سی و سه پل اصفهان
شهر اصفهان دارای بناهای تاریخی و قدیمی بسیار زیادی است که هر کدام از آنها داستان دوران خاصی از کشور ایران را روایت میکنند. سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای بازدید از این بناهای تاریخی به شهر اصفهان سفر میکنند. سی و سه پل اصفهان یکی از بهترین و برجستهترین بناهای تاریخی این شهر است که در این مقاله قصد داریم به صورت کامل درباره آن به شما توضیح دهیم.
اگر تمایل دارید که درباره تاریخچه، معماری و حقایقی که درباره این پل وجود دارد مطلع شوید، ادامه این مقاله در گردشی تاپ را به هیچ عنوان از دست ندهید.
آشنایی با سی و سه پل اصفهان
سی و سه پل یکی از جذابترین و محبوبترین جاهای دیدنی اصفهان است که در سفر به این شهر حتما باید از آن دیدن کنید. این پل که به عنوان نماد شهر اصفهان شناخته میشود، بر روی زاینده رود قرار گرفته است. سی و سه پل اصفهان با 295 متر طول لقب طولانیترین پل زاینده رود را بدست آورده است. عرض این پل 14 متر است که همین موضوع باعث شده که بدون هیچ مشکلی بتوانید از قدم زدن روی آن لذت ببرید.
همانطور که از نامش مشخص است، این پل دارای 33 دهانه است که انعکاس این دهانهها روی آب نمای فوقالعاده زیبایی را خلق میکند که نمونه آن را در هیچ بنایی نمیتوانید مشاهده کنید. درست است که خشک شدن آب زاینده رود از جذابیت ظاهری این پل کم کرده است؛ اما سی و سه پل اصفهان همواره یکی از جذابترین و زیباترین جاذبههای این شهر است و بازدید از آن را به هیچ عنوان نباید از دست بدهید.
4 حقیقت درباره سی و سه پل اصفهان
چند حقیقت جالب درباره این پل قدیمی وجود دارد که احتمالا آنها را نمیدانید. فهمیدن این حقایق میتواند جذابیت این سازه را در ذهن شما بیشتر از قبل کند. از مهمترین حقایقی که درباره سی و سه پل اصفهان وجود دارد باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- زاینده رود 400 کیلومتر طول دارد و به عنوان طولانیترین رودخانه فلات ایران شناخته میشود. از این رو سی و سه پل را میتوانیم به عنوان طولانیترین پلی معرفی کنیم که بر روی طولانیترین فلات ایران ساخته شده است.
- ساخت این پل 3 سال زمان برده است که با توجه به امکانات بسیار کم در آن زمان، عدد فوقالعادهای است.
- سی و سه پل اصفهان زیر نظر یک ژنرال گرجی به نام الله وردی خان ساخته شده است. به همین خاطر در ابتدا این پل را با نام پل الله وردی خان میشناختند.
- کشتیرانی در زاینده رود غیر ممکن است. همین موضوع باعث شد که معماران بدون در نظر گرفتن عبور و مرور کشتیها این پل را بسازند. به همین خاطر ساختن سی و سه پل اصفهان بسیار راحتتر از سایر پلهای جهان است.
- سی و سه پل در ابتدا دارای 40 دهانه بود که در گذر زمان عواملی مانند انحراف مسیر آب، 7 دهانه این پل را تخریب کرد تا تنها 33 دهانه از آن باقی بماند.
تاریخچه سی و سه پل
این پل در زمان صفویه و در دوران حکومت شاه عباس اول ساخته شده است. معماری این سازه بر عهده حسین اصفهانی (سازنده مسجد شیخ لطفالله) بود و هزینه ساخت آن نیز توسط الله وردی خان تامین شده است. ساخت سی و سه پل اصفهان از سال 1008 تا 1011 طول کشیده است و در این مدت تمام فرآیند ساخت زیر نظر الله وردی خان انجام میشد. هدف از ساخت این پل وصل کردن محلههای ثروتمند اصفهان (جلفا، چهارباغ بالا و عباسآباد) بود.
19 سال پس از اتمام ساخت سی و سه پل اصفهان، شخصی به نام مصطفیخان مستوفی که در آن زمان شهردار اصفهان بود، شروع به ساخت یک دیوار سنگی در قسمت شمالی پل کرد. اکنون تنها ویرانههایی از این دیوار سنگی باقی مانده است که بازدید از آن نیز میتواند هیجانانگیز باشد.
معماری سی و سه پل اصفهان
این بنای تاریخی نمونه بارز معماری اصیل دوران صفویه است و شما در قسمتهای متفاوت آن میتوانید معماری آن دوران را لمس کنید. در ساخت این پل تاریخی از مصالحی مانند سنگ و آجر استفاده شده است. جالب است بدانید که ساخت سی و سه پل اصفهان به گونهای است که رطوبت و نَم باعث افزایش استحکام این سازه میشود. همین موضوع باعث شده که پس از این همه سال مجاورت با رودخانه، همچنان مستحکم باقی بماند.
روی پل یک مسیر پیادهروی فوقالعاده وجود دارد که میتوانید از پیادهروی روی یکی از زیباترین بناهای تاریخی لذت ببرید. این مسیر پیادهروی دارای 99 طاقچه زیبا است که دیدن آنها میتواند هیجانانگیز باشد. همچنین باید بدانید که در گذشته در این مسیر تابلوهای نقاشی فوقالعاده زیبایی وجود داشت که امروزه متاسفانه اثری از آنها نیست.
این پل اکنون با توجه به نورپردازی خلاقانهای که دارد، در تاریکی نمای فوقالعاده زیبایی را خلق میکند. به همین خاطر اگر قصد بازدید از آن را دارید، شاید بهترین زمان برای بازدید از سی و سه پل اصفهان پس از غروب آفتاب باشد.
مراسم های برگزار شده در این مکان
سی و سه پل اصفهان از ابتدا تاکنون جذابیت بالایی داشته است. به همین خاطر یکی از بهترین مکانها برای برگزاری مراسمها و جشنهای مهم بود. از مهمترین مراسمهایی که در این مکان برگزار شده است باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- عید نوروز: این پل از ابتدا یکی از اصلیترین مکانها برای جشن گرفتن عید نوروز در شهر اصفهان بود. در فروردین 1018، به دستور شاه در این مکان هفت شبانهروز جشن و پایکوبی برگزار شد.
- مراسم خاجشویان: مراسم خاجشویان مراسمی است که مسیحیان برای غسل تعمید حضرت مسیح انجام میدهند. در زمان صفویان، مسیحیان شهر اصفهان در تاریخ 13 ژانویه هر سال در کنار این پل این مراسم را برگزار میکردند. این مراسم امروزه دیگر در این مکان برگزار نمیشود.
- جشن آبریزان: یکی دیگر از جشنهایی که در مکان این پل برگزار میشد، جشن آبریزان یا آبپاشان است. در این مراسم که در تاریخ 13 تیر هر سال برگزار میشد، مردم به روی هم آب و گلاب میریختند. این مراسم نیز امروزه دیگر در سی و سه پل اصفهان برگزار نمیشود.
آدرس سی و سه پل اصفهان
این پل تاریخی در قسمت جنوبی خیابان چهارباغ بالا قرار گرفته است. دسترسی به این بنای تاریخی به وسیله مترو، تاکسی، اتوبوس و ماشینهای شخصی امکانپذیر است. اگر قصد استفاده از مترو را دارید، باید در ایستگاه سی و سه پل اصفهان پیاده شوید و اگر از اتوبوس استفاده میکنید باید در ایستگاه میدان انقلاب پیاده شوید. بازدید از بنای تاریخی 24 ساعت شبانهروز امکانپذیر است و برای دیدن آن نیاز به پرداخت هزینه نیست.
لوکیشن سی و سه پل در گوگل مپ
سخن پایانی
سی و سه پل اصفهان یکی از زیباترین و خاصترین پلهای ایران است که هر شخصی در طول زندگی خود حداقل یکبار باید از آن دیدن کند. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم که شما را به صورت کامل با این پل تاریخی و حقایقی که درباره آن وجود دارد آشنا کنیم. اگر تجربه بازدید از این جاذبه گردشگری را دارید، خوشحال میشویم اگر تجربه خود را با سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این پل در چه سالی ساخته شده است؟
ساخت این پل در سال 1008 آغاز شد و سه سال بعد در سال 1011 به پایان رسید. تمام فرآیند ساخت، زیر نظر الله وردی خان انجام شد.
طول و عرض سی و سه پل چند متر است؟
طول این سازه 295 متر است و به عنوان طولانیترین پل زایندهرود شناخته میشود. عرض آن نیز 14 متر است.
هزینه بازدید از سی و سه پل اصفهان چقدر است؟
برای بازدید از این پل تاریخی نیازی به پرداخت هزینه نیست و شما میتوانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید.