جاذبه های گردشگری داخلی

موزه آبگینه و سفالینه

در شهر زیبای تهران، پایتخت ایران، جاذبه‌های گردشگری بی‌نظیر و بسیار زیبایی دیده می‌شوند که شامل جاذبه‌های تاریخی، مساجد، مراکز تفریحی و بازی، مراکز فرهنگی مثل موزه‌ها و غیره می‌شوند. یکی از مهم‌ترین، جذاب‌ترین و پر بازدید‌ترین جاذبه های گردشگری تهران، موزه آبگینه و سفالینه است که اولین و تنها موزه تخصصی شیشه و سفال کشور محسوب‌ می‌شود و در آن آثار شیشه‌ای و سفالی مربوط به ادوار مختلف تاریخی در عمارتی قدیمی که به دوره قاجار مربوط است و به عمارت قوام‌السلطنه نیز شناخته می‌شود، به نمایش گذاشته شده‌اند. اگر به موزه گردی و یا به آثار سفالی و شیشه‌ای علاقه مندید، در ادامه این مقاله از گردشی تاپ با ما همراه باشید تا با این موزه بیشتر آشنا شویم.

تاریخچه موزه آبگینه و سفالینه

تاریخچه موزه آبگینه و سفالینه
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ashkan Zahraei)

بنایی که موزه آبگینه و سفالینه تهران در آن قرار دارد در دهه نود قرن سیزدهم هجری خورشیدی به دستور و جهت سکونت احمد قوام سیاستمدار ایرانی در دوران قاجار و پهلوی ساخته شد. این ساختمان چند سال بعد توسط سفارت مصر خریداری شد و چند سال بعد از آن هم به عنوان سفارت مصر فعالیت می‌کرد. در دهه چهلم قرن چهاردهم روابط سیاسی ایران و مصر قطع شد در نتیجه سفارت مصر کاملا بی فایده و بدون استفاده بود اما با این حال تا سال ۱۳۵۱ به عنوان سفارت مصر باقی ماند.

در سال ۱۳۴۹، مجددا سران دو کشور با یکدیگر دیدار کرده و روابط خود را بهبود بخشیدند؛ از این رو سفارت مصر در ایران و در این ساختمان که امروزه میزبان موزه آبگینه و سفالینه است، مجددا به راه افتاد. از آنجا که در مدتی که ایران و مصر روابط سیاسی خود را قطع کرده بودند، ساختمان بدون استفاده مانده بود، به تعمیراتی نیاز پیدا کرده بود و هزینه گزافی برای پرداخت این هزینه‌ها نیاز شده‌بود؛ از این رو این ساختمان در سال ۱۳۵۱ به فروش گذاشته شد و در اسفند سال ۱۳۵۱ توسط بانک بازرگانی ایران خریداری شد، تا از آن به عنوان باشگاه کارکنان بانک استفاده شود.

چهار سال بعد و سال ۱۳۵۵ خورشیدی، دفتر فرح پهلوی، ملکه وقت ایران و رژیم پهلوی، به منظور راه اندازی موزه‌ای در این مکان، آن را از بانک خریداری کرده و به تعدادی از مهندسان ایرانی و اتریشی دستور داد تا عملیات بازسازی این ساختمان را شروع کنند. طراحی کلی بنای موزه آبگینه و سفالینه توسط مهندسان ایرانی و طراحی داخلی و معماری ویترین‌های موزه نیز توسط هانس هولاین معمار خوش نام و برجسته اتریش صورت گرفت. این معمار اتریشی در طراحی خود از آثار تاریخی برجسته کشور الهام گرفته و از آن الهام بگیرند.

موزه آبگینه و سفالینه کجاست؟

موزه آبگینه و سفالینه کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Last Leo)

موزه آبگینه و سفالینه، در استان تهران، منطقه دوازده شهرداری تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر، نرسیده به خیابان جمهوری و در پلاک ۵۹ واقع شده‌است. در صورتی که تمایل دارید با استفاده از خودروی شخصی خود را به موزه آبگینه و سفالینه برسانید، می‌توانند از لوکیشن زیر استفاده کنید. همچنین اگر قصد دارید که با استفاده از وسایل نقلیه عمومی به این موزه برسید، توجه داشته باشید که نزدیک‌ترین ایستگاه‌های مترو به این موزه، ایستگاه‌های امام خمینی (ره)، ایستگاه سعدی و ایستگاه میدان حسن‌آباد است که پس از پیاده شدن از هر یک از ایستگاه‌ها می‌توان با پیاده روی کوتاهی خوددرا به موزه رساند.

لوکیشن در نشان

معماری موزه آبگینه و سفالینه

معماری موزه آبگینه و سفالینه
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mehdi Rahanjam)

ساختمانی که موزه آبگینه و سفالینه در آن واقع شده‌است به شکل ده ضلعی است. این ساختمان در باغی قرار دارد که ۷۰۰ متر مربع وسعت دارد. موزه در ساختمانی دو طبقه قرار دارد و پنج تالار نیز دارد. دو تالار در طبقه اول و سه تالار دیگر در طبقه دوم قرار دارد. در تالار شماره دو موزه که تالار بلور نام دارد، قدیمی‌ترین اشیای شیشه‌ای و سفالی به نمایش در آمده‌اند. بنا دارای تزئیناتی از نوع منبت کاری چهارچوب درها و پله‌ها و ۵۰ نوع آجر کاری نما است.

در معماری و طراحی بنا، از تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی بهره گرفته‌شده‌است. برای مثال در تزئینات و منبت کاری‌های درها و پله و گچبری‌های سقف و ستون بنا از معماری ایرانی و در طراحی پلکان از سبک معماری روسی بهره گرفته‌شده‌است. در تالارهای طبقه یک آثار مربوط به دوران قبل اسلام و در سه تالار طبقه دوم آثار دوران اسلامی دیده می‌شود. در ضلع شمال غربی موزه نیز در ضلع شمال غربی موزه دیده می‌شود.

بخش های مختلف موزه آبگینه و سفالینه

بخش های مختلف موزه آبگینه و سفالینه
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Arastoo Khosrobeik)

ساختمان موزه آبگینه در دو طبقه و پنج تالار گسترش یافته که دو تالار در طبقه اول و سه تالار در طبقه دوم قرار گرفته‌اند. تالار‌های طبقه اول آثار دوران پیش از اسلام و تالارهای طبقه دوم آثار دوران پس از اسلام دیده می‌شود. در ادامه با تالارهای مختلف این موزه آشنا می‌شویم.

تالار مینا

تالار مینا در طبقه اول موزه آبگینه و سفالینه واقع شده‌است و در آن آثار شیشه‌ای مات و براق که متعلق به هزاره اول و دوم پیش از میلاد هستند، و نیز اشیای سفالی مربوط به دوران ماقبل تاریخ دیده می‌شوند. علاوه بر آثار گفته شده، لوله‌های شیشه‌ای که با حفاری معبد چغازنبیل کشف شده‌اند و به هزاره دوم پیش از میلاد مربوط می‌شود و در مراسمات مذهبی از آنها استفاده می‌شد، نیز به نمایش گذاشته شده‌اند.

تالار بلور

تالار بلور موزه آبگینه و سفالینه
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ghazal Askari)

در تالار دوم موزه آبگینه و سفالینه که تالار بلور نام دارد، آثار شیشه‌ای متعلق به هزاره اول پیش از میلاد، دوران حکومت هخامنشیان، ساسانیان و اوایل دوره اسلامی به بازدیدکنندگان نمایش داده می‌شوند. آثار موجود در این تالار به ترتیب دوره زمانی مرتب شده و به نمایش گذاشته شده‌اند.

تالار صدف

تالار صدف موزه آبگینه و سفالینه، در طبقه دوم موزه قرار گرفته و در آن آثار شیشه‌ای قرون میانه اسلامی و نیز آثار سفالی از قرون سوم و چهارم که در شهر نیشابور کشف و جمع‌آوری شده‌اند، به بازدیدکنندگان نمایش داده می‌شوند. این تالار از موزه به این علت تالار صدف نام گذرای شده که به شکل صدفی نیمه باز، شکل گرفته‌است.

تالار زرین

تالار زرین موزه آبگینه و سفالینه
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: mariyeh ksj)

تالار چهارم موزه آبگینه و سفالینه که تالار زرین نام دارد، در طبقه فوقانی موزه قرار دارد و در آن آثار زرینی که به دوران سلجوقیان تعلق دارند، به نمایش گذاشته شده‌اند. تعدادی از ظروفی که در این تالار به نمایش درآمده‌اند، با خط نسخ تزئین شده‌اند.

تالار لاجورد

تالار شماره پنج موزه آبگینه و سفالینه، در طبقه دوم موزه دیده‌ می‌شود و آثار سفالین فیروزه فام که به قرون هفتم و هشتم هجری بر می‌گردند، نمایش. اده شده‌اند. آثاری که در این بخش از موزه دیده می‌شوند، به رنگ فیروزه‌ای تزئین شده‌اند و به همین دلیل این تالار، تالار لاجورد نام گرفته‌است.

بخش‌های دیگر

این موزه علاوه بر تالارهای گوناگون که به نمایش اشیای قدیمی اختصاص دارند، بخش‌های دیگری شامل بخش اداری، دبیرخانه و ریاست در طبقه بالا، کتابخانه در ضلع شمال غربی بنا، و بنیاد سینمایی فارابی هم در بخش جنوبی عمارت دارند.

جاهای دیدنی اطراف موزه

جاهای دیدنی اطراف موزه آبگینه و سفالینه
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Z)

شهر تهران به عنوان پایتخت ایران در دوره‌های تاریخی مختلف، دارای جاذبه‌های گردشگری زیادی، از جمله بناهای تاریخی مثل کاخ‌ها، مراکز فرهنگی مثل موزه، مراکز تفریحی مثل شهربازی و پارک آبی و غیره است و یکی از شهرهای توریستی ایران محسوب می‌شود. از جمله جاذبه‌های گردشگری تهران که در محدوده اطراف موزه آبگینه و سفالینه دیده می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

نکات بازدید از موزه آبگینه و سفالینه

نکات بازدید از موزه آبگینه و سفالینه
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Ghazal Askari)

شما می‌توانند همه روزه به جز روز‌های سوگواری از موزه آبگینه و سفالینه بازدید کنید. ساعت بازدید از این موزه در شش ماهه اول سال ۹ صبح تا ۱۹ عصر و در شش ماهه دوم سال از ۸ صبح تا ۱۷ عصر است. هزینه ورودی به این موزه برای ایرانیان 50000 تومان و برای افراد خارجی 100000 است.

سخن آخر

موزه آبگینه و سفالینه یکی از مهم‌ترین و پربازدیدترین موزه‌های ایران است که در شهر موزه‌هتی ایران، یعنی تهران واقع شده است و با رفتن به این موزه، می‌توانید از آثار و اشیای شیشه‌ای و سفالی قدیمی و بسیار زیبا دیدن کنید و اطلاعات مفیدی درباره دوران مختلف تاریخی به دست آورید. در صورت سفر به تهران از این موزه نیز دیدن کنید و خاطرات خود از این سفر را با ما و کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

موزه آبگینه و سفالینه کجاست؟

این جاذبه در استان تهران، منطقه دوازده شهرداری تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر قرار دارد.

بخش های مختلف این موزه کدام است؟

تالار مینا، بلور، صدف، زرین و لاجورد از بخش‌های مختلف این موزه است.

هزینه بازدید از موزه آبگینه و سفالینه تهران چقدر است؟

بهای بلیط ورودی این موزه برای گردشگران ایرانی 50 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 100 هزار تومان است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا