غار موزه وزیری
در شهر لواسان در شمال شرقی تهران، موزهای به نام غار موزه وزیری وجود دارد. این غار موزه اولین غار موزه خصوصی ایران است که به همت استاد ناصر هوشمند، از مجسمه سازان بنام و برتر کشور، تاسیس شده است. این موزه یکی از جالب ترین موزهها در میان موزههای ایرانی است که ایدهای نو و جدید دارد و جزء جاذبه های گردشگری تهران و لوسان محسوب میشود.
استاد هوشمند این موزه را با هزینه شخصی خود در سال 1384 خورشیدی راه اندازی و تاسیس کرد. کلیه مجسمههای این موزه ثبت میراث ملی هستند. آثاری که در این موزه طراحی شده و به نمایش گذاشته میشوند، برگرفته از داستانهای شاهنامه فردوسی و فولکلور ایران و فرهنگ اصیل و سنتی ایرانی است. اگر قصد بازدید از این موزه را دارید و میخواهید اطلاعات بیشتری راجع به آن کسب کنید، در ادامه با ما همراه باشید.
استاد ناصر هوشمند وزیری کیست؟
دکتر ناصر هوشمند وزیری مجسمه ساز ماهری بود که در سال ۱۳۲۵ در همدان متولد شد . او در سال ۱۳۵۰ خورشیدی لیسانس مجسمه سازی از دانشکده هنرهای زیبا تهران را گرفت و در سال ۱۳۷۳ نیز موفق به دریافت مدرک دکترای افتخاری و استاد درجه یک از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد. دکتر هوشمند وزیری علاقه زیادی به ساخت مجسمههایی از جنس فایبرگلاس داشت و و درستا ۱۳۷۴ خورشیدی موفق به دریافت رتبه نخست دوسالانه مجسمه سازی شد. او استاد دانشکده هنر دانشگاه سوره بود و چند سال نیز به عنوان مدیر بخش هنری موزه تاریخ طبیعی پارک پردیسان کار میکرد.
ایشان در سال ۱۳۸۴ خورشیدی اولین غار موزه خصوصی ایران را تاسیس کرد؛ در این موزه آثاری از هنر و خلاقیت وی که با الهام از فرهنگ اصیل ایرانی، افسانه های ایرانی و شاعرانه فردوسی در معرض نمایش گذاشته شد. آثار موجود در این موزه با مواد بازیافتی شامل چوب فلز و غیره ساخته و شکل گرفتهاند.
مجسمههای بیمارستان صارم، مجسمههای دستهای آبخوری، شهریار، ستارخان، فردوسی، مجسمه میرزا کوچک خان در اهواز٬ مجسمه رستم و سهراب در پارک جمشیدیه، مجسمههای حیوانات پارک ساعی، ۵۰ مجسمه از فولکلور ایران در قلعه فلک الافلاک، و مجسمه بوعلی سینا در ماهشهر از جمله آثار مشهوری هستند هنر دستان استاد ناصر هوشمند وزیری است. استاد ناصر هوشمند وزیری در ششم تیرماه سال ۱۳۹۸ خورشیدی بر اثر سکته قلبی در غار موزه وزیری چشم از جهان فرو بست و همانطور که وصیت کرده بود، روز ۱۰ تیر در لواسان خاکسپاری شد.
غار موزه وزیری کجاست؟
غار موزه وزیری در شهر لواسان استان تهران قرار دارد. آدرس دقیق این موزه عبارت است از بلوار امام خمینی، جاده کند علیا و سفلی، دوراهی بوجان، سمت چپ بعد از چال ناظران، پلاک ۷۷. همچنین لوکیشن زیر در مسیر یابی و پیدا کردن آدرس به شما کمک میکند .این موزه از آنجا که در لواسان و در خارج از شهر تهران واقع شده مسیر دسترسی از راه مترو و بیآرتی ندارد و میتوانید با استفاده از تاکسیهای اینترنتی خود را به آنجا برسانید.
بخش های غار موزه وزیری
غار موزه وزیری در زمینی به مساحت ۱۰۰۰ متر مربع در یک بنای دوبلکس در لواسان ساخته شدهاست. این غار موزه از بخشهای مختلفی تشکیل شده که برای بازدیدکنندگان بسیار جذاب و شگفتانگیز است. در این موزه آثار مهم زیادی را خواهید دید و هر بخش کاربرد متفاوتی دارد. به عنوان مثال سرای بسطامی که سالنی برای اجرای همایشها، سمینارها و غیره است.
کارگاه مجسمه سازی
تمامی مجسمههایی که در غار موزه وزیری در معرض نمایش گذاشته شدهاند توسط استاد هوشمند وزیری و در کارگاه مجسمه سازی این مجموعه ساخته شدهاست. استاد وزیری در زمان حیات خود در این کارگاه به سوالات هنرجوها و بازدید کنندگان در ارتباط با مجسمه سازی پاسخ میدادند. استاد وزیری میفرمایند: «در ایران حمایت از هنرمندها تنها برای وقتیست که میمیرند. ولی مثلاً کارگاهی در اختیار هنرجوها نیست. این کارگاه برای این منظور است.»
کارگاه صنایع دستی
در کارگاه صنایع دستی غار موزه وزیری که اداره آن بر عهده راما وزیری دختر استاد وزیری است، صنایع دستی بسیار زیبایی شامل سفال، لعاب و نقشهای برجسته در معرض نمایش قرار گرفته شده، و به فروش میرسد. همچنین شما میتوانید صنایع دستی مدنظرتان با طرح دلخواهتان را به این کارگاه بدهید تا محصول مورد نظر را برایتان بسازند. علاوه بر اینها راما وزیری تمام بخشهای این کارگاه را به بازدیدکنندگان نمایش میدهد. همچنین شما میتوانید در کارگاههای صنایع دستی و مجسمه سازی ایشان شرکت کرده و این مهارت را کسب کنید.
فضای داخلی غار
اصلیترین و مهمترین بخش غار موزه وزیری داخل غار است. این بخش از هشت دالان تودرتو شکل گرفته است. برای ورود به غار و عبور از ورودی باید از دهان مجسمهای بهشکل شیر بگذرید. این دهانه ارتفاع کمی دارد و باری عبور از آن لازم است که تعظیم کرده و ارتفاع خود را کم کرده تا بتوان از آن عبور کرد؛ استاد وزیری در این باره میفرمایند: «این تعظیمکردن برای شیر نیست. این احترام به طبیعت است».
از جالبترین مجسمههای غار موزه وزیری میتوان به مجسمه رستم اشاره کرد. دستهای این مجسمه تکیهگاهی برای دیوارهای غار هستند؛ زیرا استاد وزیری بر این عقیده بودند که رستم نگهدارنده ایران زمین است. جذابترین بخش غار بخشهایی هستند که استاد وزیری خود سنگ های غار را تراشیده و به شکل مجسمههایی بزرگ و چهرههای مختلف تبدیل کرده است.
گالری
مدیریت این بخش از غار موزه وزیری بر عهده رکسانا هوشمند وزیری دختر استاد است. در این بخش از موزه نمایشگاههایی از تابلوهای نقاشی هنرمندان مختلف برگزار میشود و فرصت خوبی برای دیده شدن نقاشیهای هنرمندان به ویژه هنرمندان تازه کار است.
فضای باز
در فضای باز غار موزه وزیری علاوه بر درختان و زیبایی های طبیعی میتوانید مجسمه هایی را ببینید که استاد هوشمند وزیری ساختهاند و الهام گرفته از شخصیت داستانهای اساطیر است و نیز تزیینات باغ موزه به وسیله مواد بازیافتی نیز جلوهای متفاوت به این فضا بخشیده است. استاد وزیری میگویند :« ما از این مواد بازیافتی که شما در طبیعت رها می کنید و طبیعت را به زباله دان تبدیل کردید برای زیباتر کردن فضا استفاده می کنیم». در باغ موزه وزیری یک آلاچیق چوبی قرار دارد که نسبت به سایر بخش های موزه کمی بالاتر قرار گرفته و میتوانید به آنجا بروید و از آن ارتفاع از دیدن مجموعه وزیری و هنر و خلاقیت این استاد لذت ببرید.
مجسمههای بازیافتی
یکی دیگر از بخشهای جالب غار موزه وزیری بخش مجسمههای بازیافتی است. در این بخش استاد وزیری با استفاده از مواد بازیافتی و بدون استفاده از جمله توالت فرنگی و قوطی نوشابه و دلستر و غیره مجسمههایی درست کرده است. در گوشهای از باغ موزه، مجسمهدرختی وجود دارد که برگهایش با شیشه ماءالشعیر و نوشابه درست شده است. نوشتهای از استاد وزیری در کنار این درخت وجود دارد که میگوید: «این درخت نوشابه به همت انسانهایی درست شده است که حاشیه خیابان را سطل آشغال میبینند».!
استاد وزیری در ارتباط با ساخت مجسمه به وسیله مواد بازیافتی گفته است:«از وقتی ضایعات صنعتی وارد محیط شد، دوست داشتم به بچهها یاد بدهم با آنها مجسمه بسازند». به باور ایشان زمانی که با مواد دورریختنی مجسمه بسازیم، به وجود این مواد در طبیعت حساستر میشویم. همچنین با این کار، احترام بیشتری به طبیعت میگذاریم.
جاهای دیدنی اطراف باغ موزه وزیری
غار موزه وزیری در دل کوههای لواسان قرار گرفته و اطراف آن پر از زیباییها و جاذبههای طبیعی است از جمله این جاذبههای طبیعی و چشم نواز میتوان موارد زیر را نام برد :
- روستای کردیان 2 کیلومتر
- کاخ نیاوران 24 کیلومتر
- آبشار تخت شاه 2.5 کیلومتر
- آبشار حاج محمد 3 کیلومتر
- آبشار کفترلو 8.9 کیلومتر
- برج میلاد 40 کیلومتر
- قلعه مازیار 11 کیلومتر
نکات بازدید
- شما میتوانید همه روزه از ساعت 09:00 صبح الی 18:00 عصر در شش ماهه اول سال و از ساعت 09:00 الی 17:00 عصر در شش ماهه دوم سال از غار موزه وزیری تهران دیدن کنید.
- بازدید از تمامی بخشهای این موزه حدود 2 الی 3 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- بهای بلیط ورودی برای هر نفر ۲۰ هزار تومان است.
- تصویربرداری و عکاسی از آثار این مجموعه هنگام بازدید آزاد است.
سخن آخر
غار موزه وزیری از جالبترین و عجیبترین موزههایی است که در ایران یافت میشود. از عجایب این موزه میتوان به ساخت آثار هنری با مواد بازیافتی و نیز قرار گرفتن و در معرض بازدید قرار گرفتن این آثار در دل کوه و غار است. این موزه و آثار نگهداری شده در آن بسیار زیبا هستند و نشان از ذوق و هنر هنرمند دارند. اگر شما نیز به اینگونه آثار هنری و خلاقانه علاقه دارید بازدید از این موزه را از دست ندهید و تجربیات خود را در خصوص این بازدید با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این غار موزه در محله لواسان تهران قرار دارد.
کارگاه مجسمه سازی، کارگاه صنایع دستی، فضای باز، فضای داخلی غار موزه، مجسمههای بازیافتی و گالری از جمله بخشهای این موزه است.
هزینه بازدید از این موزه 20 هزار تومان است.
شما میتوانید در نیمه اول سال از ساعت 9 الی 18 و در نیمه دوم سال از ساعت 9 الی 17 از این موزه جذاب دیدن کنید. غار موزه وزیری کجاست؟
این غار موزه از چه بخشهایی تشکیل میشود؟
هزینه بازدید از غار موزه وزیری چقدر است؟
در چه ساعاتی از روز میتوانیم از این موزه دیدن کنیم؟