صومعه جواری
صومعه جواری یکی از شاهکارهای معماری گرجستان است که بر بستری از صخرههای سترگ بنا شده و همچون نگینی میدرخشد. این صومعه یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری تفلیس شناخته شده و قدمت آن به قرن 4 میلادی بازمیگردد. این جاذبه با معماری جذابیاش، هرکسی را به سوی خود جذب میکند. اگر تاکنون نام این کلیسا به گوشتان نخورده، پیشنهاد میکنیم در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را بیشتر با تاریخچه و سبک معماری و نکات بازدید از این مجموعه تاریخی آشنا کنیم.
تاریخچه صومعه جواری
صومعه جواری، که در زبان گرجی به معنی “صلیب” است، به قرن چهارم میلادی باز میگردد. طبق روایات، زنی به نام نینو، که به مسیحیت گرویده بود، صلیبی چوبی را در بالای تپهای مشرف به شهر متسختا نصب کرد. این صلیب به عنوان نمادی از پیروزی مسیحیت بر بتپرستی، مورد احترام مردم قرار گرفت و به مرور زمان زائران زیادی را به سوی خود جلب کرد. در قرن ششم میلادی، به دستور پادشاه گوارام اول، کلیسای کوچکی در محل صلیب چوبی بنا شد. اما با افزایش تعداد زائران، این صومعه دیگر پاسخگوی نیازها نبود. به همین دلیل، بین سالهای 586 تا 605 میلادی، صومعه بزرگ جواری بر روی همان تپه ساخته شد.
صومعه جواری کجاست؟
صومعه جواری در غربی ترین نقطه پارک ملی تفلیس و در نزدیکی شهر متسختا، بر فراز تپهای با چشمانداز بسیار عالی واقع شدهاست. برای دسترسی به این صومعه باشکوه میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی مانند مترو، اتوبوس و یا تاکسی استفاده کنید. خوب است بدانید بازدید از این کلیسا تنها با استفاده از ماشین شخصی و یا تورهای گردشگری امکانپذیر است. ما برای دسترسی بهتر شما لوکیشن زیر را قرار دادهایم که میتوانید از آن استفاده کنید.
معماری صومعه جواری
معماران صومعه جواری، با ظرافتی بینظیر، صومعه را در هماهنگی کامل با طبیعت خلق کردهاند. گویی صخرهها، آغوش خود را برای میزبانی از این بنای مقدس گشودهاند و هر سنگ، نقشی در استواری و زیبایی آن ایفا میکند. این صومعه دارای دو درب ورودی، یکی در شمال و دیگر در جنوب بوده است. همچنین صومعه جواری، به عنوان یکی از اولین نمونههای کلیساهای چهار ضلعی، دارای چهار طاقچه است که هر کدام داستانی از قداست و ایمان را روایت میکنند. علاوه بر آن طاقچههای استوانهای شکل صومعه، که به سمت فضای اصلی کلیسا باز میشوند، پلی میان دنیای درون و بیرون ایجاد میکنند.
گنبد مخروطی صومعه جواری، که بر فراز محراب قوسی شکل آن قرار گرفته، یادآور گنبدهای کلیساهای بیزانس است. همچنین نمای خارجی صومعه جواری با تزئینات سنگی ظریف، از جمله مجسمههای قدیسان و نقوش هندسی، آراسته شده است. این تزئینات، که با ظرافت و دقت بینظیری تراشیده شدهاند، جلوهای بیبدیل به این بنای مقدس بخشیدهاند. ناگفته نماند که این کلیسا در قرن 10 میلادی مورد حمله اعراب قرار گرفته و بخش زیادی از آن از بین رفت و پس از آن مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
جاهای دیدنی اطراف صومعه جواری
در اطراف این صومعه جاذبههای گردشگری دیگری نیز وجود دارند که بازدید از آنها میتواند بسیار هیجانانگیز و بهیاد ماندنی باشد. در ادامه لیستی از سایر جاهای دیدنی تفلیس را برایتان آماده کردهایم که به شرح زیر است:
- یادبود تاریخ گرجستان
- صومعه زدزدانی
- پارک ریکه
- قلعه ببریس تسیخه
- موزه ملی گرجستان
- کوه متسختا
- آتشگاه تفلیس
نکات بازدید از صومعه جواری
- بازدید از صومعه جواری رایگان بوده و شما بدون پرداخت هیچ هزینهای میتوانید از آن دیدن کنید.
- بازدید از این کلیسا همه روزه از ساعت 09:30 صبح الی 17:30 عصر امکانپذیر است.
- در محیط کلیسا به قوانین آن احترام گذاشته و از صحبت کردن با صدای بلند و ایجاد مزاحمت جدا خودداری کنید.
- برای بازدید از تمامی بخشهای کلیسا به 1 الی 2 ساعت زمان نیاز دارید.
- در نظر داشته باشید که عکاسی از محیط درون صومعه ممنوع است.
- بهترین زمان بازدید از صومعه جواری و سایر جاهای دیدنی تفلیس، فصل بهار و پاییز است.
سخن پایانی
صومعه جواری یکی از برجستهترین جاهای دیدنی تفلیس است که ارزش بالایی برای بازدید دارد و شما میتوانید به راحتی به آن دسترسی داشته باشید. این کلیسا به خوبی فرهنگ و تمدن گرجستان را به نمایش در میآورد. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم شما را به خوبی با تاریخچه و معماری این صومعه زیبا آشنا کنیم. امیدواریم که مطالب برایتان مفید بوده و از خواندن آن لذت برده باشید. چنانچه تجربه بازدید از این صومعه را دارید، نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان همراه ما بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این جاذبه در غربی ترین نقطه پارک ملی تفلیس و در نزدیکی شهر متسختا قرار گرفته است.
این صومعه متعلق به قرن 4 میلادی است.
شما میتوانید همه روزه از ساعت 09:30 صبح الی 17:30 از این کلیسا دیدن کنید. صومعه جواری کجاست؟
قدمت این صومعه به چه سالی میرسد؟
در چه ساعاتی از روز میتوانیم از این صومعه زیبا دیدن کنیم؟