دریاچه گهر
هنگامی که اسم استان لرستان به گوش میرسد، بیدرنگ آبشارها و دریاچهها و مناظر طبیعی این استان در ذهن تداعی میشود. دریاچه گهر که یکی از جاهای دیدنی لرستان محسوب میشود، از جمله مکانهایی است که تماشای آن با پیشزمینه کوههای زاگرس، عظمت و سخاوت پروردگار را یادآور میشود. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد این دریاچه کسب کنید، با ما در این مقاله همراه شوید.
آشنایی با دریاچه گهر
یکی از دریاچههای کوهستانی ایران که 2350 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در جنوب شرقی شهر دورود استان لرستان واقع شدهاست، دریاچه گهر نیز است. این دریاچه در منطقهای حفاظت شده به نام اشترانکوه قرار گرفته و به نگین اشترانکوه شهرت دارد و سالانه گردشگران زیادی از آن دیدن میکنند و از طبیعت بینظیر آن لذت میبرند. این دریاچه به دو بخش به نامهای گهر کوچک و بزرگ تقسیم شدهاست.
دریاچه گهر بزرگ در کمترین عمق 4 متر و در بیشترین قسمت 28 متر عمق دارد. این دریاچه 1700 متر طول و 800 متر عرض دارد و یکی از بزرگترین و زیباترین دریاچههای کشور شناخته میشود. با توجه به تحقیقات گمان میرود این دریاچه زیبا بر اثر وقوع زمین لرزه تشکیل شدهاست. دریاچه طبیعی گهر کوچک حدود دو کیلومتر از دریاچه بزرگ فاصله دارد و با وسعت حدود 5 هکتار بسیار کوچکتر از دریاچه گهر بزرگ بوده و عمق آن بین 1 تا 3 متر است و به راحتی میتوانیم ماهی و آبزیان درون آن را ببینیم.
آب این دریاچه وسیع بسیار شفاف بوده و در زیر تابش خورشید به رنگ فیروزهای در میآید. ساحل برخی قسمتهای دریاچه ماسهای و برخی دیگر آن صخرهای است. همچنین در قسمت بالا و پایین دریاچه جنگلی بسیار زیبا وجود دارد که میتوانیم از آن نیز دیدن کنید. جالب است بدانید در گویش محلی، گَهَر به معنای آب جمع شده در گودالی با عمق زیاد است، از اینرو این دریاچه به گهر معروف شد.
دریاچه گهر کجاست؟
دریاچه گهر لرستان در منطقه حفاظت شده اشترانکوه، ما بین مرز الیگودرز، ازنا و دورود واقع شدهاست. برای دسترسی به این دریاچه دو مسیر پیش روی شماست. اولین مسیر، مسیر کوهستانی الیگودرز است که چندان ایمن نیست و با آمدن از این مسیر اول دریاچه گهر کوچک را میبینید و سپس پس از طی حدود 40 دقیقه به دریاچه بزرگ میرسید. دومین مسیر برای رسیدن به این دریاچه زیبا، مسیر دورود است. از این مسیر در همان ابتدا به دریاچه بزرگ خواهید رسید، اما قبل از آن باید مسیری 18 کیلومتری را پیاده و یا با قاطر و الاغ طی کنید.
مسیر سومی نیز وجود دارد که مختص ورزشکاران و کوهنوردان حرفهای است. در این مسیر باید ابتدا خودتان را به روستای دربند برسانید و سپس به روستای تیان بروید و از مسیر سخت کوهستانی خودتان را به دریاچه برسانید. در صورتی که آمادگی جسمانی بالایی ندارید، این مسیر را انتخاب نکنید. این نکته را در نظر بگیرید که هر کدام از این سه مسیری که انتخاب میکنید نمیتوانید ماشینتان را تا پای دریاچه ببرید و باید چند ساعت پیادهروی کنید.
در قسمت زیر لوکیشن دریاچه گهر را قرار دادهایم تا بهترین و کوتاهترین مسیر را انتخاب کنید.
تفریحات دریاچه گهر
در گوشه و کنار دریاچه گهر میتوانید تفریحات زیادی انجام دهید و سفری بهیاد ماندنی برای خود رقم بزنید. هنگامی که نام دریاچه به گوشمان میخورد، اولین تفریحی که در ذهن تداعی میشود، قایق سواری است. قایقهای برای گردشگران در کنار دریاچه تعبیه شده تا به دل دریاچه بروید و از تماشای منظره و ماهیان درون آب لذت ببرید. البته باید بدانید شنا کردن در این دریاچه بسیار خطرناک بوده و شنا ممنوع است، پس لطفا هوس شناکردن در اینجا نکنید چون میتواند خطرات زیادی داشته باشد.
از دیگر تفریحاتی که در دریاچه گهر میتوانید تجربه کنید، ماهیگیری است. شما تنها باید قبل از ماهیگیری در این منطقه، مجوزهای لازم را دریافت کنید و قلاب و وسایل ماهیگیری را هم همراه خود داشته باشید. البته در اواسط خرداد به دلیل فصل جفتگیری، ماهیگیری ممنوع است، اما میتوانید در زمانی دیگر ماهی غزلآلایی بگیرید و همان جا نوشجان کنید. کوهنوردی در این منطقه سرسبز و بکر میتواند روحتان را جلا داده و آرامشی بینظیر را به شما هدیه دهد. پیشنهاد میکنیم اگر کفش مناسب و لباس گرم دارید، کوهنوردی در این مکان را از دست ندهید.
کمپینگ کردن در کنار دریاچه میتواند تجربهای جدید برایتان باشد و حتی تماشای ستارگان پرنور در شب بسیار لذتبخش خواهد بود. طبیعت گردی در اطراف دریاچه و تماشای خود دریاچه و کوههای پهناور اطراف آن همگی تجربهای فوق العاده است که در هیچجای دیگر بدین شکل نمیتوانید کسب کنید. از دیگر کارهایی که میتوانید در این مکان انجام دهید عکاسی از مناظر است. در دریاچه گهر به هر طرفی که نگاه کنید، سوژهای برای عکاسی پیدا میکنید و میتوانید عکسهای زیبایی از اینجا ثبت کنید.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه گهر
در منطقه دریاچه گهر بیش از 600 گونه گیاهی و حدود 50 گونه درخت شناسایی شدهاست که اکثر آنها دارای خواص درمانی نیز هستند. از جمله گیاهانی که در این منطقه میرویند میتوان به زرشک، گردو، بید، سیب وحشی، اورس، ارجن، لاله واژگون، شقایق، زنبق، زالزالک، بادام وحشی، گز و غیره اشاره کرد. این پوشش گیاهی در اطراف دریاچه طبیعتی فوقالعادهای را رقم زده و هرکسی را محو خود میکند.
علاوه بر پوشش گیاهی، گونههای متفاوتی از جانوران در منطقه شناسایی شدهاند. 195 گونه پرنده و 45 گونه پستاندار در این منطقه حفاظت شده زندگی میکنند. از این جانوران میتوان به آهو، خرس قهوهای،روباه، خرگوش، عقاب، کبک، گرگ، پلنگ، گراز، شاهین، تیهو و همچنین آبزیانی شامل لاک پشت، ماهی قزلآلای رنگین کمانی، قورباغه، مارماهی و غیره نیز اشاره کرد. نکته قابل توجه اینجاست که منطقه شکار ممنوع است، اما برای ماهیگیری میتوانید از قبل مجوز دریافت کرده و به این تفریح بپردازید.
مقصد بعدی کجاست؟
پس از بازدید از دریاچه گهر که تقریبا یک روز زمان میبرد، وقت آن است که به لرستان برگردید و از سایر جاذبههای دیدنی آن بازدید کنید. در قسمت زیر لیستی از جاذبههای دیدنی این استان را برایتان قرار دادهایم تا بهترین انتخاب را داشته باشید.
- دریاچه کیو (فاصله تا دریاچه گهر: 119.5 کیلومتر)
- پل شکسته خرم آباد (با فاصله 120 کیلومتری از دریاچه)
- آبشار بیشه (فاصله: 68.1 کیلومتر)
- قلعه فلک الافلاک (فاصله تا دریاچه: 118 کیلومتر)
- تنگه شیرز (فاصله: 270 کیلومتر)
- آبشار گریت (با فاصله 118.5 کیلومتر از دریاچه طبیعی گهر قرار دارد)
نکات بازدید از دریاچه گهر
- برای بازدید از این دریاچه باید هزینهای را پرداخت کنید. این هزینه تماماً جهت پاکسازی دریاچه استفاده میشود. همچنین اگر میخواهید با قاطر و یا الاغ خودتان را به دریاچه برسانید هزینهای حدود 70 الی 100 هزار تومان باید پرداخت کنید.
- شما میتوانید همه روزه در هر ساعتی که میخواهید از این دریاچه دیدن کنید. این نکته را در نظر بگیرید که چنانچه قصد شبمانی در اطراف دریاچه را دارید حتما به اطرافیان خود اطلاع دهید.
- بهترین زمان بازدید از دریاچه گهر اواخر فصل بهار تا اواسط فصل تابستان است. هوای این منطقه به علت کوهستانی بودن آن سرد است و همچنین شبهای بسیار سردی دارد. اما در این فصل هوا معتدل شده و میتوانید بدون هیچ دغدغهای از این دریاچه دیدن کنید.
- در کنار دریاچه گهر آب آشامیدنی و سرویس بهداشتی برای رفاه بیشتر گردشگران وجود دارد. همچنین مامورین محیط زیست در اینجا حضور دارند تا در صورت بروز مشکل به افراد کمک کنند.
- اگر قصد کمپینگ در دریاچه و شبمانی دارید، حتما از قبل شرایط آب و هوایی را چک کرده و با تجهیزات کامل به منطقه بیایید.
- عکاسی در اطراف دریاچه طبیعی گهر میتواند بسیار لذتبخش باشد و شما چندین سوژه برای عکاسی نظیر طبیعت سرسبز منطقه، دریاچه زیبا و کوههای سر به فلک کشیده را دارید و میتوانید عکسهای بسیار جذابی در اینجا ثبت کنید.
- این نکته را در نظر بگیرید که در اطراف دریاچه گهر تلفنهای همراه آنتن نداشته و امکان دسترسی به تماس و اینترنت وجود ندارد.
- شنا کردن در دریاچه گهر به علت نبود هیچگونه امکانات برای نجات افراد و حوادث پیش بینی نشده، ممنوع است و حتی اگر شناگر ماهری نیز هستید از شنا کردن در این دریاچه نیز بپرهیزید.
- کره زمین با تمام زیباییهایش هدیه ایست از جانب خداوند مهربان به ما انسانها تا خانههای خود را در آن بنا کرده و زندگی از سر بگیریم. تنها وظیفهای که ما داریم، تلاش در حفظ این زیبایی هاست و کوچکترین قدمی که میتوان در این راه برداریم این است که زبالههای خود را در طبیعت رها نکنیم.
کلام آخر
دریاچه گهر یکی از بهترین و زیباترین دریاچههای کشورمان ایران است که در دل کوهستانها و درهها جا خوش کردهاست. موقعیت مکانی این دریاچه به دلیل صعب العبور بودن آن دست نخورده باقی مانده است. اگر با تجهیزات کامل به بازدید از این دریاچه زیبا بروید، سفری بسیار دلچسب و بینظیر را تجربه خواهید کرد، اما اگر بدون تجهیزات سفر کنید، ممکن است به مشکل بربخورید. پیشنهاد میکنیم اگر تجربه بازدید از این دریاچه را ندارید وسایل خود را بردارید و به دل این طبیعت شگفت انگیز بروید. از اینکه تا پایان مقاله همراه گردشی تاپ بودهاید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
بهترین زمان بازدید از دریاچه گهر کدام است؟
اواخر بهار تا اواسط تابستان بهترین بازه زمانی برای بازدید از این جاذبه طبیعی است.
پوشش گیاهی و جانوری دریاچه گهر چگونه است؟
در اطراف این دریاچه، بیشتر از 600 گونه گیاهی، 50 گونه درخت، 195 گونه پرنده و 45 گونه پستاندار شناسایی شدهاند.
تفریحات دریاچه طبیعی گهر چیست؟
ماهیگیری، قایقسواری، عکاسی و کمپینگ را باید بهعنوان مهمترین تفریحات در دسترس در این منطقه معرفی کنیم.
آیا بازدید از دریاچه گهر رایگان است؟
خیر؛ برای بازدید از این دریاچه باید هزینه جزئی پرداخت کنید که تمام آن صرف پاکسازی طبیعت اطراف دریاچه میشود.