جاذبه های گردشگری داخلی

مسجد جامع کرمان

یکی از بناهای تاریخی با ارزش ایرانی و اسلامی، که در کرمان واقع شده است، مسجد جامع کرمان است. این مسجد که به مسجد مظفری نیز شهرت دارد، مربوط به قرن هشتم هجری است و در دوران حکومت امیر مبارزالدین محمد مظفر سر سلسله آل مظفر ساخته شده است و در دوره های مختلف تاریخی بازسازی و مرمت شده و تزئیناتی به آن اضافه شده است. اگر میخواهید درباره این بنای قدیمی، که یکی از جاهای دیدنی کرمان به شمار می‌رود، بیشتر بدانید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

تاریخچه مسجد جامع کرمان

تاریخچه مسجد جامع کرمان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Franco Salzani)

مسجد جامع کرمان که نام دیگر آن مسجد جامع مظفری کرمان است، مسجدی تاریخی است که معماری منحصر به فردی دارد و نزدیک به ۷۰۰ سال قدمت دارد. این مسجد حدودا در سال ۷۵۰ هجری به دستور سر سلسله آل مظفر، امیر مبارزالدین محمد مظفری میبدی ساخته شد. علت این که این مسجد را به نام مسجد جامع مظفری می‌شناسند، نیز همین است. البته بعدها ویرایش‌ها و تعمیراتی در این مسجد به وجود آمد و تزئیناتی به آن افزوده شد. از جمله این تعمیرات و بازسازی‌ها  می‌توان به مرمت کاشی کاری ایوان و کاشی کاری ستون و احداث شبستان شمالی اشاره کرد.

طبق اسناد و مدارک تاریخی موجود، گفته می‌شود که مسجد جامع کرمان، در خارج از کرمان ساخته شده و بعدها با گسترش و توسعه شهرها که طی آن شهر کرمان بزرگتر شده و محدوده بیشتری را شامل می‌شد، این مسجد به درون کرمان راه یافت. این مسجد قدیمی در ۱۲ اسفند سال ۱۳۱۵ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

داستانی جالب در پشت مسجد جامع کرمان وجود دارد. طبق روایات و گفته‌ها، محمد مظفری میبدی به جنگی با قوم « جرمان و اوغان» می‌رود و قبل از شروع جنگ می‌گوید که اگر در این جنگ موفق شود و این قوم را شکست دهد، پس از آنکه از جنگ باز گردد، از خود میراثی نیکو بر جای می‌گذارد. او در آن جنگ موفق شد آن قوم را شکست دهد. او پس از موفقیت در آن جنگ به کرمان بازگشت و دستور ساخت مسجد را داد. سپس با بودجه‌ای که از برداشت و فروش محصولات کشاورزی خود در میبد به دست آورده بود، هزینه ساختش را تامین کرد؛ و در نهایت مسجد ساخته شد تا به عنوان میراث نیکوی محمد مظفری میبدی، برای مردم باقی بماند.

مسجد جامع کرمان کجاست؟

مسجد جامع کرمان کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Soroush)

مسجد جامع کرمان، در مرکز شهر کرمان، در ضلع غربی میدان شهدا (مشتاق) واقع شده و محصور به بازار قدمگاه، بازار مظفری و خیابان شریعتی است. برای دسترسی به مسجد جامع مظفری کرمان باید به ضلع غربی میدان شهدا و ابتدای خیابان دکتر شریعتی بروید. شما می‌توانید برای رفتن به این خیابان از تاکسی‌های شهری استفاده کنید. در ابتدای خیابان شریعتی و در نزدیکی بازار گنجعلی خان مسجد را خواهید دید.

 

لوکیشن در نشان

معماری مسجد جامع کرمان

معماری مسجد جامع کرمان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: اصغر شيرواني پور)

مسجد جامع کرمان معماری بسیاری زیبایی دارد که برای هر بازدید کننده‌ای می‌تواند بسیار جذاب و دیدنی باشد. مساجد ایرانی به چهار دسته شبستانی، چهار طاقی، چهار ایوانی و ایوانی تقسیم بندی می‌شوند. مسجد جامع زیبای کرمان در دسته مساجد چهار ایوانی قرار می‌گیرد.  این مسجد، همانطور که از نوع آن پیداست چهار ایوان دارد. علاوه بر آن سر در بلند و شبستان نیز دارد. یکی از نکاتی که باعث جذب شدن گردشگران به این مکان می‌شود کاشی کاری‌ معرق موجود در محراب و سردر شرقی مسجد است، که به گفته بعضی کارشناسان این کاشی کاری و سر در ارزشمند ترین و زیبا ترین بخش مسجد است.

در قسمت حاشیه محراب مسجد جامع کرمان از سنگ زیبای مرمر استفاده شده و خطوطی روی خود دارد که آن را زیباتر کرده است. در این قسمت از رنگ زرد زیاد استفاده شده است. این مسجد ۳ درب ورودی شمالی شرقی و غربی دارد. در قسمت شرقی مسجد یک سر در بزرگ با کاشی کاری بی نظیر یافت می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود که با کاشی هایی به رنگ فیروزه‌ای، سفید و زرد مزین شده است. چیزی  که باعث زیباتر شدن این قسمت از مسجد می‌شود ساعتی است که در بالای سردر قرار دارد و جلوه بسیار زیبایی به این مسجد می‌بخشد. علاوه بر چیزهایی که گفته شد معمار اصفهانی « عنایت الله نظام الدین» که نامش را می‌توان در ایوان بزرگ مسجد دید، نقش پررنگی در معماری و هم‌چنین تعمیرات مسجد داشته است.

کاشی کاری ایوان مسجد جامع کرمان در زمان وکیل الملک انجام شده است. کاشی کاری ستون‌ها و احداث شبستان شمالی از جمله اقداماتی‌ است که نشان می‌دهد روی این مسجد در دوره های مختلف کار شده است. در حیاط مسجد که حوض ندارد ، پنجره‌هایی وجود دارند که از جنس فولاد هستند و در سال ۱۳۶۶ ساخته شده‌اند. این پنجره‌ها به ایوان های سمت راست و چپ وصل است. این مسجد بر اساس اصل قرینه سازی دارای دو ایوان تابستانی و زمستانی است.

جاذبه های اطراف مسجد جامع

جاذبه های اطراف مسجد جامع کرمان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mehrab Arefi)

جاذبه های گردشگری شهر کرمان تمامی ندارد. در اطراف مسجد جامع کرمان جاذبه‌های متعددی قرار دارد که می‌توانید از آن‌ها نیز دیدن کنید. در قسمت زیر لیستی از این جاذبه‌ها را به همراه فاصله‌شان قرار دادیم تا برای بازدید از آن‌ها برنامه‌ریزی کنید.

نکات بازدید از مسجد جامع کرمان

نکات بازدید از مسجد جامع کرمان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Sisneva “Sisneva”)
  • بازدید از مسجد جامع کرمان همانند سایر مسجدهای کشور رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
  • شما می‌توانید همه روزه از ساعت 09:00 صبح الی 18:00 عصر از این مسجد تاریخی دیدن کنید.
  • در هنگام بازدید از مسجد از آداب و رسوم مسجد پیروی کرده و با پوشش اسلامی به این مکان مقدس وارد شوید.
  • بازدید از تمامی بخش‌های مسجد حدود 1 الی 2 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص می‌دهد.
  • پیشنهاد می‌کنیم دوربین عکاسی خود را فراموش نکنید، چرا که این مسجد لوکیشن بسیار زیبایی برای عکس‌های شما است.
  • پس از بازدید از مسجد جامع کرمان، می‌توانید سری به بازار تاریخی این شهر زده و سوغات کرمان را برای خود و عزیزانتان تهیه کنید.
  • این مسجد دارای ارزش تاریخی بالایی است و حفظ و نگهداری از آن وظیفه ما است. لذا خواهشمندیم از وارد کردن آسیب به بخش‌های مختلف و نوشتن یادگاری بر روی دیوارها جداً خودداری کنید.

سخن پایانی

مسجد جامع کرمان یکی از زیباترین و مهم‌ترین مساجد شهر کرمان است که در مرکز این شهر قرار دارد. این مسجد زیبا یادگاری از نیاکان ما است و با شکوه و عظمت خود، هر گردشگری را مجذوب خود می‌کند. اگر قصد سفر به کرمان دارید، پیشنهاد می‌کنیم بازدید از این مسجد تاریخی را در برنامه خود قرار دهید. در این مقاله شما را با تاریخچه، آدرس، معماری و نکات بازدید از این جاذبه آشنا کردیم، امیدواریم که از خواندن مقاله لذت برده باشید. اگر تجربه بازدید از این مکان تاریخی را دارید، خوشحال می‌شویم دیدگاه خود را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

مسجد جامع کرمان کجاست؟

این مسجد در ضلع غربی میدان شهدا (مشتاق) قرار گرفته است.

قدمت این مسجد به چه دورانی می رسد؟

این مسجد در سال ۷۵۰ هجری قمری احداث شده است.

بهترین زمان بازدید از مسجد جامع کرمان کدام است؟

فصل بهار و پاییز بهترین زمان بازدید از این مسجد است.

این مسجد به دستور چه کسی ساخته شده است؟

این مسجد تاریخی به دستور سر سلسله آل مظفر، امیر مبارزالدین محمد مظفری میبدی ساخته شده است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا