پارک جمشیدیه
نام تهران که به گوش میخورد اولین چیزی که به ذهن خطور میکند، آلودگی هوا و ترافیک خیابانهاست؛ اما شاید هرگز تصور هم نکنید که در دل این همه آلودگی پارکی سرسبز و زیبا در شمال این شهر به یکی از جاذبه های گردشگری تهران تبدیل شدهاست. پارک جمشیدیه با مساحت 10 هکتار از دوران قاجار به یادگار ماندهاست. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا شما را بیشتر با این پارک زیبا آشنا کنیم.
آشنایی با پارک جمشیدیه
پارک جمشیدیه یا پارک سنگی جمشیدیه به مساحت 10 هکتار یکی از چند پارک تفریحی در تهران است که در منطقه یک تهران واقع شده است. این پارک متعلق به خاندانی به نام دولو قاجار بود. جمشید دولو قاجار یکی از نوادگان خاندان دولو بود که سند پارک به نام ایشان است. در دوران پهلوی تصمیم داشتند خانهای برای سالمندان در این پارک بنا شود که هیچ وقت این تصمیم عملی نشد. و در عوض به پارکی عمومی و تفریحی برای مردم ساخته شد.
اگر پارک را به سمت کوهستان ادامه دهید به قله کلکچال با ارتفاع 3350 متر خواهید رسید. جالب است بدانید مسیر اصلی صعود به قله از پارک جمشیدیه آغاز میشود. پارک از قسمتهای مختلفی همچون آبشار، دریاچه و مجسمههای سنگی تشکیل شدهاست که در ادامه درباره آنها صحبت میکنیم. پارک دارای 4 ورودی اصلی است، سه ورودی آن در خیابان امیدوار و یک ورودی در خیابان کلکچال قرار دارد.
تاریخچه پارک جمشیدیه
جمشیدیه مرتفعترین منطقه مسکونی تهران بهشمار میرود که روی کوهپایه قله کلکچال واقع شدهاست. پارک جمشیدیه دومین پارک معروف تهران شمرده میشود. قدمت این پارک وسیع و زیبا دوره پهلوی اول برمیگردد و مالک آن جمشید دولو، اینجا را به فرح پهلوی هدیه داد که بعدا فرایند ساخت پارک آغاز شد. طراحی اصلی پارک برعهده کامران دیبا، نقاش، معمار نوگرا و شهرسازی صاحب سبک که در دانشگاه هاروارد تحصیل میکرد، بود.
پارک جمشیدیه پس از ساخت و طراحیهای بینظیر کامران دیبا، در نهایت در سال 1356 افتتاح شد. تا به امروز این بوستان دوبار مرمت و بازسازی شدهاست. اکثر مجسمههای سنگی که در این پارک میبینید اثر هنرمند معروف ناصر هوشمند است که با دقت و ظرافت این مجسمههای زیبا را درست کردهاست. این پارک زیبا همه روزه، خصوصاً در روزهای تعطیل میزبان تعداد زیادی گردشگر است که برای رسیدن به آرامش و خوشگذرانی این بوستان را انتخاب میکنند.
پارک جمشیدیه کجاست؟
پارک جمشیدیه در انتهای خیابان باهنر شهرک نیاوران واقع شدهاست. راحتترین مسیر برای رسیدن به این پارک، مترو است. شما میتوانید سوار مترو شوید، در ایستگاه جمشیدیه پیاده شده و ادامهی مسیر را تاکسی بگیرید. اما اگر قصد دارید با ماشین شخصی خودتان به این پارک بروید، کافیست از سه راه اقدسیه به میدان نیاوران رفته و سپس بلوار باهنر را تا انتها ادامه دهید تا به آنجا برسید. ما برای مسیریابی بهتر میتوانید از نقشه زیر استفاده کنید.
بخش های مختلف پارک جمشیدیه
پارک جمشیدیه دارای چندین بخش متفاوت است که هر کدام از آنها جذابیت خاص خود را برای گردشگران دارد. از مهمترین بخشهای این پارک سرسبز که حتما باید از آنها دیدن کنید باید به موارد زیر اشاره کنیم:
پوشش گیاهی پارک جمشیدیه
فضای سبز پارک بالغ بر 16 هزار درخت و درختچه را در خود جای دادهاست. گیاهان و درختان زیادی در این منطقه روییدهاند که از جمله آنها میتوان به درختان بلوط، افرای سیاه، سرو، نارون، زبان گنجشک، زردآلو، گلابی، و بادام اشاره کرد که به تنهایی این پارک به مقدار زیادی به پاکسازی هوای تهران کمک میکند. همچنین نکته قابل توجه اینجاست که در این پارک بیش از 60 نوع پرنده شناسایی شدهاند که شما میتوانید آنها را در لابهلای درختان ببینید.
تندیس های سنگی
در جایجای این پارک میتوانید مجمسههای فلزی و تندیسهای سنگی را مشاهده کنید که با طرحهای خاص خود بر جذابیت پارک افزودهاند. پارک بیشتر شبیه نمایشگاهی از هنر و طبیعت است. مجسمههای مرد متفکر، رستم و سهراب، فردوسی و دستهای آبخوری و چندین مجسمه دیگر که اثر هنرمند نامدار ناصر هوشمند وزیری بود که متاسفانه در سن 75 سالگی درگذشتند، در این پارک به چشم میخورد.
دریاچه و آبشار پارک جمشیدیه
در هرجایی از این پارک قرار داشته باشید، صدای آب را خواهید شنید. آبشار مصنوعی این پارک و دریاچهای که پایین آن قرار گرفته، جلوه خاصی به فضا میدهد که هر بیننده را محو خود میکند. در کنار آبشار نیمکتهایی قرار داده شده تا بر روی آن بنشینید و از منظره روبهرو لذت ببرید. همچنین در ماههای گرم سال، شاهد حضور مرغابیها، اردکها و ماهیهایی هستیم که به زیبایی این دریاچه کوچک میافزایند.
بوستان فردوسی
در سال 1375 با اضافه شدن 16 هکتار دیگر زمین به پارک جمشیدیه، بوستان فردوسی ساخته شد. طراحی و معماری این بوستان نیز دقیقا مانند پارک جمشیدیه است و در ضلع غربی این پارک در دامنه شیبدار کوه کلکچال جاخوش کردهاست. تندیس سنگی فردوسی در این بوستان یکی از مجسمههای مهم آن بهشمار میرود. آب و هوای این بوستان تقریبا در همه فصول سال به دلیل اینکه در ارتفاعات قرار دارد، سرد است.
جاذبههای اطراف پارک جمشیدیه
- کاخ نیاوران (فاصله: 2.5 کیلومتر)
- خانه موزه سیمین جلال (در فاصله 4.8 کیلومتری)
- موزه موسیقی (با فاصله 7.1 کیلومتر)
- باغ موزه هنر ایرانی (در فاصله 7 کیلومتری از پارک جمشیدیه)
- ایران مال (فاصله: 31.5 کیلومتر)
- بام تهران (با فاصله 12.3 کیلومتر)
- دریاچه چیتگر (فاصله: 31.2 کیلومتر)
- عمارت مسعودیه (با فاصله 21.8 کیلومتر)
نکات تکمیلی
- هزینه بازدید از این پارک رایگان بوده و نیاز به پرداخت هزینه ندارد.
- ساعت بازدید از پارک جمشیدیه از 6:00 صبح تا 24:00 شب است.
- این پارک در هر فصل زیباییهای خاص خودش را دارد، اما بهترین زمان بازدید از آن در دو فصل بهار و پاییز است. طراوت و بوی شکوفههای بهاره و برگهای رنگی پاییز زیبایی این پارک را در این دو فصل چندین برابر میکند.
- میتوانید پس از وقت گذراندن در این پارک بینظیر به رستورانهایی که در آنجا غذای اصیل ایرانی میپزند بروید و دلی از غذا درآورید.
- این پارک یکی از بهترین لوکیشنها برای عکاسی است؛ پس اگر اهل عکاسی و شبکههای اجتماعی هستید، این فرصت را از دست ندهید.
- بهتر است از کفش مناسب کوه استفاده کنید زیرا اکثر مناطق پارک سنگی و کوهستانی است.
- اگر قصد بازدید از این پارک را در ماههای سرد سال دارید، به دلیل موقعیت مکانیای که این پارک دارد و در ارتفاع قرار دارد، حتما لباس گرم همراه خود داشته باشید.
- از رها کردن زبالههای خود در محیط پارک خودداری کنید و در حفظ زیبایی طبیعت آن کوشا باشید.
سخن آخر
اگر میخواهید روزی بدون دغدغه و پر از خاطره خوب برای خود رقم بزنید، پیشنهاد میکنیم که در اولین فرصت به پارک جمشیدیه آمده و از طبیعت بکر آن لذت ببرید. از اینکه تا انتهای مقاله، گردشی تاپ را همراهی کردید و این مقاله را مطالعه کردید بینهایت سپاسگزاریم. همچنین اگر تجربه حضور در این مکان را دارید خوشحال میشویم که آن را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
پارک جمشیدیه کجاست؟
این پارک در شهرک نیاوران، در انتهای خیابان شهید باهنر قرار گرفته است.
مساحت پارک جمشیدیه چقدر است؟
مساحت این بوستان سرسبز به 10 هکتار میرسد و به عنوان یکی از بزرگترین پارکهای پایتخت محسوب میشود.
بهترین زمان بازدید از این پارک کدام است؟
بوستان جمشیدیه در هر فصل زیباییهای خاص خودش را دارد؛ اما بهترین زمان برای بازدید از آن فصل بهار و پاییز است.