جاهای دیدنی کاشانایرانگردیسفر به استان اصفهانسفر به کاشان

مسجد آقا بزرگ

مسجد آقا بزرگ با معماری خیره کننده خود، یکی از زیباترین جاهای دیدنی کاشان محسوب می‌شود. این مسجد در خیابان فاضل نراقی قرار گرفته و سالانه صدها گردشگر ایرانی و خارجی را جذب خود می‌کند. مسجد آقا بزرگ یکی از بهترین مکان‌ها برای علاقه‌مندان به بناهای تاریخی بوده که بازدید از آن را نباید از دست دهید. در این مقاله همراه ما باشید تا بیشتر با تاریخچه و معماری جذاب آن آشنا شوید.

تاریخچه مسجد آقا بزرگ

تاریخچه مسجد آقا بزرگ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Sajjad Mahdiun)

حاج محمد تقی خانبان حاکم شهر کاشان در زمان قاجار، دستور به ساخت مسجدی در این شهر می‌دهد. ملا محمد مهدی نراقی معروف به آقا کوچک، یکی از علمای شهر کاشان و داماد محمد تقی خانبان بود. وی همزمان با تولدش، پدرش، آقا بزرگ را از دست می‌دهد. پس از اینکه محمد مهدی وارد حوزه شده و یکی از مجتهدان شهر نیز شمرده می‌شد مردم لقب آقا کوچک را به وی اختصاص دادند؛ اما پس از ملاقات محمدشاه قاجار با ایشان، محمدشاه به درجه علمی وی پی برده و دستور می‌دهد که همگی او را آقا بزرگ صدا کنند.

حاج محمد تقی خانبان در سال 1221 شمسی دستور ساخت مسجد آقا بزرگ را داد تا هم مکانی برای عبادت مردم و هم مکانی برای تدریس دامادش باشد. ساخت مسجد پس از 8 سال و در اولین سال‌های حکومت ناصرالدین شاه به پایان رسیده و افتتاح شد. در واقع طبق کتیبه‌های موجود در بخش‌های مختلف مسجد، ساخت آن در دوره محمد شاه آغاز، و در دوره ناصرالدین شاه به پایان رسید. این مسجد زیبا و تاریخی در طول زمان شاهد تغییرات و مرمت‌های زیادی بوده و بنایی که امروزه می‌بینیم کمی متفاوت‌تر از بنای اولیه آن است.

مسجد آقا بزرگ کجاست؟

آدرس مسجد آقا بزرگ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ali lou)

مسجد آقا بزرگ کاشان در خیابان فاضل نراقی، کوچه آقا بزرگ واقع شده‌است. دسترسی به این مسجد بسیار راحت بوده و شما می‌توانید با استفاده از وسیله نقلیه عمومی مانند اتوبوس و تاکسی خودتان را به این مکان برسانید. اگر از اتوبوس‌های شهری استفاده می‌کنید، باید در ایستگاه میدان کمال الملک پیاده شده و کمی پیاده‌روی کنید تا به مسجد برسید. چنانچه با ماشین شخصی خود به کاشان سفر کرده‌اید و قصد بازدید از مسجد را دارید، لوکیشن زیر را برایتان قرار داده شده تا بهترین مسیر را انتخاب کنید.

لوکیشن در نشان

معماری مسجد آقا بزرگ

معماری مسجد تاریخی آقا بزرگ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Shikder Mahmud Sayed)

طراحی مسجد آقا بزرگ با الگوبرداری از مدارس صدر و چهارباغ اصفهان ساخته شده و پلان آن دارای سه شبستان است. با ورود به محوطه مسجد دو صحن فوقانی و تحتانی و گنبد آجری و گلدسته‌های سر به فلک کشیده‌ای را خواهید دید. در بخش ورودی مسجد، تعداد چهار بالاخانه که در طرفین آن دو بادگیر وجود دارد، ساخته شده‌است. با استفاده از دو دالان عریض و به صحن مسجد می‌رسیم. این مسجد 5 طبقه داشته و دارای دو صحن در طبقات مختلف است.

یکی از ویژگی‌های معماری بنا، تلفیق مسجد و مدرسه و ایجاد فضایی متنوع در این مکان است. در واقع این ساختار متفاوت را در جایی دیگر نمی‌توانیم پیدا کنیم و از شاهکارهای معماری ایرانی محسوب می‌شود. معماری این مسجد بی‌نظیر، برعهده استاد حاج شعبان بوده و او با خلاقیت تمام آن را طراحی کرده‌است. گنبدخانه مسجد بر روی هشت‌پایه عظیم قرار دارد. در زمان محمدعلی نراقی شبستان غربی گنبد خانه با 40 ستون ساخته شده و این گنبدخانه راه ارتباط به بیرون را مسدود می‌کرد.

در مسجد آقا بزرگ شاهد تزئیناتی نظیر نقاشی‌های برجسته، گچ‌بری‌های چشم‌گیر، مقرنس کاری، کنده‌کاری، کاشی‌کاری و رسمی‌بندی و غیره هستیم و همچنین کتیبه‌هایی به خط نستعلیق و ثلث و با تزئینات گچی و کاشی در بخش‌های مختلف مسجد قرار گرفته‌است. جالب است بدانید در زمان ساخت مسجد، نخستین نشانه‌های تاثیر معماری اروپایی بر معماری ایرانی دیده می‌شد و همین امر باعث شد تا سبکی ایرانی اروپایی را در مسجد و مدرسه آقا بزرگ شاهد باشیم. این مسجد زیبا و تاریخی در تاریخ آذرماه سال 1330 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

جاذبه های دیدنی اطراف

جاهای دیدنی اطراف مسجد آقا بزرگ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: ottavio gaglione)

شهر کاشان یکی از شهرهای زیبای استان اصفهان بوده که جاذبه‌های دیدنی آن به مسجد آقا بزرگ ختم نمی‌شود. هنوز جاهای دیدنی زیادی مانده تا از آن‌ها دیدن کنید و سفری خاطره‌انگیز برای خود رقم بزنید. پیشنهاد می‌کنیم چند روزی در کاشان اقامت کنید تا بتوانید همگی این جاذبه‌ها را از نزدیک ببینید. در ادامه لیستی از بهترین آن‌ها را برایتان قرار داده‌ایم:

  • باغ فین (فاصله تا مسجد آقا بزرگ: 8.7 کیلومتر)
  • خانه عباسیان (فاصله: 850 متر)
  • حمام فین (با فاصله 8.9 کیلومتر از مسجد)
  • شهر زیرزمینی نوش آباد (در فاصله 13 کیلومتری مسجد)
  • تپه سیلک (فاصله: 5.6 کیلومتر)

نکات بازدید از مسجد آقا بزرگ

نکات بازدید از مسجد آقا بزرگ
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Saeedeh Zad Ghannad)
  • هزینه بازدید از مسجد آقا بزرگ رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
  • شما می‌توانید همه روزه از ساعت 09:00 صبح الی 20:00 شب از این مسجد زیبا دیدن کنید. بازدید از تمامی بخش‌های مسجد 1 الی 2 ساعت از زمان شما را به خود اختصاص می‌دهد.
  • جالب است بدانید هنوز هم در این مسجد نماز جماعت برگزار می‌شود؛ چنانچه فقط قصد بازدید از مسجد را دارید، هنگام نماز ظهر و شب، زمان مناسبی جهت بازدید نیست.
  • بهترین فصل بازدید از مسجد آقا بزرگ و سایر جاهای دیدنی شهر کاشان، فصل بهار و پاییز است.
  • معماری جذاب این مسجد تاریخی آن را به یکی از بهترین سوژه‌ها جهت عکاسی تبدیل کرده است.
  • از نوشتن یادگاری و آسیب رساندن به مسجد، پرهیز کنید.

کلام آخر

همواره در میان مسلمانان، مسجد از جایگاه والایی برخوردار بوده و مکانی مقدس برای عبادت و راز نیاز با خداوند شمرده می‌شده. مسجد آقا بزرگ از این قاعده مستثنی نبوده و یکی از مساجد مهم کشورمان محسوب می‌شود. علاوه بر برجا نمودن نماز و مراسم‌های مذهبی در این مسجد، تاریخچه و معماری آن نیز مورد توجه گردشگران زیادی قرار گرفته و سالانه تعداد زیادی گردشگر از آن دیدن می‌کنند. از اینکه تا پایان این مقاله از گردشی تاپ نگاه گرمتان را به ما سپردید، بی‌نهایت سپاسگزاریم.

سوالات متداول

هزینه بازدید از مسجد آقا بزرگ چقدر است؟

بازدید از مسجد و مدرسه آقا بزرگ کاشان رایگان است.

در چه ساعاتی از روز می‌توانیم از مسجد آقا بزرگ دیدن کنیم؟

شما می‌توانید همه روزه از ساعت 09:00 صبح الی 20:00 شب از این مسجد زیبا دیدن کنید.

سبک معماری مسجد آقا بزرگ چیست؟

سبک معماری این مسجد معماری سنتی ایرانی بوده و در بخش‌هایی از آن شاهد معماری ایرانی – اروپایی هستیم.

علت نامگذاری مسجد چیست؟

در گذشته شخصی به نام ملا محمد مهدی نراقی از عالمان شهر کاشان و ملقب به آقا بزرگ بوده است. پدر خانم وی که حاکم وقت کاشان بود، مسجدی را به نام ایشان احداث کرد.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4.5 تعداد کل امتیازات 2

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

    1. سلام دوست عزیز؛ خوشحالیم که مقاله مورد پسند شما قرار گرفته.😍

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا