اخبار گردشگری

گونه های جانوری و گیاهی «دنا» عامل شهرت جهانی آن

به کفته معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد، گونه های جانوری و گیاهی «دنا» عامل شهرت جهانی آن است.

“محسن پاکباز” امروز شنبه در گفت و گو با ایرنا با برشمردن اهمیت منطقه “دنا” اظهار کرد:

تعداد گونه های اندومیک (محلی) “دنا” از تعداد گونه های اندمیک 45 کشور جهان بالاتر و بیشتر است.

پاکباز با اشاره به بررسـی هـای گفت:

در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد 2 هزار گونه گیاهی و 390 گونه دارویی وجود دارد کـه حدود هزار گونه گیاهی آن در منطقه حفاظت شده دنا است و از این تعداد 45 گونه بومی و منحصر به دنـا هستند.

وی تاکید کرد:

گونه های ارزشمند و شاخص علاوه بر این که نشان دهنده تنوع زیستی بالای منطقه هستند، نشانگر بکر و دست نخورده بودن محدوده و ارزش زیستی منطقه حفاظت شده به شمار رفته و موجب ارتقای ارزش بوم شناختی منطقه می شوند که منطقه دنا و دنای شرقی هم از لحاظ اکولوژیکی و هم از لحاظ بوم شناختی دارای این ارزش میباشند.

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست، دنا را یکی از مهمترین ذخیره گاه‌های زیست کره جهان برشمرد و افزود:

دراین ذخیره‌گاه گونه‌های جانوری شامل انواع پرندگان، خزندگان، پستانداران و آبزیان زیست دارند که کل و بز،خرس قهوه ای، خوک وحشی، پلنگ، گرگ، روباه، کفتار، شغال، موش کور، سنجاب ایرانی، خرگوش، سمور، راسو، خفاش، جوجه تیغی، سیاه گوش، گوزن زرد ایرانی و عقاب طلایی از جمله مهمترین گونه‌های این منطقه حفاظت شده به شمار می روند.

رشته کوه دنا با طول 90 کیلومتر که از مرز چهارمحال بختیاری(پل قره یا کتا) تا “کاکان” واقع شده و دارای عرض 45 کیلومتری است(از “پادنا” تا دامنه یاسوج) بیش از 44 قله بالای چهار هزار متر دارد.

کوه “دنا” به سه خط راس تقسیم شده است خط راس غربی که از پل “قره” شروع شده و تا قله “قاش مستان” ادامه دارد و خط راس مرکزی از قله “قاش مستان” شروع شده و تا گردنه “بیژن” ادامه یافته و خط راس شرقی از گردنه “بیژن” تا راهداری “کاکان” به اتمام می رسد.

پاکباز یادآور شد:

حیات وحش دنا در گذشته بسیار غنی بوده و تنوع وحوش در کلیه مناطق دنا کاملا مشهود بوده است و در یک دوره زمانی بر اثر افزایش جمعیت، دسترسی به سلاح های غیر مجاز، شکار و صید بی رویه ، جمعیت و حوش در این منطقه در معرض نابودی قرار گرفت لکن از زمانیکه دنا در سال 1390 بعنوان منطقه حفاظات شده اعلام شد گام های ارزشمند و مشهودی در جهت حفظ و حراست وحش این منطقه برداشته شده است.

انسان ها در شرایط کنونی با نا مساعد کردن شرایط زیستی با اعمال دخالت های غیر قانونی و تخریب زیستگاه باعث بر هم زدن تعادل اکولوژیکی شده است و این رشته کوه با همه گنجینه های نهفته اش به رغم حفاظتی که از آن به عمل می آید، آینده مبهمی دارد.

اگرچه این منطقه بکر را عواملی همانند؛شکار و صید غیرمجاز، بهره برداری بی رویه از منابع موجود، گردشگری ناپایدار و… تهدید می کند اما مطابق پژوهش های عملی روند تغییرات آب و هوایی در سه دهه گذشته در این منطقه هشداری برای تغییر این اقلیم است که تغییرات اقلیمی حیات گیاهان و جانواران را تهدید می کند.

بنابراین انجام هر اقدام و برنامه های که بتواند بر تغییر اقلیم را تشدید کند یا وضعیت آب و هوایی منطقه را تحت تاثیری قرار دهد اثرات زیانباری بدنبال خواهد داشت و باید تلاش کرد ضمن شناسایی این منطقه بر اهمیت و ضرورت حفظ آن تاکید کرد و نهادهای مدنی و خبرگان را به مطالعه و اهمیت شناخت ظرفیت آن وا داشت و از هر گونه عمل مخربی و تهدید کننده منطقه جلوگیری کرد.

کهگیلویه و بویراحمد استانی بکر و چهار فصل که مناطقی از آن گرمسیری و مناطقی ر بخش سردسیری واقع شده است و رشته کوه “دنا” در منطقه سردسیری قرار گرفته است که یکی از زیستگاه های مهم کشوری است.

این خطه با توجه به پستی و بلندی های فراوان و تنوع اقلیمی، هفت منطق حفاظت شده؛ “دنا” ، “دنای شرقی” ،”خاییز سرخ” ، “خامی” ، “دیل” ،”سولک” و “سیوک” در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.

استان علاوه بر داشتن هفت منطقه حفاظت شده، همچنین 6 منطقه شکار ممنوع شامل: “کوه حاتم تلرش” حد فاصل شهرستان بهمئی و لِنده و بهبهان در خوزستان، “پادنای سمیرم”، “ماغر” در شهرستان بهمئی، “لار” در شهرستان باشت، “خرم ناز” در بویراحمد و “کوه اشکر” در شهرستان چرام، دارد.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

منبع
ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا