خانه بروجردی ها
خانه بروجردی ها از زیباترین و باشکوهترین جاذبه های گردشگری کاشان در استان اصفهان است. این خانه از آثار تاریخی گرانبها ایران محسوب میشود. این بنا در نیمه دوم قرن 13 هجری و در زمان قاجار ساخته شده و تحت شماره 1083 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. این خانه و معماری داخلی و خارجی آن زیبایی اعجاب انگیزی دارد و بسیار چشم نواز و باشکوه است. اگر به بناهای تاریخی و معماری آنها علاقه دارید، در سفرتان به کاشان حتما از این بنا دیدن کنید. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با این بنای زیبا آشنا کنیم.
تاریخچه خانه بروجردی ها
صاحب خانه بروجردی ها فردی به نام سید حسین نطنزی، یکی از بازرگانان اهل نطنز و مقیم کاشان بوده است. او به علت سفرهای بسیاری که به بروجرد داشته به بروجردی معروف شده است. سید حسن نطنزی در کاشان دلداده دختر سید جعفر طباطبایی نطنزی، از بزرگترین تاجران فرش آن زمان میشود و از او دخترش را خواستگاری میکند. طباطبایی برای راضی شدنش به این ازدواج شرطی میگذارد.
او که در خانه باشکوهی که امروزه به خانه طباطباییها شهرت دارد و یکی از باشکوه ترین عمارت های ایرانی به شمار میرود زیست میکرده است، به سید حسن گفته که باید خانه ای به شکوه و جلال خانه طباطباییها برای آسایش و راحتی دخترش بسازد تا او را به همسری سید حسن نطنزی در بیاروند. سید حسن میپذیرد و چند روز بعد یعنی در سال 1292 خورشیدی، در محله سلطان میراحمد در نزدیکی خانه طباطباییها ساخت و ساز خانه بروجردی ها را پی ریزی میکند. پس از هفت سال، ساخت حیاط اندرونی به پایان رسیده و در خانه ساکن میشوند و پس از 11 سال ساخت تالار اصلی تکمیل میشود. این بنای تاریخی در حال حاضر محل اداره میراث فرهنگی کاشان است.
خانه بروجرودیها در سالهای 2015 و 2016 میلادی از نظر محبوبیت جاذبه توریستی به عنوان انتخاب برتر سازمان یونسکو اعلام شد. این خانه از لوکیشنهای فیلمبرداری سریال نمایش خانگی قبله عالم بود.
خانه بروجردی ها کجاست؟
خانه بروجردی ها در خیابان علوی، محله سلطان امیر احمد قرار داشته و میتوانید با خودرو شخصی یا تاکسی خود را به این بنا برسانید و از آن بازدید کنید. اگر قصد دارید با خودروی شخصی به این بنای تاریخی بروید با استفاده از لوکیشن زیر راحتتر میتوانید این خانه را بیابید.
معماری خانه بروجردی ها
خانه بروجردی ها از زیباترین عمارتهای تاریخی موجود در ایران به حساب میآید که دارای معماری بینظیری است. در ساخت این بنای تاریخی باشکوه بیش از 150 بنا و هنرمند همکاری کردهاند. برای مثال طراحی و ساخت این بنا زیر نظر علی مریمی کاشانی معمار چیره دست و زبده دوره قاجار انجام شدهاست. خانه طباطباییها و تیمچه امینالدوله از دیگر آثار این هنرمند هستند. این بنا از شاخصترین بناهای تاریخی ایرانی است و معماری آن به سبک ایرانی – اسلامی صورت گرفته است.
گچبریها و نقاشیهای زیبایی که در گوشه کنار این عمارت جلب توجه میکند و زیبایی شگفت انگیزی به این عمارت میبخشد، زیر نظر دو استاد نامدار ایرانی یعنی میرزا ابوالحسن غفاری کاشانی ملقب به صنیعالملک و برادرزاده ایشان میرزا محمدخان غفاری کاشانی ملقب به کمالالملک انجام شده است. در یک تالار نقاشی های یوسف و زلیخا و در تالار دیگر افسانه لیلی و مجنون به چشم میخورد. در بخشهایی از این عمارت نیز نقشها و تصاویر پیشکشی از بزرگان به سید حسن دیده میشود در بخش بیرونی عمارت نیز بادگیرهای قرینه هلالی شکل بر بام تالارها و کلاه فرنگی روی آن از زیباترین جلوههای معماری ایرانی را نمایش میدهند.
بخش های مختلف خانه بروجردی ها
خانه بروجردی ها بهطور کلی دو طبقه دارد؛ ولی در بخش جنوبی بههمراه سرداب سه طبقه را شامل میشود. این بنا از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده که بخش اندرونی مخصوص ساکنان اصلی خانه و بخش بیرونی مخصوص مهمانان و سایر مراجعان در نظر گرفته میشد. این دو بخش در قسمت درب ورودی و هشتی با هم اشتراک دارند. سه درب برای ورود و خروج افراد وجود دارد؛ درب اصلی که در شمال عمارت قرار دارد، یک درب در جنوب عمارت برای ورود و خروج مهمانان و درب دیگر در غرب عمارت که برای ورود و خروج افراد به مراسمهای مذهبی کاربرد داشته است.
بخش بیرونی خانه بروجردی ها یک حیاط سردابی سه طبقه و راهروهای ورودی دارد. امروزه فقط امکان بازدید از بخش بیرونی عمارت وجود دارد. در بین بخشهای اندرونی و بیرونی سردر اصلی و یک هشتی قرار دارد. در بخش اندرونی عمارت یک حیاط بزرگ با یک حوض زیبا قرار دارد. در شمال حیاط اندرونی بخش زمستان نشین و در جنوب آن بخش تابستان نشین وجود دارد که هرکدام زیباییهای خاص خود را دارند.
بخش زمستان نشین شامل یک اتاق، یک شاهنشین، آشپزخانه، صندوق خانه و انباری است. مهمترین بخش از خانه بروجردی ها بخش تابستان نشین آن است که دقیقا روبهروی درب اصلی قرار دارد. این خانه دو بخش دارد که زمستان نشین و تابستان نشین نام دارند و ساکنان خانه متناسب با تغییرات آب و هوا در این بخشها می زیستهاند. دو تالار سرپوشیده فرعی از تالار طنبی، دو اتاق، دو گوشواره و یک شاه نشین تشکیل میشود. این بخش به دلیل دو بادگیر که بر روی بام قرار گرفتهاند بسیار خنک است.
جاهای دیدنی اطراف
کاشان شهری دیدنی و محبوب گردشگران است زیرا علاوه بر گلابهای نابی که در این شهر تولید میشود، جاذبه های گردشگری جذاب زیادی نیز دارد؛ در نتیجه پس از سفر به کاشان و بازدید از خانه بروجردی ها جاهای دیدنی زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها بازدید کنید و لذت ببرید. در قسمت زیر تعدادی از این جاهای دیدنی را به شما معرفی کردهایم.
- خانه تاریخی حسینی و بنی کاظمی (فاصله: 350 متر از خانه بروجردی ها)
- خانه عباسیان (240 متر از خانه)
- خانه گلچین (فاصله: 600 متر)
- خانه تاریخی طباطبایی ها (فاصله تا خانه بروجردی ها:220 متر)
- خانه سهراب سپهری (در فاصله 290 متر از خانه)
- خانه تاریخی تاج (فاصله: 290 متر)
نکات بازدید از خانه بروجردی ها
- ساعات بازدید از خانه بروجردی ها در شش ماه اول سال از ساعت 09:00 الی 18:00 و در شش ماه دوم سال از ساعت 09:00 الی 16:30 است.
- بهای بازدید از این خانه زیبا برای گردشگران ایرانی 4 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 50 هزار تومان است.
- بهترین زمان بازدید از این خانه بروجردی ها فصل بهار و پاییز است. پیشنهاد میکنیم در این فصل به کاشان سفر کرده و از زیباییهای خیره کننده شهر لذت ببرید.
- بازدید از تمامی بخشهای این خانه، حدود 2 الی 3 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- در هنگام بازدید از وارد کردن آسیب و نوشتن یادگاری بر روی دیوارهای عمارت جدا خودداری کرده و در حفظ این بنای تاریخی کوشا باشید.
- عکاسی از بخشهای مختلف خانه بروجردی ها را به هیچ عنوان فراموش نکنید.
سخن پایانی
شهر کاشان شهری بسیار قدیمی است که دورههای تاریخی زیادی را از سرگذرانده است. کاشان شهر محبوب بسیاری از پادشاهان از دورههای مختلف نیز بوده است، در نتیجه بناهای تاریخی زیادی در این شهر زیبا جا خوش کردهاند که خانه بروجردی ها نمونهای زیبا از آن است. علاوه بر این کاشان شهری است که در آن از گلهای محمدی گلاب نابی گرفته میشود و گلابهایش شهرت جهانی دارد. اگر قصد سفر دارید اما هنوز مقصد خود را پیدا نکردهاید، میتوانید از این شهر زیبا و ارزشمند دیدن کنید و خاطرات خوشی را برای خود رقم بزنید. امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. چنانچه تجربه بازدید از این خانه باشکوه را دارید، خوشحال میشویم دیدگاه خود را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این جاذبه در خیابان علوی، محله سلطان امیر احمد قرار دارد.
این خانه تاریخی متعلق به دوران قاجار است.
بهای بلیط ورودی برای گردشگران ایرانی 4 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 30 هزار تومان است.
در نیمه اول سال از ساعت 9 الی 18 و در نیمه دوم سال از ساعت 9 الی 16:30 بازدید از این بنا امکانپذیر است. خانه بروجردی ها کجاست؟
قدمت این خانه به چه دورانی میرسد؟
هزینه بازدید از خانه بروجردی ها چقدر است؟
در چه ساعاتی از روز میتوانیم از این خانه تاریخی دیدن کنیم؟