قلعه روملی حصار
قلعه روملی حصار یک بنای عثمانی با معماری خارقالعاده است که قدمت آن به سال 1452 برمیگردد. این قلعه تاریخی در سواحل تنگه بسفر قرار گرفته و نقش مهمی را در تاریخ این شهر ایفا کرده است. در طول سال میلیونها گردشگر از سراسر جهان خود را به این قلعه میرسانند تا در میان خشتهای آن به دنبال ناگفتههای تاریخچه شهر استانبول بگردند؛ این استقبال بینظیر از سوی گردشگران، آن را به یکی از محبوبترین جاذبه های گردشگری استانبول تبدیل کرده است.
در ادامه این مقاله همراه من باشید تا شما را با یکی از زیباترین و قدیمیترین قلعههای شهر استانبول و حقایقی که درباره آن وجود دارد آشنا کنم.
معرفی قلعه روملی حصار
اگر در حال تماشای تنگه بسفر و زیباییهای آن باشید، مطمئنا توجهتان به یک قلعه تاریخی با معماری کمنظیر جلب میشود؛ قلعهای که در سال 1452 توسط سلطان محمد فاتح ساخته شده است. این دژ تاریخی با نام قلعه روملی حصار شناخته میشود و در بخشهای مختلف آن میتوانید نشانههای معماری عثمانی را مشاهده کنید. سلطان محمد فاتح این قلعه را با هدف جلوگیری از رسیدن کمکهای نظامی به امپراتوری بیزانس ساخت و از آن بهمنظور آماده شدن برای تصرف قسطنطنیه استفاده کرد.
گفته میشود که در ساخت قلعه روملی حصار بیشتر از 800 کارگر، 350 معمار و 200 قایق و کالسکه نقش داشتهاند. همچنین باید بدانید که ساخت این شاهکار معماری تنها 4 ماه طول کشیده است. پس از پایان فرآیند ساخت قلعه، کشتیهایی که از مقابل آن عبور میکردند، باید مبلغی را به عنوان مالیات به فیروز بیگ پرداخت میکردند. کشتیهایی که از این فرمان سرپیچی میکردند، با توپهای آتشین به اعماق دریا فرستاده میشدند؛ البته گفته میشود که تعداد محدودی از کشتیها از این جهنم جان سالم بدر بردهاند.
پس از فتح قسطنطنیه، قلعه روملی حصار اهمیت نظامی خود را از دست داد و تا پایان قرن هفدهم به عنوان پاسگاه گمرکی مورد استفاده قرار میگرفت. پس از آن، تا پایان قرن نوزدهم به عنوان زندان از این قلعه تاریخی استفاده میشد تا دیوارهای این دژ تاریخی برای مدتی میزبان جنایتکاران شهر باشد. پس از تعطیلی زندان، چندین خانه و مغازه در داخل آن ساخته شد که عمر آنها زیاد نبود و در سال 1950 به صورت کامل تخریب شدند.
از سال 1960 تا امروز، قلعه روملی حصار استانبول به عنوان یک موزه مورد استفاده قرار گرفته و گردشگران هم از این موضوع استقبال بینظیری کردهاند. بهنظر من بازدید از این مجموعه یک تیر و دو نشان است؛ هم از یک قلعه تاریخی با معماری عثمانی دیدن خواهید کرد، هم شاهد یکی از متفاوتترین و خاصترین موزههای شهر خواهید بود.
قلعه روملی حصار کجاست؟
این قلعه در سواحل تنگه بسفر قرار گرفته و دسترسی به آن از طریق قایق، اتوبوس و اتومبیل خودتان امکانپذیر است. اتوبوسهای 40T، 29D، 22RE و 42T همهروزه در نزدیکی این جاذبه توقف میکنند؛ اگر قصد دارید از اتوبوس برای رسیدن به این جاذبه استفاده کنید، موارد گفتهشده بهترین گزینهها هستند. چنانچه میخواهید از قایق برای دسترسی به قلعه روملی حصار استفاده کنید، باید خود را به اسکله Eminonu برسانید و از قایقهایی استفاده کنید که به سمت اسکله Emirgan میروند.
در صورتی که به اتومبیل شخصی خودتان دسترسی دارید و میخواهید از آن برای دسترسی به این جاذبه استفاده کنید، بهتر است که ماشین خود را در پارکینگهای اطراف اسکله پارک کنید و ادامه مسیر را پیاده بروید. در قسمت پایین لوکیشن دقیق این قلعه در گوگل مپ قرار داده شده که میتوانید از آن برای مسیریابی استفاده کنید.
معماری قلعه روملی حصار
قلعه روملی حصار استانبول در مجموع دارای 5 ورودی است که چهار مورد آنها به عنوان دروازه اصلی شناخته میشوند و یک مورد هم نقش دروازه فرعی را دارد. «کوه»، «دیزدار»، «هیسارپچه» و «سل» دروازههای اصلی این قلعه هستند و «مزارلیک» هم تنها دروازه فرعی مجموعه است. دربهای ورودی با صفحات آهنی پوشیده شدهاند تا مقاومت آنها در برابر نفوذ دشمنان بیشتر شود.
تعداد برجهای قلعه روملی حصار هم به 17 عدد میرسد که «زاگانوس پاشا جوان»، «زاگانوس پاشا بزرگ»، «ساروکا پاشا» و «هلیل پاشا» مهمترین آنها هستند. این برجها اگرچه از نظر معماری شبیه هستند؛ اما ارتفاع آنها با یکدیگر متفاوت است. برجها فاقد سقف هستند؛ اما گفته میشود که در گذشته سقف آنها از به شکل مخروطی و از جنس صفحات سربی بوده است. با نگاه کردن به نقاشیهای قدیمی میتوانید این موضوع را درک کنید.
برجهای قلعه روملی حصار استانبول دارای دیوارهای ضخیمی هستند و بخشهایی مانند راهپله، روزنههای تهویه هوا و بخش دیدهبانی را در خودشان جا دادهاند. در پایین هر برج یک درب کوچک به چشم میخورد که راه ارتباطی آنها با فضای داخلی این قلعه است. خوشبختانه تمامی برجها در وضعیت نسبتا خوبی قرار دارند و بازدید از تمام آنها امکانپذیر است.
برج ساروکا پاشا
این برج 7 طبقه در ضلع شمال غربی قرار گرفته و ارتفاع آن به 28 متر میرسد. برج ساروکا پاشا به صورت استوانهای طراحی شده و قطر آن در تمام بخشها برابر 23.3 متر است؛ همچنین باید بدانید که ضخامت دیوارهای آن به 7 متر میرسد. در داخل این برج چندین ستون بزرگ وجود دارد که ستون قرار گرفته در طبقه همکف از جنس سنگ مرمر و الباقی از جنس چوب بلوط هستند. برای دسترسی به طبقات مختلف هم باید از پلکانی که روی دیوار ساخته شده استفاده کنید.
برای ساخت طبقات در داخل برج ساروکا پاشا از قرار دادن چوبهای بلوط در دیوار و ستونهای مرکزی استفاده شده است. در نظر داشته باشید که این برج یکی از زیباترین بخشهای قلعه روملی حصار محسوب میشود.
برج هلیل پاشا
یکی دیگر از بخشهای جذاب قلعه روملی حصار محسوب میشود که در نقطه صفر ساحلی جا خوش کرده است. این برج 9 طبقه به صورت نهضلعی طراحی شده و ارتفاع آن به 22 متر میرسد. قطر برج هلیل پاشا 23.3 متر است و دیوارهای آن ضخامتی به اندازه 6.5 متر دارند. برای طراحی نمای آن از هنر سنگکاری بهره گرفتهاند و قرارگیری صفحات مربعیشکل سنگی و قطعات آجری در کنار یکدیگر، جلوه زیبایی را خلق کردهاند.
برج زاگانوس پاشا بزرگ
این برج با پلان مدوری که دارد، در ضلع جنوب غربی قلعه روملی حصار خودنمایی میکند. ارتفاع این برج 21 متر، قطر آن 26.7 متر و ضخامت دیوارهای آن 7.5 متر است. در مرکز برج زاگانوس پاشا بزرگ یک ستون سنگی قرار گرفته که ضخامت آن با افزایش ارتفاع کم میشود. اتاقها و پلکان مارپیچ هم روی دیوار برج قرار گرفتهاند و جذابیت خاص خود را دارند. در این بخش کتیبهای تاریخی وجود دارد که روی آن تاریخ تکمیل برج زاگانوس پاشا حک شده است.
نکات بازدید از قلعه روملی حصار
- بازدید از قلعه روملی حصار رایگان نیست و باید بلیط تهیه کنید؛ تهیه بلیط به صورت آنلاین امکانپذیر است و قیمت آن برای هر نفر 30 لیره است.
- بازدید از این مجموعه همهروزه از ساعت 09:00 الی 16:00 به وقت محلی استانبول امکانپذیر است.
- بازدید از تمام بخشهای این قلعه 2 الی 3 ساعت زمان میبرد.
- فصل بهار بهترین زمان برای بازدید از قلعه روملی حصار استانبول است.
- اگر میخواهید تجربه بهتری برای شما رقم بخورد، پیشنهاد میکنم که از قایقها برای دسترسی به این مجموعه استفاده کنید. قایقسواری از اسکله Eminonu تا اسکله Emirgan تقریبا 50 دقیقه طول میکشد و تجربه فوقالعادهای خواهد بود.
- بخشهای مختلف قلعه جزو بهترین لوکیشنها برای عکاسی هستند؛ پیشنهاد میکنیم که دوربین خود را آماده کنید و تمام لحظات خود را ثبت کنید.
جاذبه های اطراف قلعه روملی حصار
در قسمت پایین ما لیستی از بهترین جاذبهها که در نزدیکی این قلعه تاریخی قرار گرفتهاند را برای شما آماده کردهایم و فاصله هر کدام از قلعه روملی حصار را به شما گفتهایم. پیشنهاد میکنیم که برای دیدن موارد زیر هم برنامهریزی کنید.
- گالری هنری Evin (در فاصله 1.8 کیلومتری)
- پل سلطان محمد فاتح (فاصله: 4.3 کیلومتر)
- قلعه آناتولی استانبول (فاصله: 10.9 کیلومتر)
- موزه اتومبیلهای کلاسیک (با فاصله 13.6 کیلومتر از قلعه روملی حصار)
- موزه نیروی دریایی استانبول (با فاصله 14.8 کیلومتر از این قلعه تاریخی)
- برج دختر استانبول (فاصله: 24.1 کیلومتر)
- مسجد سلطان احمد (در فاصله 28.1 کیلومتری)
- مسجد ایاصوفیه (با فاصله 26.2 کیلومتر از قلعه روملی حصار استانبول)
- برج گالاتا (فاصله: 20.3 کیلومتر)
کلام آخر
قلعه روملی حصار یکی از خاصترین و زیباترین قلعههای عثمانی است که در سواحل تنگه بسفر نفس میکشد. این قلعه در طول تاریخ بارها تغییر کاربری داده و اکنون میزبان یکی از خاصترین موزههای شهر استانبول است. با بازدید از این مجموعه، علاوهبر دیدن یک قلعه تاریخی با معماری حیرتانگیز، میتوانید از موزه جذاب آن هم دیدن کنید. اگر تجربه بازدید از این قلعه را دارید، خوشحال میشویم که آن را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
قلعه روملی حصار کجاست؟
این جاذبه در سواحل تنگه بسفر جا خوش کرده و برای دسترسی به آن میتوانید از قایق، اتوبوس و ماشین خودتان استفاده کنید.
هزینه بازدید از قلعه روملی حصار چقدر است؟
برای بازدید از تمام قسمتهای این قلعه نیاز است بلیط تهیه کنید؛ هزینه خرید بلیط برای هر نفر 30 لیره است.
قدمت قلعه تاریخی روملی حصار چقدر است؟
این قلعه از یادگاریهای دوران عثمانی است و قدمت آن به سال 1452 برمیگردد.
بهترین زمان برای بازدید از قلعه روملی حصار کدام است؟
فصل بهار بهترین زمان برای سفر به استانبول و دیدن این قلعه حیرتانگیز است.