آرامگاه سیبویه
در گوشهای از شهر شیراز، درون محلی قدیمی از این شهر، آرامگاه یک عالم و دانشمند معروف کشورمان قرار دارد که با تالیف آثار بسیار گرانبها و باارزش، نقش مهمی در پیشرفت جامعه اسلامی داشته است. آرامگاه سیبویه، دانشمندی از تبار ایرانی، یکی از معروفترین جاذبه های گردشگری شیراز شناخته میشود که سالانه گردشگران و علاقهمندان به تاریخ و ادبیات عرب را از سراسر جهان به سوی خود میکشاند. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با تاریخچه، معماری و زندگینامه این فرد بزرگ آشنا کنیم.
سیبویه کیست؟
ابوبشر عمرو بن عثمان معروف به سیبویه یکی از معروفترین دانشمندان ایرانی، صرف شناس، لغت شناس، ادیب و مولف چندین کتاب است. ایشان در سال 160 قمری در شهر بیضا از توابع شیراز، چشم به جهان گشود و در سن 14 سالگی برای سب علم و دانش راهی بصره عراق شد. وی نزد یکی از بزرگترین استادان علوم صرف و نحو، استاد خلیل فراهیدی کسب علم نمود. خود سیبویه نیز در زمان کوتاهی به مقام استادی رسیده و شاگردان زیادی از سراسر جهان در محضر ایشان بودند. همچنین کتاب الکتاب سیبویه یکی از مهمترین و معروفترین اثر وی بوده که در دوران تمدنهای اسلامی از سوی برخی از دانشمندان، به عنوان برترین کتب علمی شناخته شد.
سیبویه در کتاب خود برای اولین بار، قوانین و قواعد نحوی عربی را به صورت مرتب و نظاممند ارائه نمود. همچنین از علامات نگارشی برای نشان دادن اجزای جمله استفاده کرد. این کتاب تاثیر زیادی بر توسعه علم نحو در جهان اسلام داشت. سیبویه یکی از بزرگترین دانشمندان کشورمان در زمینه ادبیات عربی، در سن 40 سالگی بر اثر بیماری، در شهر شیراز درگذشت. آرامگاه سیبویه نیز امروزه در محله سنگ سیاه این شهر قرار دارد که میتوانید از آن نیز دیدن کنید.
تاریخچه آرامگاه سیبویه
آرامگاه سیبویه واقع در شهر شیراز، یکی از محبوبترین جاهای دیدنی این شهر محسوب میشود که افراد زیادی را به سوی خود جلب میکند. قدمت این آرامگاه به دوران قاجار میرسد. متاسفانه اطلاعات زیادی در مورد تاریخ احداث این بنا در دسترس نیست. در سال 1353 شمسی در زمان قاجار این آرامگاه به دستور انجمن آثار ملی ایران مرمت و بازسازی شده و ساختمانی جدید در آن احداث شد که طراحی آن برعهده یکی از استادان خوشنام دانشگاه اصفهان بوده است. همچنین باید بدانید این آرامگاه در تاریخ 25 اسفندماه سال 1379 با شماره 3067 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
آرامگاه سیبویه کجاست؟
آرامگاه سیبویه در محله سنگ سیاه شیراز، بلوار سیبویه و در نزدیکی بازارچه دروازه کازرون واقع شدهاست. برای دسترسی به این آرامگاه به راحتی میتوانید از مترو، اتوبوس و یا تاکسی استفاده کرده و خودتان را به این جاذبه برسانید. نزدیکترین ایستگاه مترو به مقبره سیبویه که در فاصله کمی از آن قرار دارد، ایستگاه زندیه است. همچنین اگر قصد دارید از اتوبوسهای شهری استفاده کنید، در هر کجای شهر که هستید سوار اتوبوس شده و در ایستگاه منوچهری پیاده شوید. این ایستگاه اتوبوس در چند قدمی آرامگاه قرار گرفته است.
چنانچه با ماشین شخصی خودتان به شیراز سفر کردهاید و قصد بازدید از آرامگاه سیبویه را دارید، ابتدا خودتان را به محله سنگ سیاه و سپس بلوار سیبویه برسانید. اگر برای اولین بار است که به شیراز سفر میکنید و با خیابانهای شهر آشنایی ندارید، در قسمت زیر لوکیشن دقیق این جاذبه را قرار دادهایم تا به کمک آن مسیریابی کرده و بهترین و کوتاهترین مسیر را پیدا کنید.
معماری آرامگاه سیبویه
آرامگاه سیبویه به سبک معماری ایرانی – اسلامی طراحی شده است. این مقبره یک بنای هشت ضلعی بوده که بر روی آن گنبدی قرار داده شده است. آرامگاه دارای دو درب ورودی است که یکی از آنها در بخش شرقی و دیگری در بخش غربی قرار دارد. در بخش بیرونی مقبره کتیبهای به خط ثلث نام و مشخصات سیبویه را نشان میدهد. همچنین درون مقبره کاشیکاریای بسیار زیبا و چشمنواز شما را به وجد میآورد. گنبد آرامگاه دارای 8 نورگیر بوده که به شکل گل لوتوس طراحی شدهاست و نور فضای درونی آرامگاه را تامین میکند.
معرق کاری سقف آرامگاه، کاشیکاری و استفاده از طاقنماهای بسیار زیبا و چشمگیر، این آرامگاه را از سایر آرامگاههای کشور متمایز کرده است. جالب است بدانید سنگ مزار این دانشمند ایرانی به رنگ سیاه بوده و از این رو به خیابانی که آرامگاه سیبویه در آن واقع شده، خیابان سنگ سیاه گفته میشود.
جاذبه های اطراف آرامگاه
همانطور که گفتیم آرامگاه سیبویه در محله سنگ سیاه جاخوش کرده است و امروزه این محله یکی از محلههای قدیمی و پربازدید در شهر شیراز بوده که جاذبههای گردشگری زیادی را در دل خود جای داده است. از جمله جاذبههای دیدنی اطراف این آرامگاه که میتوانید پس از اتمام بازدید به سراغ آنها بروید، به شرح زیر است.
- ارگ کریم خان (فاصله: 4 کیلومتر)
- خانه تاریخی طاق داروغه (فاصله تا آرامگاه سیبویه: 1.8 کیلومتر)
- خانه منطقی نژاد (با فاصله 2.1 کیلومتر از آرامگاه)
- باغ ایلخانی (در فاصله 1.9 کیلومتر از مقبره سیبویه)
- موزه پارس (فاصله از آرامگاه: 4.4 کیلومتر)
- باغ منشی باشی (با فاصله 2.2 کیلومتر از آرامگاه سیبویه)
- خانه شاپوری (فاصله: 3 کیلومتر)
نکات بازدید از آرامگاه سیبویه
- بهای بلیط ورودی به آرامگاه سیبویه برای تمامی افراد رایگان بوده و نیازی به پرداخت وجه ندارد.
- شما میتوانید همه روزه از ساعت 08:00 صبح الی 18:00 عصر از این آرامگاه دیدن کنید. قابل ذکر است که برای بازدید از تمام بخشهای آرامگاه به حدود 1 ساعت زمان نیاز دارید.
- فصل بهار فصل رویش و شکفتن گلهای بهارنارنج در شهر شیراز است. شیراز، شهر شعر و ادب در فصل بهار زیباتر از همیشه میدرخشد. پیشنهاد میکنیم اگر قصد بازدید از آرامگاه سیبویه و سایر جاهای دیدنی این شهر باشکوه را دارید، فصل بهار را برای سفر خود انتخاب کنید.
- پیشنهاد میکنیم پس از بازدید از تمامی بخشهای آرامگاه سیبویه، به سراغ بازار و فروشگاههای این شهر رفته و سوغات تبریز را برای خود و دوستانتان تهیه کنید.
- معماری جالب این آرامگاه آن را به یکی از زیباترین سوژههای عکاسی تبدیل کرده است. پیشنهاد میکنیم عکاسی از آرامگاه و همچنین گرفتن عکس یادگاری در کنار آن را به هیچوجه فراموش نکنید.
- آرامگاه سیبویه یک اثر تاریخی ارزشمند است که همگی باید در حفظ و نگهداری از آن کوشا باشیم.
سخن پایانی
آرامگاه سیبویه یکی از زیباترین جاهای دیدنی شیراز بوده که یادآور یکی از بزرگترین دانشمندان ایرانی است. سیبویه با تالیف آثار ارزشمندی، نقش مهمی در توسعه علم نحو در اسلام ایفا نمود. امروزه آرامگاه وی علاوه بر اهمیت تاریخی، دارای زیباییهای معماری بسیار چشمگیری بوده که به یادگار از دوران قاجار است. امیدواریم که این مقاله برای شما جذاب و کامل بوده باشد. اگر شما نیز تجربه بازدید از این آرامگاه را دارید، خوشحال میشویم اگر آن را با ما و سایر کاربران گردشی تاپ به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این آرامگاه در محله سنگ سیاه شیراز قرار دارد.
سبک معماری آرامگاه الهام گرفته شده از سبک ایرانی اسلامی است.
بازدید از آرامگاه سیبویه رایگان است. آرامگاه سیبویه کجاست؟
سبک معماری آرامگاه به چه صورت است؟
هزینه بازدید از آرامگاه چقدر است؟