جاذبه های گردشگری داخلی

مسجد چهار پادشاهان

لاهیجان یکی از شهرهای شمالی کشور است که علاوه جاذبه‌های طبیعی‌ که به واسطه آب و هوای مرطوبش دارد، و از جمله آن می‌توان به جنگل‌ها و فضای سبز شهر اشاره کرد، جاذبه‌های تاریخی زیادی نیز دارد. از جمله بناهای تاریخی که از جاهای دیدنی لاهیجان محسوب می‌شود، می‌توان به مسجد چهار پادشاهان اشاره کرد. مقبره چهار تن از پادشاهان کیایی بیه پیش در این مسجد قرار گرفته‌اند و به همین دلیل به این نام شناخته می‌شود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با این مسجد تاریخی بیشتر آشنا شویم.

تاریخچه مسجد چهار پادشاهان

تاریخچه مسجد چهار پادشاهان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Babak Ramezanifar)

مسجد چهار پادشاهان یا چهار پادشاه لاهیجان، بقعه چهار تن از اولیای مشایخ دین را در خود دارد، از این رو این مسجد را چهار پادشاهان می‌نامند. نخستین فرد از اولیای مشایخ دین و پادشاهان کیایی بیه پیش که در این مسجد خفته است، سید خورکیا است. او در سال ۶۴۷ هجری قمری، به قتل رسید و برای او بقعه‌ای در این مکان ساخته شد که به مسجد متصل شده است.

۱۴۴ سال پس از ساخت بقعه سید خورکیا، و در سال ۷۹۱ هجری قمری، سید علی کیا، بنیانگذار حکومت کیاییان در گیلان، از دنیا رفت. پس از مرگ او، در سمت چپ حجره‌ای که در ابتدا در این بنا وجود داشت، حجره‌ای ساخته شد که در آن سید علی کیا به خاک سپرده شد. پس از گذشت ۳۸ سال و در سال ۸۲۹ هجری قمری، پسر سید علی کیا، یعنی رضا کیا، فوت شد و در کنار مزار پدر خود در مسجد چهار پادشاهان به خاک سپرده شد.

در همان زمان که رضا کیا فوت شد، سید رضی کیا، پادشاه گیلان فوت کرد، از این رو، او را نیز همچون رضا کیا پسر سید علی کیا، در حجره تازه ساخته شده مسجد دفن کردند. بخش اصلی بقعه مسجد چهار پادشاهان توسط سید هادی کیا، که در سال ۷۹۱ هجری قمری فرمانروای تنکابن بود و در آن زمان برادران خود را در این بقعه دفن کرد، ساخته شده‌ است. دومین تابوت دان قدیمی موجود در مسجد به فرامروای گیلان در سال‌های پیش از ۸۲۹، یعنی سید رضی کیا تعلق دارد.

مسجد چهار پادشاهان کجاست؟

مسجد چهار پادشاهان کجاست؟
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Sadegh p Najafi)

مسجد چهار پادشاهان در استان گیلان، شهر لاهیجان، محله میدان وحدت، ابتدای خیابان کاشف و روبروی مسجد جامع و حمام تاریخی گلشن، واقع شده است. در صورت تمایل به دسترسی به این مسجد به وسیله خودروی شخصی، می‌توانند از لوکیشن زیر برای مسیریابی و دسترسی راحت تر استفاده کنید.

لوکیشن در نشان

معماری مسجد چهار پادشاهان

معماری مسجد چهار پادشاهان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: S S)

بنای بقعه مسجد چهار پادشاهان، بنایی مستطیل شکل است که چهار اتاق و ایوان در جهت شمالی دارد. طول ایوان ۲۹.۷۴ و عرض آن به اندازه ۵.۳۳ متر است و در ضلع جنوبی حیاط واقع شده است. در ضلع شمالی بنای اصلی مسجد، ایوان بزرگی دیده می‌شود که به وسیله شش ستون مستحکم شده است. هر یک از ستون‌های این ایوان کاشیکاری شده است و قدمت کاشی‌ها به دوران قاجاریه باز می‌گردد.

فضای داخلی مسجد چهار پادشاهان تزیینات بسیار زیبایی دارد. برای مثال صندوق‌های چوبی مقبره‌های موجود در مسجد، دارای منبت کاری و گره چینی هستند و روی آنها با خط زیبا آیات قرآن حک شده‌اند. هنرمندان نامدار ایرانی از جمله علی نجار تبریزی، عبدالکتاب خواجوی کرمانی، محمد بن داود کیا و حسین بن علی صالحی جیلانی، ساخت در‌های چوبی بسیار زیبای مسجد را عهده‌دار بودند.

در حاشیه بالایی ایوان مسجد، گچ‌بری‌های زیبایی دیده می‌شود که در آن به خط نستعلیق اشعاری از محتشم کاشانی نوشته شده‌ است. روی دیوار ایوان نیز تصاویری از مراسمات مذهبی به چشم می‌خواد. از دیگر تزئینات زیبایی که در فضای داخلی مسجد چهار پادشاهان به چشم می‌خورد، می‌توان به کاشی‌کاری‌های هفت رنگ و با نقوش گل و پرنده اشاره کرد. در نقاشی‌های دیوار ایوان نماد‌های مخصوص به استان گیلان به کار رفته است. روی صندوق‌ها و درهای موجود در مسجد کتیبه‌هایی نوشته شده‌اند، گه طبق این کتیبه‌ها ساخت این بقعه به قرن هفتم تا نهم هجری باز می‌گردد. در ضلع شرقی بنای مسجد اتاقی وجود دارد که امروزه از آن به عنوان مسجد استفاده می‌شود.

جاهای دیدنی اطراف مسجد

جاهای دیدنی اطراف مسجد چهار پادشاهان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: S S)

در نزدیکی مسجد چهار پادشاهان در شهر زیبای لاهیجان، جاذبه‌های گردشگری بسیاری اعم از جاذبه‌های طبیعی، جاذبه‌های تاریخی و جاذبه‌های فرهنگی وجود دارد که پس از بازدید از مسجد چهار پادشاهان می‌توان از این جاهای دیدنی بازدید کرد. از جمله جاهای دیدنی شهر لاهیجان و اطراف مسجد چهار پادشاهان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

نکات بازدید از مسجد

نکات بازدید از مسجد چهار پادشاهان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mehrab Arefi)

هر کس که قصد بازدید از مسجد چهار پادشاهان را دارد، می‌تواند در هر زمان که بخواهد از این مسجد زیبا بازدید کند. همچنین بازدیدکنندگان برای ورود به این مسجد نیاز به پرداخت هیچ گونه هزینه‌ای ندارند و به صورت رایگان می‌توانند از این مسجد دیدن کنند.

سخن آخر

یکی از جذاب‌ترین و گردشگر پذیرترین شهرهای ایران، شهر زیبای لاهیجان واقع در بخش شمالی کشور است. این شهر دارای طبیعتی بی نظیر، جاذبه‌های تاریخی بسیار، سوغات جذاب و مردمانی مهمان نواز و دوست داشتنی است؛ از این رو، یکی از مقاصد مناسب و ایده آل برای سفر داخلی محسوب می‌شود. اگر تصمیم بر سفر به لاهیجان داشتید، هنگام سفر از مسجد چهار پادشاهان نیز بازدید کنید و تجربیات خود از سفرتان را با ما و کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

مسجد چهار پادشاهان کجاست؟

این جاذبه در محله میدان وحدت، ابتدای خیابان کاشف و روبروی مسجد جامع لاهیجان قرار دارد.

این مسجد محل دفن چه کسانی است؟

این مسجد محل دفن چهار تن از اولیای مشایخ دین و پادشاهان کیایی است.

هزینه بازدید از این مسجد چقدر است؟

بازدید از مسجد چهار پادشاهان برای تمامی گردشگران رایگان است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا