موزه بزرگ خراسان
یکی از مهمترین جاهای دیدنی مشهد که طرفداران زیادی دارد و همه روزه میزبان تعداد زیادی از بازدیدکنندگان است موزه بزرگ خراسان است. این موزه یکی از بزرگترین موزههای ایران است که ۰۱۸۰۰ متر مربع زیربنا دارد و آثار ارزشمند و مهمی را در خود جای داده است. اگر کنجکاو هستید که درباره یکی از بزرگترین و مهمترین موزههای ایران اطلاعات بیشتری داشته باشید در ادامه این مقاله ما را همراهی کنید.
تاریخچه موزه بزرگ خراسان
طرح و ایده تاسیس موزه بزرگ خراسان به سال ۱۳۵۶ خورشیدی باز میگردد؛ و در این طرح قطعه زمینی در پارک آریامهر مشهد(پارک ملت کنونی) برای راه اندازی و ساخت موزه در نظر گرفته شده بود. ساخت موزه به علت عدم هماهنگی به تعویق افتاد اما در سال بعد از آن یعنی سال ۱۳۵۷ انقلاب اسلامی ایران رخ داد و پس از آن جنگ ایران و عراق آغاز شد که باعث تاخیر بیشتر در ساخت موزه شد. پس از اتمام جنگ و در سالهای ۱۳۷۱ و ۱۳۷۲ با تلاش مدیر وقت سازمان میراث فرهنگی خراسان، احداث موزه در صدر برنامههای عمرانی خراسان قرار گرفت.
در سال ۱۳۷۵ خورشیدی به منظور انتخاب بهترین طراحی برای ساخت موزه بزرگ خراسان مسابقهای برگزار شد و داورانی برای قضاوت و انتخاب بهترین طرح نیز تعیین گردیدند. پس از برگزاری مسابقه و انتخاب بهترین طرح، قطعه بزرگ زمینی در منطقه کوهسنگی مشهد به این موزه اختصاص داده شد و در سال ۱۳۸۲ عملیات اجرایی احداث موزه آغاز و ۱۱ سال بعد در تاریخ بهمن ۱۳۹۳ عملیات پایان یافت و موزه افتتاح شد.
موزه بزرگ خراسان کجاست؟
موزه بزرگ خراسان در مشهد، منطقه کوهسنگی، و در بوستان کوهسنگی مشهد واقع شده است. آدرس این موزه روی نقشه در لوکیشن زیر آمده است. شما میتوانند با استفاده از وسیله نقلیه شخصی و به کمک لوکیشن قرار داده شده خود را به موزه برسانید. همچنین میتوانید جهت دسترسی به موزه از وسایل نقلیه عمومی نیز استفاده کنید.
اگر تصمیم دارید که جهت دسترسی به موزه بزرگ خراسان از اتوبوس استفاده کنید، توجه داشته باشید که ایستگاه اتوبوس کوهسنگی تقریبا در فاصله ۹۰۰ متری موزه واقع شده است. همچنین اگر قصد استفاده از مترو را دارید میتوانید در ایستگاه کوهسنگی از مترو پیاده شوید و حدود ۸۰۰ متر را پیاده روی کنید تا خود را به موزه برسانید.
معماری موزه بزرگ خراسان
شخصی که طرح معماری او برای ساخت موزه بزرگ خراسان مورد پذیرش قرار گرفت، دکتر محمد امین میرفندرسکی، یکی از معماران حرفهای و کاربلد ایرانی بود. نمای بیرونی بنای موزه از معماری بنای عمارت خورشید یا نادر دژ در کلات تاثیر گرفته است و نمای داخلی موزه نیز تحت تاثیر سبک معماری معمار بزرگ استونی-آمریکایی تبار یعنی لویی کان است.
همانطور که گفته شد زیربنای ساختمان موزه بزرگ خراسان ۱۸۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و نیز ساختمانی ۱۲ طبقه است که ارتفاع آن به ۵۳ متر میرسد. در حال حاضر تنها سه طبقه از دوازده طبقه ساختمان موزه به عنوان موزه کاربرد دارد. در طراحی و معماری داخل بنای موزه از معماری ایرانی و اسلامی از جمله آثار آینه کاری بسیار پراکنده و الگوهایی در آثار سنگ کاری استفاده شده و دارای حداقل سبک مدرن است.
بخش های مختلف موزه بزرگ خراسان
موزه بزرگ خراسان دارای بخشهای مختلفی است که شامل دو بخش کلی و بزرگتر عمومی و تخصصی میشود و هر یک از این بخشها نیز خود شامل بخشهای کوچکتر میشوند. در ادامه با همراه باشید تا بخشهای مختلف موزه را با هم بررسی کنیم.
بخش عمومی
- سالن موزهای: بخش سالن موزهای موزه بزرگ خراسان در سه طبقه و بیش از ۴۰۰۰ متر مربع گسترده شده است. این بخش از موزه قسمت اصلی موزه است و اشیایی که در این قسمت به نمایش در آمدهاند، اشیا تاریخی کشف شده از منطقه خراسان هستند.
- سالن نمایشگاهی و موزهای: بخش نمایشگاهی و موزهای موزه بزرگ خراسان بیش از ۲۷۰۰ متر مربع مساحت دارد و از این بخش جهت برگزاری نمایشگاه های دورهای و فصلی از آثار تاریخی و آثار هنری معاصر استفاده میشود.
بخش تخصصی
- کتابخانه تخصصی (روانشاد مهندس سراج الدین کازرونی): در این بخش از موز بیش از 5000 جلد کتاب، اسناد و عکس های تخصصی و مکانی مناسب جهت مطالعه پژوهشگران و علاقه مندان نگهداری میشوند.
- مخزن نگهداری اشیاء منقول تاریخی و تزئینات معماری: این بخش از موزه به وسیله پیشرفتهترین امکانات امنیتی ضد حریق، ضد زلزله و آسیبهای جنگی محافظت میشود.
- آزمایشگاه حفاظت و مرمت اشیاء تاریخی و تزئینات تاریخی (روانشاد دکتر باقر آیت ا… زاده شیرازی): این بخش از موزه علاوه بر امکانات و تجهیزات کارگاهی و آزمایشگاهی در خصوص حفاظت و مرمت آثار، بخش پژوهش، مستندسازی و مطالعات اشیاء تاریخی و تزئینات معماری را نیز دارد.
- سالن اجتماعات (روانشاد دکتر محمدامین میرفندرسکی): بخش سالن اجتماعات از موزه بزرگ خراسان مجهز به سیستمهای سمعی و بصری است و در حدود ۱۴۰ نفر تماشاگر را میتواند پوشش دهد.
آثار موزه بزرگ خراسان
آثاری که در موزه بزرگ خراسان به نمایش درآمدهاند عموما در منطقه خراسان کشق شدهاند و تقسیم بندی متفاوتی دارند. در ادامه این آثار را با هم بررسی میکنیم.
دوران دیرینهسنگی ایران
از جمله آثاری که در این موزه نمایش داده میشوند میتوان به ظروف سفالین، پیکرک، ابزارهای سنگی و غیره اشاره کرد. این اشیا قیمتی و تاریخی در مخزن موزه نگهداری می شود.
کهن ترین شواهد و آثار مربوط به دوران دیرینه سنگی موجود در موزه مربوط به فرهنگ الدوان است که در در اطراف رودخانه کشف رود در شرق مشهد یافت شده است. این شواهد شامل ابزارهای سنگی ساخته شده از کوارتز از جمله تراشه و ساطور میشوند.
دوره تاریخی قبل اسلام
از جمله آثار نمایشی در موزه میتوان به اشیای فلزی و سفالی مانند ظروف نقرهای و برنزی با نقشهای برجسته از دوران سلسلههای هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی و غیره میشوند.
بخش سفال و شیشه:
- سفالهای با پوشش گلی و لعاب رنگارنگ معروف به سبک نیشابور
- سفال های نقاشی زیر لعاب شامل سبک فیروزه قلم مشکی و یا سبک سلطان آباد
- سفالهای کنده زیر لعاب
- سفالهای زرین فام
- سفالهای مینایی
بخش فلز:
- اشیاء زندگی روزمره: چون سینی، تنگ، شمعدان
- زیورآلات و سکه
- جنگ افزار: مانند شمشیر زره، کلاه خود و غیره
- اشیاء علمی: چون اسطرلاب و کره فلکی
بخش چوب:
- اشیاء ظریف با تزئینات عاج و منبت
- درهای منبت کاری شده
- قلمدانهای نقاشی شده و نقاشی زیر لاکی
بخش فرش و منسوجات:
- قالی های با طرح های معمول در خراسان جنوبی
- منسوجات نادری از دوره صفوی و قاجار مانند یک نمونه پیراهن طلسم
- قالی های با طرح های معمول در خراسان جنوبی
بخش نگارگری و کتابت:
- کتاب های خطی از دیوان اشعار، ادعیه، نجوم و غیره
- نگارگری های زیر لاکی و بر روی چوب
- نگاره های مختلف چون شاهنامه
بخش قرآن های نفیس:
- قرآن های به خط کوفی منسوب به امامان (علی و حسین)
- قرآن های به خط نسخ و محقق با قلم زر و تذهیب های نفیس
موزه کودک و نوجوان:
در این بخش از موزه که از بهترین و با مزه ترین بخش های موزه محسوب میشود، دست ساختههای کودکان یا آثاری مربوط به آنها به نمایش درآمده است.
- جغجغه، مهره و تندیس و پیکرههای حیوانی و انسانی با مفاهیم انتزاعی کودکانه
- چشم زخم های متنوع
جاذبه های اطراف موزه بزرگ خراسان
در اطراف موزه بزرگ خراسان و در جاهای مختلف شهر زیبای مشهد جاهای دیدنی مهم و فراوانی یافت میشود که هر ساله میزبان تعداد زیادی از افراد هستند. در ادامه تعدادی از جاهای دیدنی مشهد ا با هم بررسی میکنیم.
- مدرسه عباسقلی خان
- پارک کوهسنگی
- بام کوهسنگی
- مسجد گوهرشاد
- آرامگاه عرفا کوهسنگی
- باغ موزه دفاع مقدس
- کاروانسرای باباقدرت
- خانه تاریخی داروغه
- خانه غفوری
نکات بازدید از موزه
- موزه بزرگ خراسان همه روزه به جز دوشنبهها و روزهای ۲۸ صفر، ۲۱ رمضان، تاسوعا و عاشورا، ۲۵ شوال و ۱۴ خرداد قابل بازدید است.
- ساعات بازدید از موزه در شش ماهه اول سال از ساعت 09:00 تا 19:00 و در شش ماهه دوم سال از ساعت 09:00 تا 17:00 است.
- هزینه بازدید از موزه برای گردشگران ایرانی 5000 تومان و برای گردشگران خارجی 50000 تومان است.
سخن آخر
مشهد یکی از مهمترین و زیباترین شهرهای ایران است که جاذبههای گردشگری بسیاری را در خود جای داده است که از جمله این آثار میتوان به حرم امام رضا (ع) ، مسجد گوهرشاد، موزه بزرگ خراسان و غیره اشاره کرد. اگر به این شهر زیبا سفر کرده و از جاهای دیدنی آن بازدید کردید، تجربه خود از این سفر را با ما و کاربران گردشی تاپ نیز به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این جاذبه در بوستان کوهسنگی مشهد قرار گرفته است.
این موزه شامل دو بخش عمومی و تخصصی است که هرکدام شامل بخشهای کوچکتر میشوند.
بهای بلیط موزه برای گردشگران ایرانی 5000 تومان و برای گردشگران خارجی 50000 تومان است. موزه بزرگ خراسان کجاست؟
بخش های مختلف این موزه کدام است؟
هزینه بازدید از موزه بزرگ خراسان چقدر است؟