جاهای دیدنی تبریزایرانگردیسفر به آذربایجان شرقیسفر به تبریز

روستای کندوان

روستای کندوان یکی از عجیب‌ترین و جذاب‌ترین روستاهای کشور ایران و یکی از خاص‌ترین جاهای دیدنی تبریز محسوب می‌شود که به واسطه معماری خاص و طبیعت چشم‌نواز خود به محبوبیت بالایی در بین گردشگران رسیده است. این روستای صخره‌ای که در نزدیکی کوه آتشفشانی سهند قرار گرفته است، دارای خانه‌های سنگی، طبیعت بکر و دست‌نخورده و مردمانی خون‌گرم و مهمان‌نواز است.

در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ همراه ما باشید تا شما را با یکی از خاص‌ترین روستاهای کشورمان آشنا کنیم.

آشنایی با روستای کندوان تبریز

آشنایی با روستای کندوان تبریز
عکس از باشگاه خبرنگاران جوان

روستای تاریخی کندوان یکی از جذاب‌ترین روستاهای صخره‌ای کشور ایران محسوب می‌شود که شهرت جهانی دارد و مانند برج ساعت تبریز بسیار مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است. از آن‌جایی که این روستا در بین صخره‌های کوتاه و بلند منطقه سهند قرار گرفته است، برخی از مردم آن را با نام روستای کله‌قندی نیز خطاب می‌کنند. موقعیت مکانی و معماری روستای کندوان، صحنه اعجاب‌انگیزی را خلق کرده است و احتمالا پیش از ورود به روستا، چند دقیقه‌ای شما را مجذوب خود می‌کند.

بر خلاف بسیاری از روستاهای صخره‌ای جهان که تنها برای بازدید از گردشگران هستند، در این منطقه همچنان زندگی جریان دارد و مردم زیادی در خانه‌های سنگی روستا زندگی می‌کنند. بله درست متوجه شدید؛ خانه‌های روستای کندوان از سنگ ساخته شده‌اند که این موضوع را می‌توانیم یکی دیگر از جذابیت‌های این منطقه معرفی کنیم. مردم محلی نام این خانه‌ها را کران گذاشته‌اند و اگر در قسمتی از روستا این نام را شنیدید، بدانید که منظورشان خانه‌های سنگی داخل روستا است.

شناختن روستای تاریخی کندوان
عکس از ویکی پدیا

علاوه بر معماری خاص خانه‌ها طبیعت بکر روستای کندوان نیز زبان‌زد جهانیان شده است. این روستا در منطقه‌ای قرار گرفته است که در بین خانه‌ها می‌توانید صخره‌های کله‌قندی را مشاهده کنید. باستان‌شناسان معتقدند که این صخره‌ها مربوط به هزاران سال قبل هستند و فرآیند شکل‌گیری آن‌ها با آتشفشان سهند گره خورده است. علاوه بر صخره‌های کله‌قندی، وجود چندین رودخانه خروشان، آب‌وهوای معتدل و پوشش گیاهی منحصر‌به‌فرد نیز به جذابیت این منطقه افزوده‌اند.

از جمله مهم‌ترین درختان روستای کندوان باید به درخت گردو، نارون و بید کوهستانی اشاره کنیم. پیشنهاد گردشی تاپ به شما این است که یک روز کامل را در روستای کندوان سپری کنید و از قدم زدن در کوچه‌های آن، بازدید از خانه‌های سنگی، مشاهده طبیعت زیبا و معاشرت و مردم محلی لذت ببرید. البته جاذبه‌های دیگری نیز در این منطقه در دسترس است که در ادامه مقاله به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

معماری روستای صخره ای کندوان

معماری روستای صخره ای کندوان
عکس از ویکی پدیا

در قسمت قبل گفتیم که یکی از اصلی‌ترین دلایل محبوبیت این روستا، معماری خاص آن است. خانه‌های این روستا در دل صخره‌های کله‌قندی ساخته شده‌اند که نمونه آن را در هیچ نقطه‌ای از ایران نمی‌توانید مشاهده کنید. در گذشته‌های دور مردم با اشیای مختلف شروع به کندن این صخره‌ها می‌کردند و فضای داخلی آن را برای زندگی آماده می‌کردند. به همین خاطر است که نام این خانه‌ها را کران (به معنی کندن) گذاشته‌اند.

بر اساس تحقیقات انجام شده، مشخص شده است که اولین کران‌های ساخته شده توسط مردم در قسمت مرکزی روستای کندوان قرار گرفته‌اند. آن زمان جمعیت به اندازه‌ای بود که همین تعداد محدود جوابگوی نیاز مردم بود؛ اما با گذر زمان و افزایش جمعیت، نیاز به مسکن افزایش پیدا کرد و مردم صخره‌های دیگر این منطقه را به محل سکونت تبدیل کردند. جالب است بدانید که در برخی از نقاط ارتفاع این کران‌ها به بیش از 50 متر می‌رسد که این منعادل یک ساختمان 10 طبقه است.

آشنایی با معماری روستای کندوان
عکس از ساعد نیوز

کران‌های روستای کندوان تبریز با توجه به ارتفاع صخره، می‌توانند 1 تا 4 طبقه باشند؛ اما باید بدانید که اکثر آن‌ها دو طبقه هستند و کران‌های سه و چهار طبقه به ندرت به چشم می‌خورد. با این حال باید بدانید که طبقه همکف هر کران به عنوان طویله کاربرد دارد و طبقه اول آن برای سکونت است. اگر کرانی 4 طبقه داشته باشد، طبقه سوم آن به عنوان اتاق مهمان استفاده می‌شود و طبقه چهارم نیز کاربرد انباری را دارید و وسایل اضافی را در آن‌جا قرار می‌دهند.

در هر خانه سنگی روستای کندوان، چندین پنجره، یک فضای اصلی به عنوان هال، یک محل برای رخت‌خواب و چندین صندوق‌خانه وجود دارد. قرارگیری این مجموعه کنار یکدیگر خانه‌ای را خلق می‌کنند که به عمرتان ندیده‌اید. راستی درب ورودی خانه‌ها نیز تماما از چوب است.

دلیل نامگذاری روستای تاریخی کندوان

دلیل نامگذاری روستای کندوان
عکس از snaptrip

شاید برای افرادی زیادی این سوال مطرح شود که چرا نام کندوان را بر روی این روستا گذاشته‌اند. باید بدانید که پاسخ‌های زیادی درباره این موضوع وجود دارد که هر کدام استدلال خاص خود را می‌آورند. برخی از افراد معتقدند که کندوداری و پرورش زنبور در این منطقه که شغل اصلی مردم محلی است، باعث شده که نام کندوان را روی این منطقه بگذارند. این استدلال تا حدی منطقی به‌نظر می‌رسد؛ اما دلایل دیگر هم چندان بی‌منطق نیستند.

افراد دیگری معتقدند که کندوان یک واژه محلی است که معنای “خانه‌ای از خود” را می‌دهد. با بررسی‌ها و تحقیقات انجام شده مشخص شد که این استدلال نیز درست است و چنین کلمه‌ای در گویش مردم محلی وجود دارد. عده دیگری نیز این مسئله را این‌گونه بیان می‌کنند که کلمه “کند” در گویش ترکی به معنای روستا است و وان نیز پسوند مکانی است که به آن اضافه شده است. در هر صورت باید بگوییم که هر سه استدلال برای علت نامگذاری روستای کندوان درست است.

تاریخچه روستای کندوان تبریز

تاریخچه روستای کندوان تبریز
عکس از باشگاه خبرنگاران جوان

درباره تاریخچه این روستا نیز مانند بسیاری از بناهای تاریخی دیگر، نظریات متفاوتی وجود دارد که مدرک دقیقی برای اثبات هیچ‌کدام از آن‌ها وجود ندارد. عده زیادی از افراد می‌گویند روستای کندوان یک منطقه بسیار مناسب از نظر نظامی است. همین موضوع باعث شده که جنگویان باستانی با کندن صخره‌ها در اینجا ساکن شده‌اند تا از گزند دشمنان خود در امان بمانند. اگر بخواهیم منطقی فکر کنیم، می‌توانیم این نظریه را تا حدی درست اعلام کنیم.

عده دیگری از افراد هستند که می‌گویند در ابتدا چندین گروه عشایر در برخی از ماه‌های سال در اینجا اقامت می‌کردند. از آن‌جایی که کوچ کردن سخت و طاقت‌فرسا است، پس تصمیم گرفتند که برای همیشه روستای کندوان را برای اقامت خود انتخاب کنند و دست از کوچ کردن در طول سال بکشند. عده‌ای از افراد نیز معتقدند که در زمان حمله مغول‌ها مردم مظلوم اطراف به این صخره‌ها پناه آوردند و با کندن آن‌ها برای خود پناهگاه ساختند.

در یک کلام باید بگوییم که مدرک دقیقی در دست هیچکس نیست که درباره تاریخچه روستای کندوان به صورت واضح و شفاف توضیح دهد و تمام این‌ها فرضیه‌های احتمالی هستند. گردشی تاپ پیشنهاد می‌کند که در کنار بازدید از بناهایی مانند موزه قاجار و کوه عینالی که در شهر تبریز قرار گرفته است، از این روستای جذاب نیز دیدن کنید و با بازدید از بخش‌های مختلف و معاشرت با مردم محلی، نتیجه بگیرید که کدام استدلال درست و کدام غلط است.

درباره مردمان روستای تاریخی کندوان

روستای کندوان مردمانی به شدت خون‌گرم، مهمان‌نواز و مهربان دارد و معاشرت با آن‌ها می‌تواند بسیار جذاب باشد. موقعیت مکانی این منطقه و بارش‌های برف و باران در طول سال، مراتع سرسبز و زیبایی را در این منطقه به وجود آورده است. این موضوع باعث شده که اکثر مردم این روستا به شغل دامداری مشغول باشند. البته باید بدانید که باغداری و کندوداری نیز از جمله شغل‌هایی است که برخی از مردم محلی به آن مشغول هستند.

سوغاتی روستای کندوان چیست؟

سوغاتی روستای تاریخی کندوان
عکس از irangard

روستای صخره‌ای کندوان سوغاتی‌های بسیار زیادی دارد که هر کس با توجه به سلیقه خود می‌تواند آن‌ها را خریداری کند و برای عزیزان خود ببرد. اگر به دنبال سوغاتی‌های خوردنی هستید، عسل صد در صد طبیعی و کوهستانی می‌تواند بهترین گزینه باشد. علاوه بر آن گردو، بادام، شیره انگور، آب معدنی و گیاهان دارویی نیز از جمله سوغاتی‌های خوردنی هستند که می‌توانید خریداری کنید.

اما اگر به دنبال یک یادگاری با ارزش هستید که تا آخر عمر بماند و با نگاه کردن به آن یاد روستای کندوان بیوفتید، گلیم‌های دست‌بافت، ظروف سفالی، سنگ‌های قیمتی، قالی و روسری‌های محلی می‌توانند گزینه‌های مناسبی باشند. به صورت کلی باید بدانید که این روستا برای هر شخصی با هر سلیقه‌ای، سوغاتی خاصی دارد و این یکی دیگر از جذابیت‌های روستا به حساب می‌آید.

روستای کندوان کجاست؟

این روستای در فاصله 60 کیلومتری از شهر تبریز قرار گرفته است. خوشبختانه ماشین‌های زیادی هستند که مسیر تبریز تا کندوان را می‌روند و اگر ماشین ندارید، برای دسترسی به این روستا می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. اگر ماشین دارید و می‌خواهید این مسیر را با ماشین خودتان بروید، باید وارد جاده تبریز – اسکو شوید. برای آن‌که بتوانید راحت مسیر خود را پیدا کنید، ما لوکیشن روستای کندوان را در گوگل مپ برای شما قرار داده‌ایم که می‌توانید از آن برای مسیریابی استفاده کنید.

پیشنهاد گردشی تاپ به شما این است که ابتدا از بناهای داخل شهر مانند مسجد کبود تبریز دیدن کنید و سپس شهر را به مقصد روستای گردشگری کندوان ترک کنید.

سخن پایانی

روستای کندوان یکی از زیباترین و مشهورترین روستاهای کشور ایران است که در کنار بناهایی مانند خانه مشروطه تبریز در لیست محبوب‌ترین جاهای دیدنی این شهر قرار می‌گیرد. بازدید از این روستا به شدت پیشنهاد می‌شود و می‌تواند متفاوت‌ترین تجربه در شهر تبریز را برای شما رقم بزند. در نظر داشته باشید که برای بازدید از تمام بخش‌ها تقریبا به 1 روز کامل نیاز دارید.

در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ سعی کردیم که درباره تمام بخش‌های روستای کندوان مانند تاریخچه، دلایل نامگذاری، معماری و مردم روستا به شما توضیح دهیم. نکته‌ای باقی نمانده که درباره آن به شمت توضیح نداده باشیم. از این‌که وب سایت گردشی تاپ را برای مطالعه درباره این روستای تاریخی انتخاب کردید سپاسگذاریم.

سوالات متداول

بهترین زمان برای بازدید از روستای کندوان کدام است؟

از آن‌جایی‌که این روستا در یک منطقه کوهستانی قرار گرفته است، پاییزها و زمستان‌های بسیار سردی دارد و بارش برف در برخی از مواقع بسیار زیاد است. به همین خاطر فصل بهار و تابستان را می‌توانیم به عنوان بهترین زمان برای سفر به این منطقه معرفی کنیم.

سوغاتی روستای تاریخی کندوان چیست؟

گردو، بادام، گلیم، قالی، سنگ‌های قیمتی و روسری‌های محلی را باید به عنوان بهترین سوغاتی‌های این روستای با صفا معرفی کنیم.

در روستای کندوان در کجا باید اقامت کنیم؟

در این روستا هتل‌ها و اقامت‌گاه‌های زیادی وجود دارد که هر کدام از آن‌ها امکانات خاصی را در اختیار شما قرار می‌دهند. شما می‌توانید با توجه به نوع نیاز خود یکی از آن‌ها را برای اقامت انتخاب کنید.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 5 تعداد کل امتیازات 2

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا