خانه تاریخی صادقی
یکی از زیباترین و محبوبترین شهرهای ایران نزد مردم، شهر زیبای اردبیل است. اردبیل جاذبههای گردشگری زیادی دارد که از جمله آن میتوان به جاذبههای تاریخی، طبیعی، فرهنگی و غیره اشاره کرد. یکی از جاهای دیدنی اردبیل، خانه تاریخی صادقی است. این خانه به حاج ابراهیم صادقی، یکی از شخصیتهای برجسته کشور تعلق دارد و در آن اطلاعات جامعی از تاریخ و معارف انسانی، فرهنگ و تمدن بشری، علوم و فنون و هنرها دیده میشود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا درباره این بنای قدیمی بیشتر بدانیم.
تاریخچه خانه تاریخی صادقی
همانطور که گفته شد سازنده این خانه، حاج ابراهیم صادقی بوده است. بر اساسی که اطلاعاتی که از سوی نوه حاج ابراهیم در گوشهای از وقف نامه خانوادگی صادقیها به دست آمده است، گفته میشود که ساختاین خانه تاریخی به دوران قاجار بر میگردد و ساخت آن در سال ۱۲۷۹ قمری آغاز گشته و سال ۱۲۸۳ قمری به اتمام رسیدهاست. این خانه تاریخی در تاریخ ۱۴ اسفند سال ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۱۴۴۶۵ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
خانه تاریخی صادقی کجاست؟
خانه تاریخی صادقی در استان اردبیل، شهر اردبیل، در محله اوچدکان و کوچه سرتیپآباد واقع شده است. جهت دسترسی به این خانه تاریخی به وسیله خودروی شخصی و یا تاکسیهای اینترنتی و همچنین در صورتی که در محلی نزدیک به این بنای تاریخی مستقر هستید، و میخواهید به صورت پیاده خود را به این بنا برسانید، میتوانید از لوکیشن زیر استفاده کنید.
معماری خانه تاریخی صادقی
خانه تاریخی و زیبای صادقی ۲۵۴۸ متر مربع زیر بنا دارد و حاج محمد اردبیلی، معمار برجسته اردبیلی در آن زمان، این بنای تاریخی را طراحی کرده و ساختهاست. این خانه در ابتدای ساخت چندین بخش مجزا داشتهاست. یکی از بخش های این خانه، بخش حسینه است که در گذشته برای انجام مراودات اجتماعی خانواده کاربرد داشتهاست. یکی دیگر از بخشها، بخش شاه نشین است که برای مراودات رسمی و ارتباطات صاحب خانه با تجار ایرانی و خارجی کاربرد داشته است. اندرونی عمارت نیز بخشی از خانه است که مالکان در آن زندگی میکردند و نادم نشین نیز بخشی است که خدمه خانه در آن زندگی میکردهاند.
در طراحی خانه تاریخی صادقی از معماری سنتی بهره گرفته شدهاست و در تزئینات خانه مقرنس کاری و مشبک کاری در ارسیها به کار رفتهاست. برای مثال در تالار اصلی این خانه تاریخی در قسمت فوقانی طاق نما و طاقچهها مقرنسهای گچی تعبیه شدهاند که زیبایی بسیاری به خانه میدهند. در ازاره دیوارهای جانبی خانه صادقی کتیبهای قدیمی که به خط نستعلیق نوشته شدهاست، دیده میشود.
کاربری خانه تاریخی صادقی
امروزه با تلاشهای بخش خصوصی خانه تاریخی صادقی با حفظ معماری سنتی، مرمت و بازسازی شدهاست و با نام مجموعه تاریخی ختایی در حال فعالیت است. در مجموعه ختایی، رستوران سنتی، دمنوشخانه و کافیشاپ، تالار عقد و همچنین سالن همایش و جلسات دیده میشود. در این خانه تاریخی، عقد و عروسی نیز صورت میگیرد.
جاهای دیدنی اطراف خانه صادقی
در قسمتهای مختلف شهر زیبای اردبیل به ویژه در نزدیکی خانه تاریخی صادقی جاذبههای گردشگری جذابی، از جمله بناهای تاریخی، بناهای مذهبی، مراکز فرهنگی، مراکز تفریحی و غیره دیده میشوند که بازدیدکنندگان و گردشگران میتوانند پس از رفتن به خانه صادقی و بازدید از آن، از این جاذبههای گردشگری نیز دیدن کنند. از جمله جاهای دیدنی اردبیل و نیز جاذبههای موجود در اطراف خانه صادقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- برج شاطر گنبدی
- تپه تاریخی انزاب علیا
- پل هفت چشمه
- موزه شهرداری اردبیل
- موزه مردم شناسی اردبیل
- مقبره شیخ صفیالدین اردبیلی
- دریاچه شورابیل
- خانه تاریخی خادم باشی
- پل ابراهیم آباد
نکات بازدید از خانه صادقی
برای ورود و بازدید از خانه تاریخی صادقی اردبیل نیازی به پرداخت هیچگونه هزینهای ندارید و میتوانید به صورت رایگان از این خانه تاریخی بازدید کنید. این بنای تاریخی یک میراث فرهنگی است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاست. اگر هم میخواهید از رستوران و یا سایر خدمات مجموعه تاریخی ختایی استفاده کنید، باید هزینهای مستقل از ورودی خانه بپردازید. همچنین میتوانید پس از بازدید از این خانه به سراغ بازار سنتی شهر رفته و برای خود و عزیزانتان، سوغات اردبیل را تهیه کنید.
سخن آخر
در میان جاذبههای گردشگری متنوع شهر زیبای اردبیل، جاذبههای تاریخی، تفریحی، طبیعی و غیره دیده میشود. این شهر دارای آب و هوای بی نظیری به ویژه در بهار و تابستان است، از این رو یکی از مقاصد گردشگری پرطرفدار در ایران به شمار میرود که سالانه گردشگران بسیاری را از سراسر ایران جذب میکند. اگر شما نیز تصمیم گرفتید از این شهر زیبا نیز دیدن کنید، از خانه تاریخی صادقی نیز بازدید کنید و تجربه خود از این سفر لذتبخش را با ما و کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این جاذبه در محله اوچدکان و کوچه سرتیپآباد شهر اردبیل قرار دارد.
قدمت این بنا به دوران قاجار میرسد.
بله، خانه تاریخی صادقی در تاریخ 14 اسفند سال 1386 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. خانه تاریخی صادقی کجاست؟
قدمت این خانه تاریخی باشکوه به چه دورانی میرسد؟
آیا این خانه به ثبت ملی رسیده است؟