موزه رضا عباسی
موزه رضا عباسی، نگینهای درخشان در میان موزههای ایران، در قلب پایتخت، خیابان شریعتی واقع شده است. این موزه که در بنایی با معماری منحصر به فرد و تاریخی قرار گرفته، در سال 1356 به نام رضا عباسی، نقاش مشهور دوره صفوی، افتتاح شد. این موزه با گردآوری نفیسترین آثار از دوره پیش از تاریخ تا دوره قاجار، دروازهای به سوی تاریخ و هنر غنی ایران را به روی بازدیدکنندگان میگشاید. در این موزه، سفری در گذر زمان را تجربه خواهید کرد و شاهد ظرافت و ذوق هنرمندان ایرانی در دورههای مختلف خواهید بود.
این موزه جزو جاذبه های گردشگری تهران بوده و سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. پیشنهاد میکنیم در ادامه همراه ما باشید تا شما را با این موزه آشنا کنیم.
تاریخچه موزه رضا عباسی
موزه رضا عباسی در مهرماه سال ۱۳۵۶ توسط فرح پهلوی با هدف حفظ و نگهداری آثار گرانبها و همچنین هدایای سلطنتی افتتاح شد. این موزه در ساختمانی واقع شده که در ابتدا محل نمایشگاه مبلمان و دکوراسیون بود. به دلیل ویژگیهای معماری منحصر به فرد و موقعیت مکانی مناسب، توسط مسئولان وقت خریداری شد. تنها یک سال بعد، در آبان ماه سال ۱۳۵۷، همزمان با اوجگیری انقلاب اسلامی، موزه به طور موقت تعطیل شد. در این دوره کوتاه (از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۵۸) آیدین آغداشلو، نقاش و ایرانشناس برجسته، سمت مدیریت موزه را بر عهده داشت. نشانواره موزه رضا عباسی توسط مرتضی ممیز، پدر گرافیک ایران، در سال ۱۳۵۵ طراحی شده است. طراحی این نشانواره برای مرتضی ممیز اهمیت ویژهای داشته چرا که رضا عباسی، نقاش مشهور دوره صفوی، از جد بزرگ خاندان او بوده است.
پس از انقلاب، در اواخر سال ۱۳۵۸، موزه با تغییراتی در چیدمان داخلی و گسترش فضای نمایشگاهی، دوباره بازگشایی شد. متأسفانه، در سال ۱۳۶۳ به دلیل برخی مشکلات داخلی، موزه مجدداً تعطیل شد. یک سال بعد (در سال ۱۳۶۴) دوباره بازگشایی شد، اما این بار دیری نپایید و در همان سال برای دومین بار در این دوره تعطیل شد. سرانجام در ۱۵ بهمن سال ۱۳۷۹ پس از انجام بازسازیهای اساسی، موزه رضا عباسی برای پنجمین بار و به طور ثابت آغاز به کار کرد. در حال حاضر، این موزه زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اداره میشود. موزه رضا عباسی با گردآوردی نفیسترین مجموعه آثار از دوره پیش از تاریخ تا دوره قاجار، به عنوان یکی از مهمترین موزههای ایران شناخته میشود و پذیرای بازدیدکنندگان بسیاری از سراسر کشور و خارج از کشور میباشد.
موزه رضا عباسی کجاست؟
موزه رضا عباسی در منطقه 7 تهران، در خیابان شریعتی، نرسیده به پل سیدخندان و در روبروی دانشکده برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی واقع شده است. شما میتوانید از طریق خط 1 مترو تهران (تجریش – بهشت زهرا) و ایستگاه مترو دانشگاه شریعتی به این موزه دسترسی داشته باشید. همچنین تاکسیهای خطی و تاکسیهای اینترنتی در تمام نقاط شهر در دسترس هستند. در قسمت زیر لوکیشن دقیق این موزه را از گوگل مپ برایتان قرار دادهایم.
بخش های مختلف موزه رضا عباسی
موزه رضا عباسی با معماری منحصر به فرد خود، گنجینهای از آثار نفیس ایران را در چهار طبقه به نمایش میگذارد. گویی با قدم گذاشتن در هر تالار، سفری در گذر زمان و هنر ایران را آغاز میکنید. موزه رضا عباسی با گردآوری این آثار بینظیر، فرصتی بیبدیل برای آشنایی با تاریخ و فرهنگ غنی ایران را فراهم میکند. در ادامه به معرفی بخشهای مختلف موزه میپردازیم.
تالار پیش از اسلام
در این تالار، با آثار ارزشمند از هزاره اول پیش از میلاد تا دورههای هخامنشی، اشکانی و ساسانی روبرو میشوید. سفالینهها و فلزات با طرحهای ساده و دلنشین، حکایت از ذوق و هنر مردمان آن دوران دارند. ظروف مفرغی که در ویترینهای این تالار خودنمایی میکنند، گواه پیشینه طولانی صنعت برنز در ایران هستند. قدمت برخی از این آثار به پنج هزار سال پیش از میلاد میرسد و نشان از تبحر ایرانیان در فلزکاری دارد.
تالارهای اسلامی
در دو تالار اسلامی موزه، سفری به دوران باشکوه اسلام در ایران خواهید داشت. ظروف سفالین، اشیای فلزی، تزئینات معماری، جواهرات و منسوجات دورههای سلجوقی، تیموری و صفوی، ذوق و سلیقه هنرمندان آن دوران را به رخ میکشند.
تالار نگارگری
در این تالار، شاهکارهای نگارگری از دورههای مختلف اسلامی به نمایش گذاشته شده است. از کهنترین نمونههای نگارگری، مانند برگی از شاهنامه دموت مربوط به قرن هشتم هجری، تا آثار دوره صفویه، میتوانید تحول و رشد این هنر اصیل ایرانی را به نظاره بنشینید. آثار رضا عباسی، نقاش نامدار دوره صفوی، و شاگردانش، درخشش خاصی به این تالار بخشیده است.
تالار خوشنویسی
در این تالار، مراحل مختلف تحول خطاطی در ایران را از خلال نسخههای نفیس به خطوط ثلث، محقق، نسخ و نستعلیق مشاهده خواهید کرد. دستنوشتههای کهن بر روی پوست آهو، قرآنهای کریم مذهب، و آثار بزرگان خطاطی ایران مانند میرعماد، گنجینهای ارزشمند از هنر خوشنویسی و نسخه اسلامی را به نمایش میگذارند.
جاذبه های دیدنی اطراف موزه
در اطراف موزه رضا عباسی جاذبه های دیدنی متعددی وجود دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید.
- پل طبیعت
- موزه آب تهران
- عمارت مسعودیه
- کافه نادری
- ایران مال
- بازار بزرگ تهران
- باغ فردوس
- سینما آزادی
- تئاتر شهر
نکات بازدید از موزه رضا عباسی
- هزینه بازدید از موزه رضا عباسی برای گردشگران ایرانی مبلغ 5 هزار تومان و برای گردشگران خارجی مبلغ 50 هزار تومان است.
- شما میتوانید همه روزه در نیمه اول سال از ساعت 9 صبح الی 7 بعدازظهر و در نیمه دوم سال از ساعت 9 صبح الی 5 بعدازظهر از این موزه دیدن کنید.
- بازدید از تمامی بخشهای این موزه حدود 2 الی 3 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- آخر هفتهها و ایام تعطیل، موزه شلوغتر است. اگر به دنبال فضایی آرامتر هستید، در روزهای دیگر هفته مراجعه کنید.
- از لمس کردن یا ضربه زدن به آثار خودداری کنید.
- فصل بهار و پاییز به دلیل خلوتتر بودن تهران و آب و هوای بهتر بهترین زمان بازدید از موزه رضا عباسی است.
کلام پایانی
این موزه با معماری منحصر به فرد خود، گنجینهای از آثار نفیس ایران را در چهار طبقه به نمایش میگذارد و به عنوان یکی از مهمترین موزههای ایران شناخته میشود. بازدید از این موزه، تجربهای فراموشنشدنی برای تمام علاقهمندان به تاریخ و هنر ایران خواهد بود. در این مقاله سعی کردیم شما را با تاریخچه و بخشهای مختلف این موزه آشنا کنیم. از اینکه تا پایان، نگاه گرمتان را به گردشی تاپ سپردید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
این جاذبه در منطقه 7 تهران، در خیابان شریعتی، نرسیده به پل سیدخندان و در روبروی دانشکده برق دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی قرار دارد.
این موزه در سال ۱۳۵۶ توسط فرح پهلوی تاسیس شد.
بهای بلیط ورودی این موزه برای اتباع ایرانی 5 هزار تومان و برای اتباع خارجی 50 هزار تومان است. موزه رضا عباسی کجاست؟
این موزه در چه سالی تاسیس شد؟
هزینه بازدید از موزه رضا عباسی چقدر است؟