مسجد جامع ارومیه
با ورود اسلام به ایران مساجد نقش پررنگی را در معرفی دین اسلام به مردم داشت. یکی از مساجدی که به همان دوران بازمیگردد، مسجد جامع ارومیه بوده که در دوران ایلخانی بر روی ویرانههای آتشکده ساخته شد. این مسجد زیبا با معماری خاص خود همواره مورد توجه گردشگران زیادی بوده و آن را امروزه به یکی از معروفترین جاهای دیدنی ارومیه تبدیل نموده است. در ادامه مقاله قصد داریم شما را بیشتر با بخشهای مختلف این مسجد آشنا کنیم.
تاریخچه مسجد جامع ارومیه
با توجه به مدارک و شواهد که از گذشته باقی ماندهاست، محل کنونی مسجد جامع ارومیه، در ابتدا آتشکده زرتشتی بوده و با ورود اسلام به ایران و روی آوردن مردم به دین اسلام، این آتشکده تخریب شده و جای خود را به این مسجد دادهاست. هنوز هم بخشهایی از آتشکده که گمان میرود قدمت آن به دوره قبل از انوشیروان عادل بازمیگردد، باقی مانده است. از جمله این بخشها درب ورودی آتشکده است که در روبروی محراب قرار داشت.
متاسفانه تاریخ دقیقی از ساخت مسجد جامع ارومیه در دسترس نیست اما با توجه تحقیقات صورت گرفته از روی مواد به کار گرفته شده در مسجد و بنای آن، احتمال میرود قدمت مسجد به دوره سلجوقیان بازگردد. این مسجد چندین بار در دورانهای مختلف نظیر دوران ایلخانی، پس از حمله مغولها به ایران، دوره زندیه، دوره صفویه و پس از انقلاب اسلامی ایران مورد مرمت و بازسازی قرار گرفتهاست. این مسجد زیبا در نهایت در تاریخ 15 آذر سال 1314 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مسجد جامع ارومیه کجاست؟
برای دسترسی به مسجد جامع ارومیه مسیرهای زیادی وجود دارد. این مسجد در منطقه بازار قدیمی شهر ارومیه واقع شدهاست. شما میتوانید به راحتی با استفاده از تاکسی و اتوبوس خودتان را به این مسجد تاریخی برسانید. چنانچه قصد دارید با ماشین شخصی خود به این مکان بروید، میتوانید از خیابانهای شهید باکری، امام، شهید منتظری و بعثت خودتان را به اینجا برسانید. (مشاهده در نقشه)
معماری مسجد جامع ارومیه
سبک معماری مسجد جامع ارومیه به معماری دوران ایلخانی نزدیک است و برخی تزئیناتی که بر روی آن صورت گرفتهاست، شباهت زیادی به دوران سلجوقیان دارد. کتیبههایی از قرن هفتم قمری نیز بر روی محراب مسجد باقی مانده است که با خط کوفی و با تزئیناتی از گچبری نوشته شدهاست و به دوران سلجوقیان باز میگردد. این مسجد تاریخی از چندین بخش مختلف تشکیل شدهاست که یکی از زیباترین این بخشها محراب آن است.
محراب مسجد جامع ارومیه با 6 متر عرض و 8 متر ارتفاع با تزئیناتی از گچکاری ساخته شده و مربوط به دوره ایلخانی است. در کنار این محراب دو ستون قرار دارد که کتیبههای آن به سال 633 شمسی برمیگردد و براساس این کتیبه سازنده اصلی این محراب «استاد عبدالمومن تبریزی» نیز بود. یکی از ویژگیهای جذاب این مسجد نمای آن است که تماماً از آجر برای ساخت آن استفاده شدهاست. اما نوع آجرها در هر کدام از بخشهای مسجد متفاوت است زیرا در زمانهای مختلف مرمت شدهاند.
جاذبه های اطراف مسجد جامع ارومیه
شهر ارومیه مملو از جاذبههای گردشگری و توریستی زیادی است و همواره مورد توجه گردشگران زیادی از داخل و خارج از ایران بودهاست. مسجد جامع ارومیه نیز به دلیل موقعیت مکانی خود و نزدیک بودن به بازار اصلی این شهر هر ساله میزبان بازدیدکنندگان زیادی است و در اطراف خود جاذبههای زیادی را جای دادهاست. ما لیستی از بهترین گزینهها را در قسمت زیر برای شما آماده کردهایم تا پس از بازدید از این مسجد زیبا به سراغ آنها بروید.
- بازار قدیمی دوشابچی خانا ( فاصله تا مسجد: 1 کیلومتر)
- روستای بند (فاصله تا مسجد جامع ارومیه: 10.4 کیلومتر)
- کلیسای ننه مریم (با فاصله: 3 کیلومتر)
- ساختمان شهرداری ارومیه (در فاصله 3.9 کیلومتری از مسجد جامع شهر ارومیه قرار دارد)
- دریاچه مارمیشو (فاصله: 63 کیلومتر)
- کلیسای مارسرگیز (در فاصله 26 کیلومتری)
نکات بازدید از مسجد جامع ارومیه
- هزینه بازدید از مسجد جامع ارومیه برای گردشگران ایرانی 3 هزار تومان و گردشگران خارجی 20 هزار تومان است.
- شما میتوانید همه روزه از مسجد جامع ارومیه بازدید کنید. بازدید از تمام بخشهای مسجد حدود یک ساعت از زمان شما را میگیرد.
- این نکته را در نظر داشته باشید که به علت قدمت زیاد این مسجد، بخشهایی از آن رو به تخریب است و به علت عملیات بازسازی و مرمت ممکن است دربهای مسجد به روی گردشگران بسته باشد.
- بهترین زمان بازدید از جاذبههای گردشگری شهر ارومیه و مسجد جامع این شهر فصل بهار و تابستان است. در این بازه زمانی هوا بسیار معتدل بوده و سفری بسیار خاطرهانگیز را تجربه خواهید کرد.
- سبک معماری و قدمت تاریخی این مسجد آن را مکانی برای گرفتن عکسهای تاریخی تبدیل کردهاست. پیشنهاد میکنیم عکاسی در این مسجد را از دست ندهید.
سخن پایانی
مسجد جامع ارومیه یکی از کهنترین مساجد این شهر است که پس از ورود اسلام به ایران در دوران ایلخانی ساخته شدهاست. زیباییها و ظرافت کاریهایی که در معماری این مسجد نهفته است، شما را وجد میآورد. اگر تا به امروز از این بنای فوقالعاده دیدن نکردهاید، پیشنهاد میکنیم که بازدید از آن را در برنامه خود قرار دهید. اگر تجربه بازدید از این مسجد تاریخی را دارید، خوشحال میشویم که آن را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
قدمت مسجد جامع شهر ارومیه چقدر است؟
بر اساس تحقیقات انجامشده، قدمت این بنای تاریخی به دوره سلجوقیان برمیگردد.
مسجد جامع ارومیه کجاست؟
این مسجد در نزدیکی بازار قدیمی شهر قرار گرفته و دسترسی به آن از طریق وسایل نقلیه عمومی امکانپذیر است.
ساعات بازدید از این مسجد تاریخی کدامند؟
بازدید از این جاذبه در تمام روزهای هفته امکانپذیر است و دیدن تمام بخشهای آن تقریبا یک ساعت زمان میبرد.
هزینه بازدید از مسجد جامع ارومیه چقدر است؟
هزینه بازدید برای گردشگران داخلی 3000 تومان و برای گردشگران خارجی 20000 تومان است.