میدان ساعت یزد
میدان ساعت یزد یکی از قدیمیترین ساعتهای شهری ایران و جهان را در خود جا داده که قدمت آن به 1000 سال قبل برمیگردد. این میدان اکنون یکی از محبوبترین جاهای دیدنی یزد است و کمتر گردشگری را میتوانید پیدا کنید که بدون بازدید از آن شهر را ترک کند. اگر به ساعتهای شهری قدیمی علاقه دارید و یا میخواهید به شهر یزد سفر کنید، ادامه این مقاله در گردشی تاپ را به هیچ وجه از دست ندهید.
در این مقاله ابتدا برج ساعت یزد را به شما معرفی میکنیم و سپس درباره بهترین راه دسترسی، معماری و تاریخچه آن به شما توضیح خواهیم داد. در انتها نیز جاذبههایی که در نزدیکی این سازه قرار گرفتهاند را به شما معرفی میکنیم.
آشنایی با میدان ساعت یزد
در سال 725 هجری قمری و در زمانی که قاجاریان بر کشور ایران حکومت میکردند، اولین ساعت شهری ایران توسط شخصی به نام ابوبکر ساخته شد. این ساعت در یکی از میدانهای شهر یزد، بر روی برج آجری مرتفعی نصب شد و از اکثر نقاط شهر قابل رویت بود. از آن زمان تاکنون، این سازه به برج ساعت یزد شهرت پیدا کرده و میدانی که برج را در خود جا داده است، با نام میدان ساعت یزد شناخته میشود.
برج میدان ساعت یزد لقب اولین ساعت شهری ایران و یکی از قدیمیترین برجهای ساعت جهان را به دوش میکشد و جالب است بدانید که قدمت آن از بیگ بن شهر لندن بیشتر است. در ساخت این برج از معماری قجری الهام گرفته شده و نام آن از سال 1378 وارد لیست آثار ملی کشور شده است. برج ساعت یزد امروزه چهار ساعت سفید را روی بدنه خود جا داده و از طرف که به آن نگاه کنید، میتوانید متوجه زمان شوید.
میدان ساعت یزد کجاست؟
در جنوب شرقی این شهر قرار گرفته و از یک طرف به میدان شهید بهشتی و از طرف دیگر به بلوار بسیج منتهی میشود. اگر قصد دارید از وسایل نقلیه عمومی برای دسترسی به این مکان استفاده کنید، اتوبوس بهترین گزینه است. نزدیکترین ایستگاهها به میدان ساعت یزد، ایستگاه فاطمیه و دروازه قصاب است که در فاصله 200 متری از این میدان قرار گرفتهاند. آن دسته از گردشگرانی که استفاده از تاکسیهای اینترنتی و اتومبیل خودشان را ترجیح میدهند، بهتر است از لوکیشن زیر برای مسیریابی استفاده کنند.
معماری میدان ساعت یزد
برای ساخت این میدان و برج ساعت یزد که در آن قرار گرفته، از سبک معماری قجری استفاده شده است. با نگاه به طاقها، کاشیکاریهایی که آیات قرآن روی آن حک شده، قوسها و تزئینات آجری میتوانید این موضوع را به خوبی درک کنید. مهم است که بدانید در ساخت این برج چهارضلعی، از نهایت دقت و ظرافت استفاده شده است؛ بهگونهای که هر چهار ضلع دقیقا مشابه یکدیگر هستند و هیچ تفاوتی باهم ندارند.
در هر ضلع برج میدان ساعت یزد، سه طاق کوچک قرار گرفته که جذابیت ظاهری برج را چندین برابر کردهاند؛ این طاقها دقیقا بالای ساعتهای سفیدرنگ این سازه جا خوش کردهاند. در زیر هر ساعت، یک طاق بزرگ هم قرار گرفته که با کندهکاریهای آجری تزئین شده و ارتفاع برج را بیشتر از آن چیزی که هست نشان میدهد. اطراف طاقهای بزرگ هم با کاشیهای آبیرنگی تزئین شده که روی آنها آیات قرآن کریم حک شده است.
این ریزهکاریهای معماری که در برج میدان ساعت یزد مورد استفاده قرار گرفته، این سازه را به یکی از نمادهای شهر تبدیل کرده و هیچکس نمیتواند منکر زیبایی و جذابیت آن باشد.
جاذبه های اطراف میدان ساعت یزد
پس از آنکه از این میدان و برج ساعت مشهورش دیدن کردید، پیشنهاد میکنیم که کشف جاذبههای اطراف آن را به هیچ عنوان از دست ندهید. در قسمت پایین بهترین و جذابترین جاذبههایی که در اطراف برج ساعت یزد قرار گرفتهاند لیست شده و میتوانید به ترتیب اولویت از آنها دیدن کنید.
حسینیه میدان ساعت یزد
یکی از قدیمیترین حسینیههای شهر است که به گفته مردم محلی، در گذشته بخشی از این میدان بوده است. گسترش خیابانها در گذر زمان، بین این میدان و حسینیه فاصله میاندازد و آن را به یک بخش جداگانه تبدیل میکند. البته باید بگوییم که این حسینیه اکنون در مجاورت میدان ساعت یزد قرار گرفته و فاصله چندانی با آن ندارد. اگر میخواهید از آن دیدن کنید، کافیست چند قدم پیادهروی کنید.
آبانبار رستم گیو
جزو زیباترین آبانبارهای کشور ایران است که قدمت آن به صدها سال قبل برمیگردد. این آبانبار دیگر مانند گذشته مورد استفاده قرار نمیگیرد؛ اما معماری خارقالعاده آن نظر گردشگران زیادی را جلب کرده است. ساختمان آبانبار رستم گیو به صورت یک گنبد آجری طراحی شده و چهار برج آجری کوچک نیز در اطراف آن قرار گرفته است. فاصله این جاذبه تا برج ساعت یزد تقریبا 800 متر است.
خانه هنر یزد
یکی از خانههای قرار گرفته در بافت تاریخی شهر است که بخشهای جذابی را در خودش جا داده است. این خانه جایی است که میتوانید در میان گالریهای هنری قدم بزنید، از فروشگاه صنایع دستی آن خرید کنید و یا خودتان را به نوشیدن یک فنجان چای داغ در کافیشاپ سنتی مجموعه مهمان کنید. پشتبام خانه هنر یزد به عنوان بام این شهر شناخته میشود و از آنجا میتوانید نمای نفسگیری از شهر را مشاهده کنید. فاصله این جاذبه تا میدان ساعت یزد نیز 3.5 کیلومتر است.
اطلاعات تکمیلی درباره میدان ساعت یزد
یزد یکی از شهرهای کویری ایران محسوب میشود و شرایط اقلیمی در آن کمی متفاوت است. این شهر در فصل تابستان یکی از گرمترین شهرهای ایران است و در زمستان هم هوای به شدت سردی دارد. به همین خاطر اگر میخواهید از میدان ساعت یزد دیدن کنید، پیشنهاد میکنیم که بازه زمانی اواخر زمستان تا اواسط بهار را انتخاب کنید. در این بازه زمانی نه گرمای خورشید شما را آزار میدهد و نه سرمای شبهای کویر.
بازدید از برج ساعت یزد کاملا رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه برای تهیه بلیط ندارد. همچنین باید بدانید که بازدید از تمام بخشهای آن کمتر از یک ساعت طول میکشد و زمان زیادی از شما نمیگیرد. از آنجاییکه بازدید از بخشهای داخلی برج امکانپذیر نیست، باید به دیدن نمای آن قناعت کنید. به همین خاطر محدودیت زمانی برای بازدید وجود ندارد و در هر ساعت از شبانهروز میتوانید برای دیدن آن اقدام کنید.
سخن پایانی
میدان ساعت یزد یکی از زیباترین و البته مهمترین میدانهای این شهر است و قدیمیترین برج ساعت ایران را نیز در خودش جا داده است. این میدان جزو آن دسته از جاذبههای گردشگری است که همه مردم ایران باید یکبار آن را از نزدیک ببینند. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم که همه چیز را درباره این سازه به شما بگوییم و جذابیت آن را به خوبی به قلم بیاوریم. امیدواریم که خواندن این مقاله در گردشی تاپ شما را برای دیدن این جاذبه مشتاق کرده باشد.
سوالات متداول
هزینه بازدید از میدان ساعت یزد چقدر است؟
بازدید از این مکان رایگان است و به پرداخت هزینه برای تهیه بلیط نیازی ندارد.
میدان ساعت یزد کجاست؟
این میدان از یک طرف به بلوار بسیج و از طرف دیگر به میدان شهید بهشتی ختم میشود.
قدمت برج ساعت یزد چقدر است؟
این برج در دوران قاجاریه ساخته شده و یکی از قدیمیترین برجهای ساعت در کل جهان محسوب میشود.