گنجینه قنات اردکان
گنجینه قنات اردکان، که به نام خانه تقدیری نیز شناخته میشود، از زیباترین بناهای تاریخی ایرانی است که در اردکان یزد واقع شدهاست. این بنای تاریخی از زیباترین و جذابترین جاهای دیدنی اردکان محسوب میشود و هر ساله پذیرای گردشگران و بازدیدکنندگان زیادی از سراسر ایران است. در ادامه این مقاله از گردشی تاپ با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره این خانه تاریخی به دست آوریم.
تاریخچه گنجینه قنات اردکان
قدمت ساخت خانه تقدیری یا گنجینه قنات اردکان به بیش از ۱۰۰ سال پیش و دوران قاجار باز میگردد. این بنای تاریخی در آن زمان، به تاجر اردکانی تعلق داشت. او این خانه را به منظور استفاده شخصی ساخت و خود و خانوادهاش نزدیک به ۱۰۰ سال
در این خانه زندگی و از آن استفاده میکردند. پس از آنکه خانواده تقدیری به خارج از کشور مهاجرت کردند، این بنای تاریخی به مالکیت سازمان میراث فرهنگی در آمد. در تاریخ ۲۷ دی ماه ۱۳۷۷ این گنجینه قنات با شماره ۲۱۸۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. در حال حاضر اداره میراث فرهنگی شهر اردکان در این خانه مستقر است.
گنجینه قنات اردکان کجاست؟
گنجینه قنات اردکان در استان یزد و شهر اردکان که در نزدیکی شهر یزد قرار دارد، در بلوار آیت الله خامنهای و خیابان حائری واقع شده است. در صورتی که قصد دارید با پیاده روی و یا با استفاده از وسیله نقلیه شخصی، مانند خودرو یا موتور خود را به این بنای تاریخی برسانید، از لوکیشن زیر که برای مسیریابی راحت تر شما قرار داده شدهاست، استفاده کنید.
معماری گنجینه قنات اردکان
معماری خانه تقدیری یا گنجینه قنات اردکان به سبک سایر خانههای کویری است. این خانه یک حیاط بزرگ مرکزی دارد که این سبک از معماری، به ایجاد تعادل میان گرمای زیاد تابستان و سرما و طوفان زمستان کمک میکند. این خانه کمی با سایر خانههای موجود در یزد متفاوت است که آن به علت این است که این خانه متعلق به یک تاجر ثروتمند بوده و در نتیجه ویژگی خانههای ثروتمندان دور قاجار در آن دیده میشود.
گنجینه قنات اردکان خانهای اربابی به شمار میرود و دو طبقه دارد. این خانه از دو بخش تشکیل شده که یک بخش متعلق به ساکنان خانه و اعضای خانواده است، و بخش اعیان نشین نامیده میشود. بخش دیگر برای خدمه خانه اختصاصی شده است و به بخش نوکر نشین شناخته میشود. طبقه بالای خانه، بخش اعیان نشین خانه بوده که اعضای خانواده در آن استقرار داشتند و طبقه پایین نیز بخش نوکرنشین خانه محسوب میشود.
در طراحی و معماری خانه تقدیری اردکان، الگوهای معماری مختلفی دیده میشود. از جمله الگوهای به کار رفته در معماری این خانه، میتوان به الگوی تقارن اشاره کرد. در تمام فضاهای موجود در بنای گنجینه قنات اردکان، از جمله بین پنجرهها، ستونها و سایر اجزای خانه میتوان استفاده از الگوی تقارن را مشاهده کرد. از دیگر ویژگیهای معماری که در این بنای تاریخی دیده میشود، میتوان به استفاده از گچبریها و تزیینات در داخل ساختمان، پنجرههای با قوس کمانی و شیشههای رنگی، که از ویژگیهای معماری دوره قاجار هستند، تعبیه فضاهای تابستان نشین و زمستان نشین، بادگیر و غیره اشاره کرد.
جاهای دیدنی اطراف گنجینه قنات
در استان یزد، و در شهر اردکان و اطراف آن، جاذبههای گردشگری بسیاری دیده میشود که از جمله آنها میتوان به جاذبههای طبیعی، فرهنگی، هنری، تاریخی و غیره اشاره کرد. شما میتوانید پس از آنکه از گنجینه قنات اردکان بازدید کردید، به دیگر جاذبههای گردشگری این شهر بروید و از آنها بازدید کنید. از جمله جاهای دیدنی اطراف این بنای تاریخی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- موزه فرش اردکان
- گنجینه ایثار و شهادت شهرستان اردکان
- موزه مردم شناسی اردکان
- بافت تاریخی اردکان
- دروازه قرآن
- مسجد جامع اردکان
- کاروانسرای ارجنان
نکات تکمیلی
- هزینه ورود به گنجینه قنات اردکان برای بازدید کنندگان ایرانی ۱۵۰۰۰ تومان و برای گردشگران خارجی ۱۵۰۰۰۰ تومان است.
- بازدید از تمامی بخشهای این بنا، حدود 2 الی 3 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- بازدید از این بنای تاریخی همه روزه از ساعت ۹ تا ۲۱ امکانپذیر است.
- بهترین زمان سفر به اردکان و بازدید از این بنای تاریخی فصل بهار و پاییز است.
- شما میتوانید پس از بازدید از این جاذبه شگفتانگیز، به بازار سنتی اردکان رفته و سوغات اردکان را برای خود و عزیزانتان تهیه کنید.
- خواهشمندیم در هنگام بازدید از آسیب به بنا و نوشتن یادگاری بر روی دیوارهای این خانه تاریخی، جدا خودداری کنید.
سخن آخر
از آنجا که استان یزد استانی کویری است، کمپهای کویری بسیاری دارد که در آن میتوان فعالیتهایی جذاب از جمله سافاری، تماشای ستارگان در شب و غیره اشاره کرد. علاوه بر آن در شهرستانهای استان یزد از جمله اردکان، جاذبههای تاریخی، تفریحی، فرهنگی و غیره زیادی وجود دارد که همه اینها این استان را به یکی از بهترین مقاصد گردشگری به ویژه در فصول بهار و پاییز تبدیل میکند. اگر به استان یزد و شهرستان اردکان سفر کردید، از گنجینه قنات اردکان نیز بازدید کنید. از اینکه تا انتهای مقاله نگاه گرمتان را به گردشی تاپ سپردید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این جاذبه در در بلوار آیت الله خامنهای و خیابان حائری قرار دارد.
این خانه تاریخی متعلق به دوران قاجار است.
بله، گنجینه قنات اردکان در تاریخ ۲۷ دی ماه ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
بهای بلیط ورودی برای گردشگران ایرانی 15 هزار تومان و برای گردشگران خارجی 150 هزار تومان است. گنجینه قنات اردکان کجاست؟
قدمت این گنجینه و خانه تقدیری به چه زمانی برمیگردد؟
آیا این بنا به ثبت ملی رسیده است؟
هزینه بازدید از خانه تقدیری اردکان چقدر است؟