اخبار گردشگری

نصب کاشی های جدا شده مسجد وکیل تا 10 روز آینده

یک مسئول اداره‌کل اوقاف و امور خیریه استان فارس، از نصب کاشی های جدا شده مسجد وکیل تا 10 روز آینده خبر داد.

کاشی‌کاری‌های مسجد تاریخی وکیل شیراز وضعیت خوبی ندارند. بعضی از آن‌ها افتاده و شکسته‌اند، برخی دیگر را خطر افتادن تهدید می‌کند، برخی رنگ و لعاب خود را از دست داده‌اند و برخی نیز دچار آسیب‌های دیگری‌ شده‌اند.

به همین دلیل با ناظر اماکن تاریخی و میراثی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه استان فارس گفت‌وگویی انجام دادیم.

محمدرضا اسفندی در خصوص آخرین وضعیت کاشی‌کاری‌های مسجد وکیل به خبرنگار ایسنا گفت:

در سال‌های اخیر، فشار زیادی به این کاشی‌کاری‌ها وارد شده است. برخی از این کاشی‌ها که قدمت بالایی هم دارند، متاسفانه ریزش کرده و از بین رفتند. برای جلوگیری از تکرار این اتفاق برای سایر کاشی‌ها، بخش دیگری از آن‌ها که احتمال افتادنشان وجود داشت را با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی، باز کردیم تا مانعِ از بین رفتن آن‌ها شویم.

وی تصریح کرد:

در حال حاضر هیچکس نمی‌تواند نمونه این کاشی‌ها را بسازد و دقیقا از همین رنگ‌ها استفاده کند، بنابراین تنها کاری که فعلا از دست ما برمی‌آمد، این بود که آن‌ها را از خطر افتادن و خُرد شدن نجات دهیم. همچنین کارهایی جهت استحکام‌بخشی کاشی‌ها، طبق دستور فنی و نظارت سازمان میراث فرهنگی انجام شده است. کاشی‌های مربوط به ضلع ایوان جنوبی مسجد نصب شده است و بخشی از کاشی‌هایی هم که ما به تازگی در بخش ایوان شمالی باز کردیم یا خودشان افتاده بودند، در حال نصب هستند و طی 10 روز آینده، کار نصب به اتمام خواهد رسید.

اسفندی گفت:

در بخش‌های دیگری از مسجد، کاشی‌ها در سال‌های دور جدا شده‌اند و دیگر موجود نیستند. تلاش ما این است که مشابه آن کاشی‌ها با همان حالت و با استفاده از مصالح قدیمی که در همان دورانِ ساخت مسجد وکیل ساخته شده بودند را بتوانیم بسازیم.

ناظر اماکن تاریخی و میراثی اوقاف فارس در خصوص کاشی‌های ریزی که در کناره‌ها قرار دارند و به نظر می‌رسد تا حدود زیادی از بین رفته‌اند، گفت:

یکسری کاشی‌های کروی شکل هستند که متاسفانه کسی نمی‌تواند آن‌ها را بسازد. کاشی‌هایی که در لبه‌ها نصب شده است، “جَبَک” نام دارد. مقداری از این جبک‌ها را موجود داشتیم و به استادکار سپرده‌ایم که کار نصبشان را انجام دهد.

وی در پاسخ به اینکه در داخل خود بدنه کاشی‌ها هم تکه‌هایی چندضلعی قرار دارد که به‌نظر می‌رسد از بین رفته باشند، گفت:

آن کاشی‌ها لعابشان پریده است. علت آن هم این است که وقتی کاشی‌ها روی یکدیگر قرار می‌گیرند، بر اساس فشارهایی که نسبت به وزنشان اتفاق می‌افتد، لبه‌های آن‌ها دچار پریدگی می‌شود. در واقع کسی به این‌ها آسیبی نزده است. فشار وزنی کاشی‌ها باعث شده تا این اتفاق بیفتد.

اسفندی افزود:

مرمت این قسمت‌ها کمی سخت است، چون اگر بخواهیم از رنگ استفاده کنیم، ممکن است با آن قسمت‌های اصلی جور در نیایند. با توجه به اینکه کاشی‌ها قدمت دارند و دچار رنگ پریدگی شده‌اند، رنگ اولیه خودشان را از دست داده‌اند. لازم است در این خصوص جلسه‌ای با همکاران اداره میراث فرهنگی برگزار کنیم و از استادکارهایی که در حوزه کاشی‌کاری فعالیت می‌کنند هم مشورت بگیریم تا ببینیم چه کاری می‌توانیم برای این قسمت‌ها انجام دهیم.

ناظر اماکن تاریخی و میراثی اداره کل اوقاف فارس در پاسخ به این سوال خبرنگار ایسنا که این اداره‌ کل برای نگهداری اماکن تاریخی به شکلی بهتر از آنچه در گذشته شاهد بودیم چه برنامه‌ای دارد، گفت:

بنده از زمانی که این مسئولیت را به عهده‌ گرفته‌ام، به طور مداوم پیگیر حفظ و نگه‌داری این اماکن هستنم. تعامل خیلی خوبی با سازمان میراث فرهنگی داشته‌ایم و در طول چند ماه، جلسات و بازدیدهای مشترکی از اماکن تاریخی تحت اختیارمان داشته و داریم. اماکنی مثل مسجد نصیرالملک، مسجد وکیل، مسجد مشیر و چند مکان تاریخی دیگر و هم‌اکنون هم در حال بازدید از مسجد نصیرالملک و برنامه‌ریزی برای حفظ و نگهداری آن هستیم.

اسفندی در پایان صحبت‌های خود اظهار کرد:

ما مشتاقانه پذیرای هرگونه اطلاع‌رسانی و هشدار در خصوص بناهای تاریخی هستیم و وظیفه خود می‌دانیم که کارهای لازم را در اسرع وقت و به بهترین نحو انجام دهیم.

به گزارش ایسنا، در سال‌های اخیر شاهد اتفاقات ناخوشایندی شبیه آنچه در این گزارش به آن اشاره شد، بوده‌ایم. متولی اصلی حفظ و نگهداری اماکن تاریخی دیار ما، اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس است و این انتظار وجود دارد که این ارگان، به شکلی جدی‌ و دلسوزانه‌تر از گذشته، از این گنجینه‌های با ارزش فرهنگی شهر فرهنگ و ادب، محافظت کند.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

منبع
ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا