شهر شیراز شهر گل و بلبل و بهارنارنج، مملو از بناهای تاریخی، موزه، باغهای بزرگ و زیبا و جاذبههای طبیعی است که به راحتی نمیتوانیم از کنار هر کدام از آنها بگذریم. قدیمیترین موزه استان فارس را میتوانید در این شهر پیدا کنید که آثار تاریخی زیادی را به نمایش گذاشته است. موزه پارس یکی دیگر از زیباترین جاهای دیدنی شیراز بوده که در باغی سرسبز به نام باغ نظر واقع شدهاست. این موزه از اهمیت تاریخی بالایی برخوردار بوده و اشیای تاریخی از دورانهای مختلف را درون خود جای دادهاست.
چنانچه اطلاعات زیادی در مورد این موزه و آثار تاریخی آن ندارید، پیشنهاد میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
تاریخچه موزه پارس
کریم خان زند در میان باغی به نام باغ نظر، عمارتی باشکوه و هشتضلعی را بنا نمود که محلی برای اقامت مهمانان و سفیران خارجی و همچنین انجام مراسمات باشد. این عمارت با نام عمارت کلاهفرنگی نیز مشهور بود و تزئینات بسیار زیبایی بر روی آن صورت گرفت. پس از گذشت چندین سال در سال 1315 با تصمیم شهرداری و اداره میراث فرهنگی کشور، این عمارت تبدیل به موزه شده و اشیای تاریخی و باستانی زیادی برای نمایش عموم به اینجا آورده شد.
موزه پارس در یک وقفه ده ساله از سال 1350 تا 1360 تعطیل شده و مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و پس از عملیات بازسازی، در سال 1360 دربهای این موزه به روی علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ و هنر ایرانی گشایش یافت. در این موزه آثار بسیار ارزشمندی از دورانهای پیش از میلاد، پیش از اسلام و دوره اسلامی نگهداری میشود. این موزه در تاریخ 15 آذرماه سال 1314 با شماره 244 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
موزه پارس کجاست؟
موزه پارس شیراز در میدان شهدا، خیابان زند و جنب ارگ کریم خان زند واقع شدهاست. برای دسترسی به این موزه زیبا میتوانید از وسیله نقلیه عمومی و هم ماشین شخصی خودتان استفاده کنید. مترو و اتوبوس بهترین گزینه برای رسیدن به موزه است، چرا که دیگر نیاز به ایستادن پشت ترافیک و چراغ قرمز نیست. نزدیکترین ایستگاه مترو به موزه پارس، 500 متر فاصله دارد که ایستگاه زندیه است. همچنین اگر از اتوبوس استفاده میکنید، میبایست در ایستگاه شهدا پیاده شده و با کمی پیادهروی به موزه خواهید رسید.
چنانچه با خط مترو و یا اتوبوس شهر آشنا نیستید و قصد دارید با خودروی شخصی خودتان به بازدید از این موزه بپردازید، اولین نکته اینجاست که در نزدیکی موزه جای پارک بسیار کم بوده و مجبور میشوید در خیابانهای اطراف پارک کنید و دومین نکته اینکه لوکیشن زیر در گوگل مپ میتواند کوتاهترین مسیر و بهترین مسیر را به شما نشد دهد تا به راحتی خودتان را به این مکان جذاب برسانید.
معماری موزه پارس
عمارت کلاهفرنگی یا عمارتی که موزه پارس در آن واقع شده، به سبک معماری اصیل ایرانی ساخته شده و در اینجا میتوانید علاوه بر بازدید از آثار تاریخی، از این معماری باشکوه نیز لذت ببرید. این عمارت در مرکز باغ نظر شیراز قرار گرفته و پلانی هشتضلعی نامنظم دارد که دارای چهار ارسی و چهار ورودی است. از مهمترین ویژگیهای اصلی بنا میتوان به کاشیکاری، نگارگری، آجرکاری و مقرنسکاری اشاره کرد که هرکدام به شکل خلاقانه و ماهرانهای در ساخت بنا به کار رفتهاند. این ساختمان دارای 4 شاهنشین بوده و در مرکز آن یک حوض هشتضلعی یکپارچه از سنگ مرمر خودنمایی میکند.
نمای بیرونی عمارت به کمک کاشیهای فیروزهای و نیلگونی رنگ بسیار ظریف تزئین شدهاند و جالب است بدانید هر کدام از این کاشیکاریها داستانی را به نمایش میگذارد و جلوهای بسیار خاص به این عمارت جذاب دادهاست. داخل عمارت شاهد یک تالار بزرگ و یک گنبد هستیم که سقف آن به شکل ماهرانهای مقرنسکاری شدهاست و شکوه و عظمت معماری ایرانی را به رخ میکشد. در اطراف این مقرنسکاریها، لایه چینیها و قطاربندیهای زیبا و طاقها توجهتان را به خودش جلب میکند.
به جرات میتوان گفت نقاشیها و خطوط اسلیمی که بر روی طاقها کشیده شدهاست را به سختی میتوانید در جای دیگر پیدا کنید. متاسفانه در دوره آقا محمدخان قاجار، آسیبهایی به این نقاشیها وارد شده بود که توسط استاد محمد باقر جهانمیری به کمک رنگهای گیاهی و به سبک دوران زندیه بازسازی شد. جالب است بدانید در حد فاصل هر شاهنشین یک اتاق زادیه قرار دارد که این اتاقها نیز به کمک نقاشیها و مقرنسکاری تزئین شدهاند.
شاید مهمترین بخش موزه، مقبره کریمخان زند باشد که ایشان را طبق وصیتش در شاهنشین شرقی این عمارت به خاک سپردند. متاسفانه در زمان قاجار، به دستور آقا محمدخان قاجار که دشمنی زیادی با کریمخان داشتند، استخوانهای کریمخان را از خاک درآورده و به کاخ گلستان انتقال داد تا هر روز پا بر روی مدفن او بگذارد. اما در زمان پهلوی اول، استخوانهای کریم خان به جایگاه نخست خود و در عمارت کلاهفرنگی یا موزه پارس انتقال داده شد.
آثار تاریخی موزه پارس
موزه پارس آثار تاریخی ارزشمندی از دورانهای مختلف تاریخی به نمایش گذاشته است که میتوانیم از آنها دیدن کنیم. این موزه امروزه یکی از مهمترین و بهترین موزههای شیراز شناخته میشود و میتوانید آثار و اشیای تاریخی زیادی از جمله شمشیر کریمخان زند، اشیای سفالی، فلزی و انواع سکههای را در این مکان از نزدیک ببینید. به طور کلی میتوانیم آثار موزه را به دورانهای مختلف دستهبندی کنیم.
آثار دوران پیش از اسلام
در قسمتی از موزه پارس اشیایی مربوط به هزارههای پیش از میلاد نگهداری میشود که شامل کوره قرمز لوله منقاری مربوط به هزار دوم پیش از میلاد، خمرههای سفالی مربوط به هزاره سوم پیش از میلاد، تعدادی ظرف و اشیای مفرغی مربوط به هزاره اول پیش از میلاد و سردیسها و ظروفی متعلق به زمان ساسانیان میشود.
آثار دوران اسلامی
در بخش دیگر موزه پارس میتوانید آثار مربوط به دوران اسلامی را از نزدیک ببینید. این اشیا شامل کاسههای سفالی لعابدار لاجوردی مربوط به سده ششم و هفتم هجری، کاسههای سفالی ساده مربوط به قرن هفتم میشود و اشیای ارزشمند دیگری مربوط به دوران زندیه که شامل قلیانهای میناکاری شده و طلاکوب شده، ظروف برنجی قلمزنی نفیس، شمشیر کریمخان و سایر وسایل دیگر کریمخان، در این موزه نگهداری میشود.
آثار مکتوب و قرآن های موزه پارس
یکی از مهمترین بخشهای موزه، بخش قرآنهای قدیمی و تاریخی آن است. قرآنهایی که طبق روایات با خط امام علی، امام صادق و امام حسن و چندین تن از یاران پیامبر اکرم نوشته شدهاست و در مسجد عتیق نگهداری میشده و امروزه به این موزه انتقال یافته است. یکی از ارزشمندترین قرآنهایی که در این موزه قرار دارد، قرآن معروف هفده من است که با وزن 40 کیلوگرم توسط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری و به خط محقق نوشت و قدمت آن به قرن نهم هجری باز میگردد.
تابلوهای نقاشی موزه پارس
در بخشی از موزه، تابلوهای نقاشی از پادشاهان قدیم و صحنههای تاریخی قرار دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید. این تابلوها صحنههایی از جنگ نادرشاه افشار و شاه هندی، یوسف و زلیخا، تدریس سعدی به فرزندان اتابک و نقاشی رقاصها را به نمایش گذاشته است. از مهمترین تابلوهایی که در موزه میتوانید ببینید، تصویر کریمخان زند به همراه قلیانی که در دست دارد است که نقاش معروف شیرازی جعفر نقاش آن را کشیده است.
جاهای دیدنی اطراف
بیشک میتوان گفت به هر خیابانی از شیراز که قدم بگذارید، یک جاذبه گردشگری در آنجا وجود دارد. شهر شیراز یکی ازشهرهای مهم در صنعت توریستی بوده و سالانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج از کشور به سوی خود جذب میکند. پس از بازدید از موزه پارس میتوانید به نزدیکترین جاذبههای دیدنی دیگر که در ادامه برایتان لیست کردهایم سری بزنید و از آنها لذت ببرید.
- ارگ کریم خان (با فاصله 18 متر از موزه)
- باغ جهان نما (در فاصله 4 کیلومتری از موزه پارس)
- حمام وکیل (فاصله: 450 متر)
- مدرسه خان (با فاصله 1.1 کیلومتر از موزه)
- آرامگاه حافظ (فاصله: 3.8 کیلومتر)
نکات بازدید از موزه پارس
- هزینه بلیط ورودی برای بازدید از موزه پارس، برای گردشگران ایرانی مبلغ 5 هزار تومان و گردشگران خارجی مبلغ 50 هزار تومان است.
- بازدیدکنندگان میتوانند همه روزه به ایام سوگواری، در نیمه اول سال از ساعت 08:30 الی 19:30 و در نیمه دوم سال از 08:00 الی 18:00 از این موزه جذاب دیدن کنند. بازدید از تمامی بخشهای موزه یک الی دو ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- موزه پارس درون باغی بسیار زیبا و پر از درختان و گلهای رنگی بوده که روحتان را تازه میکند، حال تصور کنید در فصل بهار زیبایی آن چندین برابر میشود. بهترین زمان بازدید از این موزه و سایر جاذبههای دیدنی شیراز، فصل بهار و بخصوص اردیبهشت ماه است.
- عکاسی به همراه فلش روشن دوربین و استفاده از دوربین حرفهای در این موزه ممنوع است و تنها میتوانید به صورت ساده و به کمک تلفن همراه خود از آثار تاریخی درون موزه عکاسی کنید. همچنین پیشنهاد میکنیم عکاسی در فضای بیرون موزه را از دست ندهید.
- از آوردن خوراکی و نوشیدنی درون موزه پرهیز کنید و زبالههای خود را در این مکان رها نکنید.
کلام آخر
موزه پارس یکی از جذابترین موزههای شیراز است که میتوانید به طور کامل با تاریخ و آثار تاریخی این دیار آشنا شوید. این موزه در باغ تاریخی نظر قرار گرفته و جذابیت آن برای گردشگران داخلی و خارجی چندین برابر میشود. در این مقاله از گردشی تاپ تمام سعی خود را کردیم که تمام نکات لازم درباره این موزه را در اختیارتان قرار دهیم. چنانچه تجربه بازدید از موزه را دارید، تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
موزه پارس کجاست؟
این موزه در میدان شهدا، خیابان زند و جنب ارگ کریم خان زند واقع شدهاست.
قدمت موزه پارس شیراز به چه زمانی باز میگردد؟
قدمت عمارت موزه به دوران زندیه بر میگردد؛ اما این موزه در سال 1315 راهاندازی شد.
هزینه بازدید از این موزه چقدر است؟
هزینه بازدید از موزه پارس، برای گردشگران ایرانی مبلغ 5 هزار تومان و گردشگران خارجی مبلغ 50 هزار تومان است.
ساعت بازدید از موزه پارس کدام است؟
بازدیدکنندگان میتوانند در نیمه اول سال از ساعت 08:30 الی 19:30 و در نیمه دوم سال از 08:00 الی 18:00 از این موزه جذاب دیدن کنند.