جاذبه های گردشگری داخلی

موزه سنندج

سنندج یکی از شهرهای قدیمی، محبوب و زیبای ایران است که جاذبه‌‌های گردشگری بسیاری دارد. از جمله جاهای دیدنی سنندج می‌توان به موزه سنندج اشاره کرد که درون عمارتی قدیمی به نام عمارت سالار سعید قرار گرفته‌ است. این موزه دارای مجموعه‌ای نفیس از آثار کشف شده بسیار قدیمی است. در ادامه این مقاله از گردشی تاپ با ما همراه باشید تا با این موزه بیشتر آشنا شویم.

تاریخچه موزه سنندج

تاریخچه موزه سنندج
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Shabnam Jafari)

همان‌طور که گفته شد موزه سنندج در عمارت قدیمی سالار سعید واقع شده است. این عمارت خود بخشی از عمارت بزرگتری است که در ابتدا در اواخر دوره حکومت ناصرالدین شاه قاجار، یعنی نزدیک به ۱۵۰ سال گذشته به دستور یکی از علمای اهل سنت که ملا لطف الله شیخ الاسلام نام داشت، ساخته شد. از زمانی که ساخت عمارت به پایان رسید، تا زمانی که شیخ‌الاسلام از دنیا رفت، او در این عمارت زندگی می‌کرد. پس از مرگ شیخ‌الاسلام، نوادگان او عمارت را به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم کردند و این بخش‌ها را فروختند.

بخش درونی عمارت را خانواده‌ای به نام حبیبی خریداری کردند و بخش بیرونی نیز که امروزه موزه سنندج در آن قرار دارد، به فردی به نام عبدالحمید خان سنندجی که به او لقب سالار سعید داده بودند، فروخته شد. عبدالحمید خان بخشی از عمارت را که خریداری کرده بود در سال ۱۱۳۶ خورشیدی به اداره فرهنگ واگذار کرد. از سال ۱۱۳۶ تا سال ۱۳۵۱ این بخش از عمارت در اختیار اداره فرهنگ بود و از آن به عنوان دانشسرا، کتابخانه و خانه پیشاهنگان استفاده می‌شد.

در سال ۱۳۵۱ موزه سنندج تحت مالکیت وزارت فرهنگ و هنر درآمد، و مسئولین این وزارت تصمیم گرفتند که این بخش از عمارت را به موزه تبدیل کنند؛ از این رو عملیات مرمت و بازسازی روی آن انجام شد. در مهرماه سال ۱۳۵۴ این موزه افتتاح شد و برای عموم قابل بازدید گردید. مسئولین موزه آن را به تدریج با اشیای تاریخی کشف شده در مکان‌های تاریخی و قدیمی استان کردستان پر کردند. بخش درونی عمارت نیز تا سال ۱۳۷۱ تحت مالکین خانواده حبیبی ماند اما در این سال به اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان واگذار شد.

موزه سنندج کجاست؟

موزه سنندج کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mohammadreza Heydarian)

موزه سنندج که در عمارت سالار سعید قراردارد، در مرکز شهر سنندج، پایتخت استان کردستان، خیابان امامی و در کوچه حبیبی واقع شده است. در صورتی که قصد دارید به وسیله خودروی شخصی، خود را به این موزه برسانید، بهتر است که از لوکیشن زیر برای دسترسی راحت تر به موزه استفاده کنید.

لوکیشن در نشان

بخش های مختلف و آثار موجود در موزه سنندج

بخش های مختلف و آثار موجود در موزه سنندج
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: majid mazloumi)

موزه سنندج در آغاز فعالیت از دو بخش باستان شناسی و مردم شناسی تشکیل می‌شد. در بخش باستان شناسی موزه اشیای باستانی از دوره‌های مختلف تاریخی نگهداری می‌شدند. بخش مردم شناسی موزه نیز در سال‌های پیش از انقلاب به شکل نمایشگاه موقت فعالیت داشت که در دوره‌های زمانی کوتاه اشیای استان‌های مختلف کشور در آن به نمایش در می‌آمدند.

بعد از وقوع انقلاب در سال ۱۳۵۷ در بخش مردم شناسی موزه سنندج آثار مربوط به مردمان استان کردستان به نمایش گذاشته شدند. در سال ۱۳۸۲ نیز مرکزی به نام خانه کرد تاسیس شد که به عنوان نمادی از هویت مردم کرد شناخته می‌شود و دارای گنجینه‌ای از با ارزشترین آثار فرهنگی و تاریخی کردستان است. در این زمان تمام آثار مربوط به بخش مردم شناسی موزه به این خانه، که با نام خانه آصف وزیری نیز شناخته‌ می‌شود، منتقل شدند. در ادامه به آثار موزه که امروزه فقط آثار باستان شناسی را شامل می‌شود، می‌پردازیم.

بخش پیش از تاریخ

بخش پیش از تاریخ موزه سنندج، در یکی از اتاق‌هایی که در کنار  سالن اصلی موزه، در راهرو ورودی قرار دارند، دیده‌ می‌شود. در این بخش مجموعه‌ای از ظروف سفالی که از قسمت‌های مختلف استان کردستان، جمع آوری شده‌اند، به نمایش گذاشته شده‌اند. از جمله آثاری که در این بخش نگهداری می‌شوند، می‌توان به چراغ پیه سوزهایی که در شهرستان بانه کشف شده‌اند، اشاره کرد.

بخش عص‍ر ت‍‍اریخ

بخش عصر تاریخ موزه سنندج
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Farzan Ahmadnejad)

بخش عصر تاریخ موزه سنندج در سالن اصلی، یکی از اتاق‌هایی که در کنار سالن اصلی قرار دارند، و راهرو خروجی موزه قرار دارد. از مهم‌ترین اشیایی که در این بخش به نمایش گذاشته شده‌اند، می‌توان به اشیا مکشوفه از تپه زیویه که مهم‌ترین تپه تاریخی استان کردستان است، اشاره کرد. از جمله اشیای کشف تپه زیویه می‌توان به اشیای طلایی، اشیای سفالی، اشیای مفرغی، اشیای سنگی و اشیایی از جنس استخوان و عاج اشاره کرد.

بخش دوران اسلامی

اشیای بخش دوران اسلامی موزه سنندج، دو دسته هستند. یک دسته از آثار اشیای شمالی و دسته دیگر را اشیای فلزی تشکیل می‌دهند. اشیای سفالی بخش اسلامی موزه، آثاری را شامل می‌شوند که در دوران اسلامی توسط هنرمندان آن دوران شکل گرفته‌اند و شامل تنگ، کاسه، قدح، بشقاب و مجسمه و ریتون می‌شوند که بخش کمی از آنها به کردستان تعلق دارد و بیشتر آنها به سایر بخش‌های کشور مربوط می‌شوند. اشیای فلزی بخش اسلامی موزه نیز شامل انواع کاسه و بادیه تنگ، سینی، سنگابه، دیگچه و انواع پیه می‌شوند.

بخش نمایش موقت

بخش نمایش موقت موزه سنندج
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: R.A. Naghizadeh)

بخش های نمایش موقت موزه سنندج در زیرزمین عمارت یعنی حوضخانه قرار دارد. در این بخش آثار هنری خارجی به نمایش گذاشته شده‌اند. از جمله آثاری که در این بخش قرار دارند می‌توان به مجسمه‌های برنزی و ظروف شیشه‌ای اشاره کرد که به صورت موقت و برحسب برنامه‌های موزه اشیای این بخش تعویض می‌شوند.

جاهای دیدنی اطراف موزه

جاهای دیدنی اطراف موزه سنندج
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mohammadreza Heydarian)

در بخش‌های مختلف سنندج، به ویژه در مرکز شهر ‌و در نزدیکی موزه سنندج جاذبه‌های گردشگری بسیاری از جمله بناهای تاریخی، مراکز فرهنگی و غیره یافت می‌شوند که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • عمارت آصف وزیری 
  • حمام شیشه 
  • عمارت خسروآباد 
  • بام سنندج 
  • پل تاریخی قشلاق 
  • قلعه حسن آباد 
  • پارک آبیدر

نکات بازدید از موزه سنندج

نکات بازدید از موزه سنندج
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Arsalan Ghaderfegh)

 برای بازدید از موزه سنندج هر یک از افراد ایرانی ۴۰۰۰ تومان و هر یک از اتباع خارجی ۳۰۰۰۰ تومان باید پرداخت کنند. بازدیدکنندگان می‌توانند از ساعت ۹ تا ۱۳ و از ساعت ۱۵:۳۰ تا ۲۰ از این موزه دیدن کنند. توجه داشته باشید که موزه در روزهای جمعه، شهادت حضرت علی(ع)، تاسوعا، عاشورا، رحلت پیامبر اکرم(ص)، شهادت امام صادق و رحلت امام خمینی (ره) تعطیل است.

کلام آخر

شهر زیبای سنندج و شهرهای اطراف آن جاذبه‌های تاریخی، طبیعی، فرهنگی و تفریحی زیادی دارند، و از آنجا که در دامنه رشته‌ کوه‌های زاگرس واقع شده دارای آب و هوای کوهستانی است و پوشش گیاهی غنی‌ای نیز دارد.  اگر به دنبال یک مقصد زیبا و جذاب برای سفر هستید، سنندج را به شما پیشنهاد می‌کنیم. در صورتی که به این شهر سفر کردید، از موزه سنندج و دیگر جاهای دیدنی سنندج نیز دیدن کنید. از این که تا انتهای این مقاله از گردشی تاپ با ما همراه بودید، سپاسگزاریم.

سوالات متداول

موزه سنندج کجاست؟

این موزه در خیابان امامی و در کوچه حبیبی شهر سنندج واقع شده‌است.

بخش های مختلف این موزه کدام است؟

بخش پیش از تاریخ، بخش عصر تاریخ، بخش دوران اسلامی و بخش نمایش موقت، از بخش‌های این موزه است.

هزینه بازدید از موزه سنندج چقدر است؟

بهای بلیط ورودی این موزه برای گردشگران ایرانی 4 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 40 هزار تومان است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا