خانه خسروآباد
خانههای تاریخی همواره جزو اصلیترین جاذبههای گردشگری یک شهر محسوب میشود. یکی از همین خانهها که مربوط به دوران قاجار بوده و حاکم وقت شهر آن را احداث نموده، خانه خسروآباد است. این خانه بینظیر با معماری و بخشهای مختلف خود جزو یکی از مهمترین آثار تاریخی به جا مانده از آن دوران و یکی از محبوبترین جاهای دیدنی سنندج است که در بلواری به همین نام قرار گرفته است. اگر به بازدید از بناهای تاریخی علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنیم ادامه مقاله را به هیچوجه فراموش نکنید.
تاریخچه خانه خسرو آباد
خانه خسروآباد در سال 1180 شمسی در زمان قاجاریه، به دستور حاکم وقت کردستان، «امان الله خان اردلان» ساخته شد. این خانه مکانی حکومتی بود که علاوه بر کاربردهای سیاسی و نظامی، محلی برای انجام مراسمات تشریفاتی دربار قاجار بود. برخی معتقدند بخش شرقی این عمارت در دوران زندیه ساخته شده و امان الله خان تنها آن را بازسازی کرده و بخشهای جدیدی به آن اضافه کرده است. جالب است بدانید مراسم ازدواج پسر امان الله خان با دختر فتحعلی شاه در این خانه برگزار شده است.
عمارت به همراه باغ بینظیر و قصر آن، بزرگترین بنای حکومتی در کردستان است و علاوه بر برگزاری جلسات مهم حکومتی انجام مراسمات مختلف، به تفرجگاهی برای پادشاهان قاجار تبدیل شده بود. برای مثال در سال 1233 شمسی ناصرالدین شاه قاجار در سفر خود به سنندج در این مکان مستقر شد که سفر آن یک ماه به طول انجامید. این خانه یکی از مهمترین خانههای سنندج بوده که معماران برای امنیت بیشتر آن، در دور تا دور خانه خندق کنده و درختان زیادی کاشتند تا راههای ورودی به خانه سخت شود.
در سال 1275 علی اکبر خان شرف الملک یکی از نوادگان امان الله خان اردلان، خانه خسروآباد را به میرزا صادق خان اعزاز الملک فروخته و آنها حدود 50 سال در آن زندگی میکردند و بخشهای دیگری در این مدت به عمارت افزودند. پس از مدتها و متروکه شدن خانه و عدم رسیدگی مسئولین به آن، با همت میراث فرهنگی سنندج این عمارت زیبا در بین سالهای 1373 تا 1379 مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و در سال 1373 با شماره 1491 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
خانه خسروآباد کجاست؟
خانه خسروآباد سنندج در بلوار خسروآباد این شهر واقع شدهاست. برای دسترسی به این خانه باشکوه میتوانید هم از خودروی شخصی خودتان و هم اتوبوس و یا تاکسی استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این مکان، ایستگاه شاهد 1 است که در فاصله کمی از این عمارت قرار دارد. چنانچه قصد دارید با ماشین شخصی خودتان به بازدید از این خانه بپردازید، ابتدا خودتان را به میدان 12 فروردین سنندج رسانید و به سمت غر حرکت کنید. پس از طی 600 متر باید وارد بلوار کردستان شوید.
با طی کردن بلوار کردستان وارد خیابان مستوره اردلان شده و مسیر را ادامه دهید و از خیابانهای کشاورز و خانقاه عبور کنید. پس از اینکه به خیابان خانقاه رسیدید، با طی حدود 200 متر، خانه خسروآباد را خواهید دید. اگر با خیابانهای شهر آشنا نیستید، نگران نباشید! در قسمت زیر لوکیشن دقیق این خانه را برایتان قرار دادهایم تا به کمک آن بهترین و کوتاهترین مسیر را انتخاب کنید.
معماری خانه خسروآباد
مساحت خانه خسروآباد به حدود 6000 متر مربع رسیده و همانطور که گفتیم بزرگترین خانه تاریخی این شهر محسوب میشود. سبک معماری این باغ تلفیقی از سبک قجری و پهلوی است، چرا که در زمانهای مختلف با مالکین جدید، بخشهای متفاوتی به آن اضافه شده است. این عمارت دارای تزئینات بسیار چشمگیری از آجرکاری، گچبری، ارسیهای زیبا و یک حوض بزرگ چلپا است که زیبایی این باغ را چندین برابر کرده است.
این عمارت از بخشهای مختلفی مانند هشتی، قصر خسرویه، حیاط و عمارت سردر تشکیل میشود که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. هشتی این خانه شامل 4 ورودی بوده که پس از درب اصلی قرار گرفته و با سقف گنبدی و ستوننماهای خارقالعاده و همچنین تزئینات گچبری، رنگ و لعاب زیادی به این بخش داده است. مهمترین بخش این خانه عمارت خسرویه بوده که در سه طبقه بنا شده و برای رسیدن به آن 17 پله سنگی را طی کنید. در طبقه دوم این عمارت حوضخانه قرار دارد و سقف آن گنبدی شکل بوده و دارای یک آبنمای سنگی بسیار زیبایی است.
بالکن طبقه سوم قصر خسرویه به بالکن نجم آباد معروف است و دارای تزئینات کاشیکاری بسیار چشمنوازی است. خانه خسروآباد دارای یک حیاط اصلی و یک حیاط اندرونی بوده است که در حیاط اصلی حوضی صلیبی شکل و چلیپایی بزرگ تمام محوطه را گرفته و آب آن از قنات آبیدر سنندج تامین میشود. حیاط اندرونی نیز که در سمت راست کاخ قرار گرفته، هشت ضلعی بوده و مخصوص خانواده ابوالقاسم خان اردلان بوده است.
عمارت سردر در بخش شرقی این مجموعه قرار گرفته و در دو طبقه ساخته شدهاست. این عمارت به دستور نوه خسرو خان ساخته شده و ایوان سرتاسری آن و تالار ستوندار آن از مهمترین و زیباترین بخشهای این عمارت است. همچنین بد نیست بدانید که این عمارت دارای حمام، مطبخ، اصطبل، اتاق خدمتکاران و اتاق درباریان است. حمام عمارت در سمت راست حیاط بوده و سبک معماری ان شبیه به سبک صفوی است و تزئینات بسیار جالبی از طرحهای آهکبری، نقوش اسلیمی و نقاشیهایی از گل و حیوانات به رنگ لاجوردی است.
جاذبه های اطراف عمارت
شهر سنندج یکی از شهرهای غربی کشورمان بوده که علاوه بر طبیعت بکر و فوقالعاده خود دارای جاذبههای تاریخی زیادی است که بازدید از آنها برای علاقهمندان به بناهای تاریخی خالی از لطف نیست. پیشنهاد میکنیم پس از بازدید از خانه خسروآباد به سراغ دیگر جاذبههای گردشگری سنندج که در نزدیکی این خانه قرار گرفتهاند و در قسمت زیر برایتان لیست کردهایم، بروید.
- خانقاه نعمت الهی (فاصله: 150 متر)
- موزه حیات وحش سنندج (فاصله تا خانه خسروآباد: 1.5 کیلومتر)
- عمارت آصف وزیری (با فاصله 1.6 کیلومتر از خانه)
- پارک خسروآباد (فاصله: 1.1 کیلومتر)
- مسجد امام غزالی (در فاصله 400 متری از خانه خسروآباد)
- تپه شیخ محمدباقر (فاصله تا عمارت: 1.1 کیلومتر)
نکات بازدید از عمارت خسروآباد
- بازدید از خانه خسروآباد برای تمامی افراد رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
- بازدید کنندگان میتوانند همه روزه از ساعت 09:00 صبح الی 17:00 عصر از این خانه جذاب دیدن کنید.
- بازدید از تمامی بخشهای این عمارت زیبا حدود یک الی دو ساعت زمان میبرد.
- شهر سنندج یکی از شهرهای سردسیر کشورمان بوده که زمستانهای بسیار سرد و طاقتفرسایی دارد. بنابراین بهترین زمان بازدید از این شهر و خانه خسروآباد، فصل بهار و تابستان است. در این فصلها شاهد هوای بسیار خنک و دلچسب و طبیعتی دلنشین هستیم.
- قابل ذکر است که سالانه در ایام نوروز جشنوارهها و برنامههای فرهنگی و هنری متعددی در این عمارت برگزار میشود که میتوانید در این ایام به بازدید از این خانه بپردازید.
- معماری بینظیر و حیاط سرسبز خانه خسروآباد، یکی از بهترین سوژهها جهت عکاسی و گرفتن عکس یادگاری محسوب میشود. پیشنهاد میکنیم به هیچوجه دوربین عکاسی خود را فراموش نکنید.
- خانههای تاریخی جزو آثار و میراث ملی کشورمان است که تلاش برای حفظ و نگهداری از آنها، وظیفهای همگانی است.
سخن پایانی
خانه خسروآباد بزرگترین بنای تاریخی ساخته شده در دوران قاجار بوده است. این خانه فوقالعاده با معماری جذاب خود سالانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج از کشور به سوی خود میکشاند. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم اطلاعات جامعی در مورد این خانه تاریخی در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم که مقاله برایتان مفید بوده و از خواندن آن لذت برده باشید. اگر تجربه بازدید از این مکان را دارید، خوشحال میشویم دیدگاه خود را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این خانه در بلوار خسروآباد سنندج قرار گرفته است.
قدمت این خانه به دوران قاجاریان میرسد.
بازدید از این خانه خسروآباد سنندج برای تمامی افراد رایگان است.
فصل بهار و تابستان بهترین زمان بازدید از این خانه جذاب است. خانه خسروآباد کجاست؟
قدمت این خانه به چه دورانی میرسد؟
هزینه بازدید از این بنای تاریخی چقدر است؟
بهترین زمان بازدید از خانه خسروآباد کدام است؟