کاروانسرای بیستون
مجموعه تاریخی و گردشگری بیستون با مساحت 15 کیلومتر مربع، در فاصله 30 کیلومتری از ضلع شرقی استان کرمانشاه قرار گرفته است. این مجموعه آثار و بناهای تاریخی زیادی را در خودش جا داده است که مهمترین آنها را میتوانیم کاروانسرای بیستون در نظر بگیریم. این کاروانسرا با قدمتی که به دوران صفویه برمیگردد، یکی از جاذبه های گردشگری کرمانشاه است که در طول سال گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای دیدن آن به شهر بیستون میروند.
در این مقاله قصد داریم سفر کوتاهی به داخل کاروانسرای شاه عباسی بیستون داشته باشیم و بخشهای مختلف آن را از نزدیک ببینیم. اگر درباره این مکان کنجکاو هستید، پیشنهاد میکیم که ادامه این مقاله در گردشی تاپ را به هیچ عنوان از دست ندهید.
کاروانسرای بیستون کجاست؟
کاروانسرای شاه عباسی بیستون در فاصله 30 کیلومتری از ضلع شرقی کرمانشاه، در مجموعه تاریخی و فرهنگی بیستون، در نزدیکی قلهای مرتفع جا خوش کرده است. برای دسترسی به این جاذبه، ابتدا باید وارد بزرگراه امام خمینی شوید و این مسیر را تا رسیدن به بزرگراه کشوری ادامه دهید. مسیر خود را در بزرگراه کشوری تا جایی ادامه دهید که به بزرگراه همدان – کرمانشاه برسید. در این مسیر تا جایی جلو بروید که تابلوی شهر بیستون را در سمت راست خود ببینید.
با دیدن این تابلو از خروجی خارج شوید و وارد جاده شهر بیستون شوید. کاروانسرای بیستون دقیقا در مقابل پایگاه هلالاحمر قرار گرفته است. البته در قسمت پایین ما لوکیشن این جاذبه را نیز برای شما قرار دادهایم که میتوانید برای مسیریابی از آن استفاده کنید و بهترین مسیر را نسبت به مکان فعلی خودتان مشاهده کنید.
آشنایی با کاروانسرای بیستون
یکی از کاروانسراهای تاریخی ایران است که با نام کاروانسرای شاه عباسی بیستون نیز شناخته میشود. این کاروانسرا در غربیترین قسمت یک مجموعه تاریخی به همین نام قرار گرفته و در سال 1353 نیز در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مجموعه تاریخی بیستون تقریبا 15 کیلومتر مربع مساحت دارد و 1320 متر بالاتر از سطح دریا قرار گرفته است. در این مجموعه میتوانید آثار باستانی مربوط به دوران پیش از نوسنگی تا قاجار را مشاهده کنید که گل سرسبد آنها کاروانسرای بیستون است.
ساخت کاروانسرای بیستون به دستور شاه عباس اول صفوی انجام شده است؛ اما کتیبههای باستانی قرار گرفته در این مجموعه، نشان میدهند که ساخت این بنا در دوران شاه سلیمان به پایان رسیده است. در زمان ناصرالدین شاه قاجار، بخشهایی از این کاروانسرا بر اثر عوامل طبیعی تخریب شد. خوشبختانه مرمت آن توسط شخصی به نام جعفرخان معمارباشی اصفهانی انجام شد تا از آسیبهای بیشتر جلوگیری شود.
این بنای تاریخی امروزه در نهایت سلامت، در دشتی پهناور قرار گرفته و بازدید از آن برای عموم مردم آزاد است. قرارگیری کاروانسرای شاه عباسی بیستون در غربیترین نقطه مجموعه، سبب شده که اغلب گردشگران بازدید از آن را از دست بدهند. پیشنهاد گردشی تاپ این است که حواستان به این جاذبه باشد و بازدید از آن را در برنامه خود قرار دهید.
معماری کاروانسرای شاه عباسی بیستون
پلان اصلی کاروانسرای بیستون به صورت چهار ضلعی طراحی شده و طول و عرض آن به ترتیب 60.8 و 50.7 متر است. روی هر راس یک برج قرار گرفته که احتمالا در گذشته به عنوان برج دیدهبانی مورد استفاده قرار میگرفتند. برجهایی که در سمت غربی کاروانسرای شاه عباسی بیستون قرار گرفتهاند به صورت مدور طراحی شدهاند و برجهای شرقی نیز طراحی هشتضلعی دارند.
ورودی این مجموعه در ضلع جنوبی قرار گرفته و عرض آن به 3.5 متر میرسد. در اطراف این ورودی 14 طاقنما قرار گرفته که زیبایی خاصی را به آن بخشیده است. همه این المانها بهوسیله دیوارهایی به یکدیگر متصل شدهاند که با طراحی خاصی که دارند خودنمایی میکنند. جنس دیوارهای کاروانسرای بیستون تا کف طاقنماها از سنگ تراشیده است و از آنجا به بعد از آجر ساخته شدهاند.
با ورود به کاروانسرای بیستون، ابتدا وارد فضای سرپوشیدهای میشوید که اطراف آن را دو ایوان با طاق هلالی احاطه کردهاند. اگر در این راهرو سرپوشیده به مسیر خود ادامه دهید، به یک فضای هشتضلعی با طاق گنبدی میرسید و اگر از پلههایی که در ابتدای مسیر وجود دارد بالا بروید، وارد پشتبام خواهید شد. هنگامی که وارد حیاط این کاروانسرا شوید، مشاهده میکنید که هر ضلع آن 6 اتاق را در خود جا داده است. اتاقها طراحی چهارضلعی دارند و جلوی هر کدام از آنها یک ایوان سنگفرششده دیده میشود.
وجود ایوانهای ششضلعی در راسهای کاروانسرای شاه عباسی بیستون، اصطبلهای پشت اتاقها و شاهنشینی که در مقابل درب ورودی قرار گرفته است را باید به عنوان سایر جذابیتهای این مجموعه معرفی کنیم. راستی افرادی که درباره معماری دوران مختلف اطلاع دارند، در همان ابتدا متوجه میشوند که این کاروانسرا به سبک معماری دوران صفوی ساخته شده است.
اطلاعات تکمیلی کاروانسرای شاه عباسی بیستون
پیش از هر چیزی باید بگوییم که فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای بازدید از کاروانسرای بیستون است. در این بازه زمانی، شرایط آبوهوایی در بهترین حالت خود قرار دارد و سرما و گرما چندان آزاردهنده نیست. در نظر داشته باشید که برای بازدید از این مجموعه باید بلیط تهیه کنید. هزینه تهیه بلیط برای گردشگران داخلی 5,000 تومان و برای گردشگران خارجی 30,000 تومان است. این نکته را هم مدنظر داشته باشید که این کاروانسرا همهروزه از ساعت 08:00 الی 19:00 قابل بازدید است.
در کاروانسرای بیستون کجا بمانیم؟
خوشبختانه وجود هتل بینالمللی لاله در این مجموعه، مشکل اقامت گردشگران را برطرف کرده است. شما میتوانید با خیال راحت به دیدن این کاروانسرا بروید و در صورت تمایل در هتل کاروانسرای شاه عباسی بیستون نیز اقامت کنید. طراحی این هتل نیز به سبک معماری دوران صفویه است و 20 سوییت را در خود جا داده است. هزینه اقامت در این هتل، با توجه به نوع اتاقی که انتخاب میکنید بین 700,000 تومان تا 1,400,000 تومان است.
جاذبه های اطراف کاروانسرای بیستون
در صورتی که پس از بازدید از این کاروانسرا، قصد دارید در شهر کرمانشاه بمانید و از سایر دیدنیهای این شهر بازدید کنید، بهترین راه این است که لیستی از جاذبههای اطراف کاروانسرا را داشته باشید و آن را نقشه راه خود کنید. در قسمت پایین ما این لیست را برای شما آماده کردهایم.
- مجسمه هرکول: با قدمتی که به دوران قبل از میلاد برمیگردد، یکی از قدیمیترین مجسمههای شهر شناخته میشود و ارزش زیادی برای دیدن دارد. فاصله این مجسمه تا کاروانسرای بیستون 1 کیلومتر است و با ده دقیقه پیادهروی میتوانید به آن برسید.
- موزه سنگ: جایی است که میتوانید سنگهای باستانی و سرستونهای تاریخی را مشاهده کنید. موزه سنگ کرمانشاه 31.8 کیلومتر با کاروانسرا فاصله دارد.
- طاق گرا: جزو بناهای تاریخی شهر کرمانشاه است که قدمت آن به صدها سال قبل برمیگردد. این بنای تاریخی در نزدیکی سر پل ذهاب قرار دارد و فاصله آن از کاروانسرای شاه عباسی بیستون 169 کیلومتر است.
- مسجد عمادالدوله: از مساجد دوران قاجار است که با معماری خارقالعاده خود نظر گردشگران را جلب کرده است. این مسجد 38.1 کیلومتر با این کاروانسرا فاصله دارد.
- مسجد جامع شافعی: جزو زیباترین مساجد شهر است که به دست گروهی از خیرین اهل سنت ساخته شده است. مسجد جامع شافعی در فاصله 38.5 کیلومتری از کاروانسرای بیستون قرار دارد.
سخن پایانی
کاروانسرای بیستون از یادگاریهای دوران صفویه است که در مجموعهای به همین نام قرار گرفته است. عده زیادی از افراد برای بازدید از این مجموعه تاریخی اقدام میکنند؛ اما بازدید از کاروانسرا که یکی از مهمترین بخشهای آن است را از دست میدهند. پیشنهاد گردشی تاپ این است که به هیچ عنوان از این کاروانسرا غافل نشوید و بازدید از آن را در اولویت قرار دهید.
سوالات متداول
هزینه بازدید از کاروانسرای بیستون چقدر است؟
هزینه تهیه بلیط این مجموعه برای گردشگران داخلی 5,000 تومان و برای گردشگران خارجی 30,000 تومان است.
ساعات فعالیت کاروانسرای بیستون کدامند؟
این کاروانسرا همهروزه از ساعت 08:00 الی 19:00 آماده استقبال از گردشگران است.
قدمت کاروانسرای شاه عباسی بیستون چقدر است؟
قدمت این کاروانسرا به دوران شاه عباس اول صفوی برمیگردد.
هتل کاروانسرای بیستون چگونه است؟
هتل بینالمللی لاله که در این کاروانسرا قرار گرفته، دارای طراحی سنتی است و 20 سوییت را در خودش جا داده است. هزینه اقامت در این هتل بین 700,000 تومان تا 1,400,000 تومان است.