جاذبه های گردشگری داخلی

دریاچه ارومیه

یکی از برجسته‌ترین جاهای دیدنی ارومیه دریاچه ارومیه است که شهرت و آوازه آن به فراتر از مرزها رفته و مقام بزرگ‌ترین دریاچه آب شور خاورمیانه را با خود به یدک می‌کشد. طبیعت چشمگیر منطقه، وجود پرندگان مهاجر و سواحل بسیار زیبای ماسه‌ای و صخره‌ای این دریاچه آن را به یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین دریاچه‌های جهان تبدیل نموده است و سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا سفری به دل این منطقه داشته باشیم.

معرفی دریاچه ارومیه

معرفی دریاچه ارومیه
منبع عکس: فاینداتور (عکاس: ناشناس)

دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه شور خاورمیانه و ششمین دریاچه بزرگ آب شور جهان بوده که در مرز بین استان‌های آذربایجان غربی و شرقی واقع شده‌است. جالب است بدانید نام این دریاچه که به آن «چی‌چَست» نیز گفته می‌شده، برای اولین بار در کتیبه‌هایی مربوط به سده نهم پیش از میلاد نوشته شده‌است. این دریاچه نیز از گذشته‌های دور تا به امروز نقش بسیار مهمی از جمله کشتیرانی را بر عهده داشته و این امر باعث ایجاد منبع درآمدی برای مردم بومی منطقه شده‌است.

دریاچه دارای بیش از 102 جزیره بوده که از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین آن‌ها می‌توان به جزیره شاهی، کبود و اشک اشاره کرد. جالب است بدانید جزیره شاهی قابل سکونت بوده و دارای 7 روستا است. همچنین جزیره کبودان زیستگاه حیوانات زیبایی نظیر میش ارمنی و قوش است.  علاوه بر این 3 جزیره، جزایر کوچک و بزرگ دیگری همچون آتش، اردشیر، امید، توس، گیو، زاغ، چشمه کنار، تنجک و غیره در اطراف دریاچه می‌درخشند.  

دریاچه دارای 16 متر عمق با وسعت 462 هکتار است. گاهی اوقات آب دریاچه ارومیه به رنگ سرخ و نارنجی در آمده که این رنگ ناشی از غلظت نمک دریاچه و فعالیت‌های جانوران میکروسکوپی این منطقه است. نام دریاچه ارومیه در سال 1352 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. همچنین سازمان یونسکو نیز این پارک ملی محافظت شده را در سال 1355 به رسمیت شناخت.

دریاچه ارومیه کجاست؟

آدرس دریاچه ارومیه
منبع عکس: سایت اپوچی (عکاس: ناشناس)

همانطور که گفتیم دریاچه ارومیه درست در مرز استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، در 21 کیلومتری شرق ارومیه و در جاده دریا واقع شده‌است. برای دسترسی به این مکان دنج و زیبا می‌بایست که از ماشین شخصی خود و یا تاکسی‌های دربست استفاده کنید. همچنین می‌توانید به وسیله تورهای گردشگری از این دریاچه بی‌نظیر دیدن کنید. در قسمت پایین، لوکیشن این جاذبه را برایتان قرار داده‌ایم تا با استفاده از آن، بتوانید بهترین و کوتاه‌ترین مسیر را انتخاب کنید.

 

لوکیشن در بلد

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه ارومیه

حیوانات دریاچه ارومیه
منبع عکس: خبرگزاری پانا (عکاس: ناشناس)

در نواحی اطراف دریاچه ارومیه بیش از 177 گونه و در اطراف جزایر بیش از 174 گونه پوشش گیاهی تا به امروز شناسایی شده‌اند که از بین آ‌ن‌ها خانواده گندمیان و کاسنی بیشترین سهم را از آن خود کرده‌است. اغلب این گیاهان شورپسند بوده و با محیط و آب‌وهوای منطقه سازگار شده‌اند.

علاوه بر گیاهان، این دریاچه نیز سکونتگاه بالغ بر 115 گونه پرنده و 23 گونه پستاندار است که متاسفانه در سال‌های اخیر به دلیل خشکسالی‌های پی در پی، تعداد این جانوران کم شده‌است. عقاب طلایی، آهو، قوچ، میش، انواع اردک نظیر اردک سرحنایی، سرسفید، مصری و فلامینگو و پلیکان از جمله حیواناتی هستند که دریاچه ارومیه را سکونتگاه خود انتخاب نموده‌اند. جالب است بدانید به دلیل درصد شوری بسیار بالای آن دریاچه هیچ گونه ماهی در این منطقه یافت نمی‌شود.

دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه

دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه
منبع عکس: همشهری آنلاین (عکاس: ناشناس)

متاسفانه در سال‌های اخیر چندین بار به دلایل مختلف دریاچه ارومیه رو به خشک شدن رفت. از جمله این دلایل می‌توان به افزایش دمای هوای و تبخیر، حفر چاه‌های غیرمجاز، جاده‌سازی میان دریاچه، سدسازی و برداشت بی‌رویه از منابع آبی دریاچه اشاره کرد. باید بگوییم بیش از 8 سد با بهره‌برداری از دریاچه ساخته شده‌است که این به نوبه خود آمار بسیار تکان‌دهنده‌ای به شمار می‌رود.

خشک شدن دریاچه ارومیه می‌تواند آثار بسیار مخربی برای محیط زیست منطقه به همراه داشته باشد. از جمله مضرات خشک شدن دریاچه می‌توان به طوفان‌های متعدد، آلوده شدن آب، فرار حیوانات مهاجر از جمله فلامینگو و آهوهای زرد ایرانی و همچنین احتمال بارش باران نمک در حوالی منطقه که باعث آواره شدن مردم ساکن استان خواهد شد.

احیای دریاچه ارومیه

احیای دریاچه ارومیه
منبع عکس: نشان (عکاس: ناشناس)

امروزه بیش از یک سوم آب دریاچه خشک شده و اگر همین روند ادامه پیدا کند، باعث خشک شدن کامل دریاچه خواهد شد. همانطور که ذکر کردیم خشک شدن دریاچه آثار بسیار مخرب و جبران‌ناپذیری به همراه دارد و دولت و مردم می‌بایست از این سرمایه ملی محافظت کنند. خوشبختانه باید بگوییم تونلی با طول 36 کیلومتر در عمق 150 متری زمین با نظارت مهندسان کاربلد کشورمان برای تامین آب دریاچه ساخته شده که کمک بزرگی به احیای دریاچه کرده است.  

جاذبه‌ های اطراف دریاچه ارومیه

جاذبه های اطراف دریاچه زیبای ارومیه
منبع عکس: سایت اپوچی (عکاس: ناشناس)

شما می‌توانید پس از بازدید از تمام بخش‌های دریاچه ارومیه به سراغ سایر جاذبه‌های دیدنی شهر ارومیه و استان آذربایجان غربی رفته و لحظات خوشی را برای خود و خانواده‌تان به ارمغان بیاورید و با در آخر سری به مراکز خرید این شهر زده و سوغات ارومیه را با خود به شهرتان ببرید. در ادامه لیستی از بهترین گزینه‌های گردشگری را قرار داده‌ایم:

  •     مسجد جامع ارومیه (فاصله: 25 کیلومتر)
  •     موزه ارومیه: فاصله تا دریاچه: 32 کیلومتر
  •     کلیسای مارسرگیز در فاصله 36 کیلومتر
  •     کلیسای حضرت مریم با فاصله 30 کیلومتر تا دریاچه
  •     سه گنبد (فاصله:  25 کیلومتر)

نکات بازدید از دریاچه ارومیه

نکات بازدید از دریاچه ارومیه
منبع عکس: خبرگزاری مشرق (عکاس: پویا عباسی)
  •     شما می‌توانید به صورت رایگان و در هر ساعت از شبانه‌روز که می‌خواهید، از این دریاچه باشکوه دیدن کنید.
  •     به دلیل سردسیری بودن استان آذربایجان غربی، بهترین زمان بازدید از دریاچه ارومیه، فصل بهار و تابستان است.
  •     آب دریاچه قابل آشامیدن نیست و توصیه می‌کنیم از راه رفتن بر روی نمک‌های اطراف ساحل و همچنین رها کردن زباله کنار دریاچه به شدت جلوگیری کنید.
  •     یکی از محبوب‌ترین تفریحاتی که می‌توانید در کنار دریاچه آن را تجربه کنید، عکاسی و تماشای طلوع و غروب آفتاب از کنار دریاچه است که بسیار روحتان را نوازش می‌دهد.

کلام آخر

دریاچه ارومیه قطعا یکی از مهم‌ترین اکوتوریسم‌های کشورمان بوده که ادامه حیات آن به تصمیم‌ها و کارهای ما انسان‌ها بستگی دارد. متاسفانه این دریاچه بارها به دلیل برداشت بی‌رویه و سدسازی رو به خشک شدن رفته که با کمک فعالان محیط زیست و مردم دلسوز منطقه احیا شده‌است. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم شما را با  این میراث طبیعی کشورمان آشنا کنیم و تمام آنچه را که می‌بایست بدانید، در اختیارتان قرار دهیم. امیدواریم که از خواندن آن لذت برده باشید.

سوالات متداول

دریاچه ارومیه کجاست؟

این دریاچه در 21 کیلومتری شهر ارومیه و در جاده دریا قرار گرفته است.

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه ارومیه به چه صورت است؟

پوشش گیاهی این این دریاچه شامل بیش از 177 نوع گونه گیاهی، 115 گونه پرنده و 23 گونه پستاندار می‌شود.

جاذبه‌های اطراف دریاچه کدام است؟

مسجد جامع ارومیه، کلیسای مریم مقدس و مارسرگیز و سه گنبد از جاذبه‌های دیدنی اطراف دریاچه است.

بهترین زمان بازدید از دریاچه کدام فصل است؟

فصل بهار و تابستان بهترین زمان بازدید است.

مضرات خشک شدن دریاچه ارومیه کدام است؟

طوفان‌های متعدد، آلوده شدن آب، فرار حیوانات مهاجر و احتمال بارش باران نمک در حوالی منطقه از مضرات خشک شدن دریاچه است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 4.67 تعداد کل امتیازات 3

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. ای کاش این دریاچه دوباره به روزای اوجش برگرده تا بتونیم یکی از بهترین جاهای دیدنی ایران رو دوباره ببینیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا