ثبت جهانی کاروانسرای صائین در شهرستان نیر
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل از ثبت جهانی کاروانسرای صائین در شهرستان نیر خبر داد.
حسن محمدی ادیب روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: پرونده “کاروانسراهای ایران” به تازگی در چهل و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو تایید و ثبت شده است و این پرونده شامل 54 کاروانسرا از 24 استان ایران بوده که کاروانسرای سنگی شهرستان نیر نیز یکی از آنهاست.
او ادامه داد: کاروانسراهای ایران ، بیست و هفتمین اثر تاریخی و طبیعی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است که سومین اثر استان اردبیل در این فهرست بعد از مجموعه جهانی شیخ صفیالدین اردبیلی و جنگلهای هیرکانی محسوب میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل با اشاره به اینکه کاروانسرای صائین یش از این در سال 1362 به ثبت ملی رسیده بود، ادامه داد: این کاروانسرا مربوط به دوره صفوی است که در شهرستان نیر و در جاده قدیم نیر – سراب قرار دارد و بهتازگی مرمت آن از سوی اداره کل میراثفرهنگی استان اردبیل به پایان رسیده است.
شهرستان نیر در 30 کیلومتری شهر اردبیل، 20 کیلومتری شهر سرعین و 45 کیلومتری شهر سراب واقع شده و از تاریخ کهن و حائز ارزش مطالعه و تحقیق برخوردار است.
پل تاریخی قرمز (قرمیزی کورپی) بر روی رودخانه آغلاغان یا نیرچائی مربوط به دوره صفوی در بافت مرکزی شهر ، بقعه کورائیم در روستای کورائیم متعلق به قرن هفتم هجری ، کاروانسرای شاه عباسی یا رباط سنگی در کنار جاده قدیم نیر – سراب ، دهکدههای صخرهای اباذر و گلستان با فضاهای معماری خاص ، غار فرهاد یا فرهاد کهلی و آیی قالاسی از جمله آثار تاریخی شهرستان نیر است.