رود کارون، در خیابانی به نام شهید خوانساری قرار گرفته است. برای دسترسی به این جاذبه میتوانید از اتوبوس، تاکسی و اتومبیل خودتان استفاده کنید.
قدمت خانه ماپار چقدر است؟
این بنای آجری در دوران پهلوی اول و با بهرهگیری از معماری همین دوران ساخته شده است؛ یعنی بیشتر از 100 سال از عمر خانه میگذرد.
هزینه بازدید از خانه تاریخی ماپار چقدر است؟
گردشگران داخلی برای بازدید از این جاذبه باید مبلغ 5000 تومان را پرداخت کنند.
ساعات فعالیت خانه ماپار کدامند؟
این خانه همهروزه از ساعت 07:00 الی 23:00 قابل بازدید است.