موزه شاهرود سالیان سال است که در خیابان فردوسی این شهر جا خوش کرده و در طول سال میزبان گردشگران است. وجود اشیای باستانی که مشابه آن در هیچ موزهای وجود ندارد و دسترسی آسان به سبب قرارگیری در مرکز شهر را میتوانیم به عنوان اصلیترین دلایل محبوبیت این مجموعه معرفی کنیم. گردشی تاپ در این مقاله تصمیم دارد که شما را با تمام بخشهای موزه شهر شاهرود و اشیایی که در آن نگهداری میشود آشنا کند. پس در ادامه همراه گردشی تاپ باشید.
آشنایی با موزه شاهرود
این موزه یکی از متفاوتترین و خاصترین جاهای دیدنی شاهرود است که لقب اولین موزه در استان سمنان را به خود اختصاص داده است. در موزه شاهرود بیش از 800 شی باستانی وجود دارد که قدمت برخی از آنها به بیش از 8000 سال میرسد. در کنار این اشیای باستانی، بیش از 130 نسخه خطی از کتابهای تاریخی نیز وجود دارد که از آنها نیز میتوانید دیدن کنید. در این مجموعه استخوانی وجود دارد که قدمت آن به 8500 سال قبل برمیگردد و در تپه سنگ چخماق بسطام کشف شده است.
ساختمان موزه شاهرود در سال 1306 ساخته شده و در ابتدا به عنوان ساختمان شهرداری کاربرد داشت. با اینکه تقریبا صد سال از ساخت آن میگذرد؛ اما مشکل خاصی بر اثر عوامل طبیعی برای آن بهوجود نیامده و مانند روز اول پابرجا است. این نکته را نیز به یاد داشته باشید که این موزه در سال 1367 در لیست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
پیشنهاد گردشی تاپ به شما عزیزان این است که در کنار بازدید از جاذبه های طبیعی مانند جنگل ابر و پارک آبشار شاهرود، حتما از این موزه تاریخی نیز دیدن کنید و سفر خود را خاطرهانگیزتر کنید.
موزه شهر شاهرود کجاست؟
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، موزه شاهرود در خیابان فردوسی این شهر و در یکی از تقاطعهای اصلی آن قرار گرفته است. برای دسترسی به این موزه میتوانید از تاکسیهای اینترنتی، تاکسیهای شهری و یا ماشین خودتان استفاده کنید. چنانچه قصد دارید از تاکسیهای اینترنتی استفاده کنید، با جستجوی نام این موزه میتوانید لوکیشن آن را انتخاب کنید و منتظر بمانید تا رانندهای درخواست سفر را قبول کند و شما را به آنجا برساند.
در صورتی که قصد دارید از تاکسیهای شهر استفاده کنید، پیشنهاد گردشی تاپ این است که ابتدا با استفاده از تاکسیها خود را به فلکه برسانید. سپس از آنجا پیاده به سمت میدان امام خمینی بروید. در میدان امام خمینی به دو راهی که رسیدید به سمت چپ بروید تا وارد خیابان فردوسی شوید. با 3 دقیقه پیادهروی در خیابان فردوسی میتوانید خود را به موزه شاهرود برسانید. به این صورت در مسیر میتوانید از زیباترین خیابانهای شاهرود نیز دیدن کنید.
اگر هم میخواهید با ماشین خودتان به موزه شاهرود بروید، پیشنهاد میکنیم که از لوکیشن پایین برای مسیریابی استفاده کنید. از آنجاییکه مسیرهای یکطرفه و مسیرهای مخصوص تاکسی در شهر شاهرود زیاد است، بدون استفاده از لوکیشن ممکن است در مسیریابی دچار مشکل شوید.
معماری موزه شاهرود
در همین ابتدا باید بگوییم که در ساخت این بنا از آجر استفاده شده و محوطه موزه نیز کاملا سنگفرش شده است. موزه شاهرود در دو طبقه ساخته شده و تقریبا 465 متر زیربنا دارد. با کمی دقت در ساختمان موزه میتوان به این نتیجه رسید که در طراحی آن از معماری دوران قاجاریه و پهلوی الهام گرفته شده است. طراحی تقریبا ساده و در عین حال دلنشین است و وجود پنجرههای سنتی که اطراف آن با کندهکاری تزئین شده است نیز این زیبایی را دوچندان کرده است.
پیشنهاد مطالعه: پارک ملی خارتوران
بخش های مختلف موزه شاهرود
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که بیش از 800 شی باستانی و بیش از 130 نسخه خطی از کتابهای قدیمی در موزه شهر شاهرود نگهداری میشوند؛ اما باید بدانید که تمام آنها در یک بخش نیستند. به صورت کلی باید بدانید که در این موزه دو بخش مردمشناسی و باستانشناسی وجود دارد که هر کدام آثار خاصی را در معرض نمایش قرار میدهند. بازدید از هر کدام از این بخشها جذابیت خاص خود را دارد و به شدت پیشنهاد میشود.
پیش از آنکه درباره این بخشها به شما توضیح دهیم، این نکته را اضافه کنیم که در موزه شاهرود میتوانید اشیای تاریخی مربوط به دوره دوم اسلام، پیش از مسیح و قبل از اسلام را مشاهده کنید.
بخش باستان شناسی
این بخش در طبقه اول موزه شاهرود قرار گرفته است و زمانی که وارد موزه میشوید، اولین بخشی است که باید از آن دیدن کنید. در این طبقه 6 اتاق و یک راهرو نسبتا باریک وجود دارد که بازدید از تمام آنها تقریبا یک ساعت زمان میبرد. برخی از اشیای این بخش در حفاری تپه سنگ چخماق بسطام کشف شدهاند و برخی دیگر از شهرهای دیگر استان سمنان به این موزه واگذار شدهاند. از مهمترین و ارزشمندترین آثار موجود در بخش باستانشناسی این مجموعه باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- در یکی از اتاقها میتوانید سکههای قدیمی که مربوط به دوران صفویه و اشکانیان است را مشاهده کنید. این سکهها ارزش بسیار زیادی دارند و در کمتر موزه از کشور ایران میتوانید آنها را مشاهده کنید.
- ابزارهای سنگی و استخوانی و قبر بازسازی شده که در حفاری تپههای باستانی کشف شدهاند و قدمت چند هزار ساله دارند، یکی دیگر از بخشهای محبوب در طبقه اول موزه شاهرود است.
- در یکی دیگر از اتاقها میتوانید ظروف سفالی و شیشهای قدیمی را مشاهده کنید که امروزه دیگر خبری از آنها نیست.
- اتاق دیگری نیز وجود دارد که وسایل آرایشی بانوان در 3 هزار سال پیش را به نمایش میگذارد. در این اتاق میتوانید سنجاق مو، دستبند و گیره سر را مشاهده کنید که البته به نمونههای امروزی خود تفاوت بسیار زیادی دارند.
- از دیگر اشیای موجود در طبقه اول موزه شاهرود باید به درب منبتکاریشده که مربوط به دوران قاجار است و اسکلت مربوط به دوران قبل از میلاد اشاره کنیم.
پس از آنکه از بخش باستانشناسی موزه شاهرود دیدن کردید، وقت آن رسیده که خود را به طبقه دوم برسانید و از بخش مردمشناسی آن نیز بازدید به عمل آورید. در ادامه درباره این بخش نیز به شما توضیح خواهیم داد.
بخش مردم شناسی
از طریق بالا رفتن از پلکان قسمت شرقی این مجموعه، میتوانید خود را به طبقه دوم موزه و بخش مردمشناسی آن برسانید. این طبقه نیز یک راهروی نسبتا باریک، یک سالن و 2 اتاق را شامل میشود که نمایی از زندگی انسانها در طول تاریخ را به نمایش میگذارد. از جمله مهمترین آثار موجود در بخش مردمشناسی موزه شاهرود باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- پرده درویشی مهمترین و مشهورترین اثری است که در این طبقه وجود دارد و بیشتر از هر چیز دیگری خودنمایی میکند. این پرده توسط حسین درویش در منطقه کاشمر شهرستان سبزوار ساخته شده است و در آن میتوانید بیش از 30 حدیث مذهبی و بیش از 400 صورت انسان و حیوان را مشاهده کنید. در نظر داشته باشید که این پرده توسط میراث فرهنگی شهر اصفهان مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
- در یکی از اتاقها میتوانید لباسهای زنانه قدیمی را مشاهده کنید که با لباسهای امروزی تفاوت بسیار زیادی دارند و دیگر اثری از آنها نیست. از جمله مهمترین این لباسها باید به جوراب پشمی، کت زنانه، چارقد قدیمی و پیراهن سوزندوزیشده اشاره کنیم.
- وسایل روشنایی سنتی، قرآنهای خطی، وسایل تعزیهخوانی و وسایل مربوط به پارچهبافی از دیگر اشیایی هستند که در این بخش قابل مشاهده هستند. البته وسایل قدیمی مربوط به کشاورزی، دامداری، پخت نان و چرخهای ریسندگی قدیمی را نیز نباید از قلم بیندازیم.
سخن پایانی
موزه شاهرود جایی است که میتوانید بیش از 100 شی تاریخی و باستانی را مشاهده کنید که برخی از آنها قدمت چند هزار ساله دارند. این موزه در دو بخش مردمشناسی و باستانشناسی فعالیت میکند که در این مقاله درباره هر کدام از آنها به صورت کامل به شما توضیح دادیم. اگر اهل موزهگردی هستید و به بازدید از اشیای باستانی علاقه دارید، بازدید از این مجموعه را به هیچ عنوان از دست ندهید. اگر تجربه بازدید از این موزه جذاب را دارید، خوشحال میشویم اگر آن را با سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
ساعات فعالیت موزه شاهرود کدامند؟
این موزه همه روزه به غیر از جمعهها از ساعت 08:00 الی 21:00 آماده استقبال از گردشگران است.
آثار بخش مردم شناسی موزه شاهرود کدامند؟
در این بخش شما میتوانید پرده درویشی، نسخههای خطی از قرآن، لباسهای زنانه مربوط به دوران پیش از اسلام و ابزارهای سنتی مربوط به کشاورزی و دامداری را مشاهده کنید.
آثار بخش باستان شناسی این موزه کدامند؟
در بخش باستانی شناسی این مجموعه نیز میتوانید سکههای قدیمی، ظروف سفالی و شیشهای قدیمی و وسایل آرایشی بانوان در 2000 سال قبل را مشاهده کنید.
هزینه بازدید از موزه شهر شاهرود چقدر است؟
هزینه تهیه بلیط این موزه برای گردشگران داخلی در سال 1401، ده هزار تومان است و امکان خرید بلیط فقط به صورت حضوری وجود دارد.