جاهای دیدنی ساریایرانگردیسفر به ساریسفر به مازندران

مسجد جامع ساری

در کشور عزیزمان ایرن، مسجد از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است و مساجد زیادی با معماری‌های بی‌نظیر در کشورمان ساخته شده‎‌اند که هرکدام ما را به وجد می‌آورد. امروزه تعداد زیادی از این مساجد به جاذبه‌های گردشگری تبدیل شده تا علاقه‌مندان به معماری ایرانی اسلامی بتوانند با آن‌ها آشنا شوند. مسجد جامع ساری یکی از معروف‌ترین جاهای دیدنی ساری به شمار رفته که قدمت آن به قرون اولیه پس از سالام بازمی‌گردد.

در این مقاله تصمیم گرفته‌ایم که درباره تاریخچه، معماری و جاذبه‌های اطراف این مسجد به شما توضیح دهیم، پس در ادامه همراه ما باشید تا سری به این بنای با ارزش تاریخی بزنیم.

تاریخچه مسجد جامع ساری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Eh San)

 

تا پیش از اسلام به ایران، آتشکده‌ها محلی برای عبادت و پرستش خدای یکتا در آیین زرتشتیان بود. پس از ورود اسلام به ایران، بیشتر این آتشکده‌ها جای خود را به مساجد دادند. مسجد جامع ساری به عنوان قدیمی‌ترین مسجد استان مازندران شناخته می‌شود که توسط ابوالخصیب نخستین حاکم عرب در طبرستان ساخته شده‌است. قدمت این مسجد به قرون اولیه ورود اسلام به ایران بازگشته و بر روی یکی از آتشکده‌های ساسانی احداث شده‌است.

مسجد جامع شهر ساری تا به امروز دستخوش تغییرات زیادی شده و علاوه بر مرمت‌های گوناگون در دوران‌های مختلف، متاسفانه دچار یک آتش سوزی شدید در سال 1397 شده‌است. در این اتش سوزی بیشتر قسمت‌های مسجد از بین رفت و علت آن اتصالات برق بود. البته خوشبختانه با همکاری میراث فرهنگی استان مازندران و خیرین و همت مردم و گردشگران عزیز بنای مسجد در سال 1398 به طور کامل مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.

مسجد جامع ساری کجاست؟

آدرس مسجد جامع ساری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Hamed Younesi)

مسجد جامع ساری در محله چناربن این شهر و در داخل بازار نرگسیه واقع شده‌است. برای دسترسی به این مسجد تاریخی می‌بایست خودتان را به بازار نرگسیه برسانید. شما می‌توانید به کمک تاکسی و یا خودروی شخصی به این مکان دسترسی داشته باشید. کافیست در هر کجای شهر که هستید ابتدا خودتان را میدان ساعت، تقاطع دو خیابان انقلاب و خیابان جمهوری برسانید و سپس به سوی بازار نرگسیه بروید. در قسمت زیر با استفاده از لوکیشن مسجد در گوگل مپ، کوتاه‌ترین و بهترین مسیر را انتخاب کنید.

لوکیشن در نشان

معماری مسجد جامع ساری

معماری مسجد جامع ساری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mohammad Mahdi Kiaei)

سبک معماری این مسجد، مطابق با اقلیم شمال کشورمان بوده و سقف‌های شیروانی و پنجره‌های چوبی به زیبایی هرچه تمام این سبک از معماری را به ما نشان می‌دهند. همانطور که گفتیم مسجد جامع ساری از ابتدای ساخت تا به امروز چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و شکل اولیه خود را تا حدودی از دست داده است. یکی از مهم‌ترین بازسازی‌هایی که بر روی این مسجد تاریخی صورت گرفته، در دوران قاجار بوده که اگر با دقت بیشتر به معماری بنا توجه کنیم، عناصری از سبک قاجاری را خواهیم دید.

بیشترین مصالح به کاررفته در ساخت این مسجد چوب است. محراب و منبر چوبی و همچنین پنجره‌های مشبک و منبت‌کاری‌های درون مسجد از جمله تزئینات چوبی به کار رفته در ساخت این بنا است. در ابتدای ورودی مسجد یک هشتی قرار گرفته که یک طرف آن شبستان و طرف دیگر آن صحن مسجد قرار دارد. همچنین در سر ایوان این بنا کاشی‌های معرق‌کاری چشم‌نواز و همچنین کتیبه‌ای به خط کوفی مشاهده می‌شود.

آجرکاری یکی دیگر از تزئینات به کار رفته در ساخت مسجد بوده که به سه دسته کاشی‌کاری، آجرچینی و راسته خفته تشکیل می‌شود. آجرچینی‌های ساده را می‌توانیم در رواق‌، شبستان و نمای بیرونی مسجد ببینیم. مسجد جامع ساری یکی از زیباترین مساجد کشور، در تاریخ 8 اسفند ماه سال 1377، با شماره 2272 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. سالانه افراد زیادی هستند که از این مسجد جذاب دیدن می‌کنند. در ادامه با نکات بازدید و جاذبه‌های اطراف آن آشنا خواهید شد.

جاذبه های دیدنی اطراف مسجد

جاذبه های اطراف مسجد جامع ساری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Michael Sadeghi)

شاید پیش خودتان فکر کنید پس از بازدید از مسجد جامع ساری، مقصد بعدی کجاست؟ باید بگوییم شهر ساری مملو از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی بوده که برای بازدید از تمامی آن‌ها به چند روز زمان نیاز دارید. در قسمت زیر لیستی از بهترین جاهای دیدنی این شهر را برایتان قرار داده‌ایم که می‌توانید برای بازدید از آن‌ها برنامه‌ریزی کنید.

  • خانه کلبادی (فاصله: 1.4 کیلومتر)
  • کاروانسرای حضرت (در 1.8 کیلومتری از مسجد)
  • خانه فاضلی (با فاصله 1.5 کیلومتر از مسجد جامع ساری)
  • آب انبار میرزا مهدی (فاصله تا مسجد: 1.9 کیلومتر)
  • میدان ساعت ساری (فاصله تا مسجد جامع ساری: 1.3 کیلومتر)
  • حمام صادق خان (با فاصله 1.1 کیلومتر از مسجد)
  • دریاچه چورت (فاصله: 84 کیلومتر)
نکات بازدید از مسجد جامع ساری
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: سید رضا هاشمی پلسکی)
  • بازدید از مسجد جامع ساری رایگان بوده و نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
  • بد نیست بدانید هنوز هم نمازهای روزانه و مراسم‌های مذهبی در این مسجد برگزار می‌شود که در صورت تمایل می‌توانید در این مراسمات شرکت کنید.
  • شما می‌توانید در هر ساعت از شبانه روز که می‌خواهید از این مسجد زیبا دیدن کنید. بازدید از تمام بخش‌های مسجد، یک الی دو ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص می‌دهد.
  • بهترین زمان بازدید از مسجد جامع ساری و سایر جاهای دیدنی این شهر فصل بهار و پاییز است.
  • بازدید از تمام بخش‌های مسجد برای عموم آزاد است.
  • مسجد جامع ساری همه روزه آماده استقبال از گردشگران بوده و تعطیلی ندارد.
  • چنانچه می‌خواهید فقط از بنای مسجد دیدن کنید، بهتر است زمان نماز را انتخاب نکنید تا مزاحم نمازگزاران نشوید.
  • معماری بی‌نظیر این مسجد آن را به سوژه‌ای عالی جهت عکاسی تبدیل کرده‌است. پیشنهاد می‌کنیم گرفتن عکس یادگاری در این مسجد را به هیچ‌وجه فراموش نکنید.
  • در هنگام بازدید از مسجد، از رها کردن زباله درون صحن و نوشتن یادگاری بر روی دیوارها جدا خودداری کنید و در حفظ آن برای نسل آینده کوشا باشید.

سخن آخر

مسجد جامع ساری یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی این شهر بوده که از دوران اسلامی به یادگار مانده است. این مسجد در مرکز شهر و در داخل یکی از بازارهای قدیمی شهر قرار گرفته و به راحتی می‌توانید آن را پیدا کنید. در این مقاله از گردشی تاپ سعی کردیم همه‌ی آن چیزی را که می‌بایست از این بنای باشکوه بدانید، در اختیارتان قرار دهیم تا با شناخت بیشتری از آن بازدید کنید. از اینکه تا پایان نگاه گرمتان را به ما سپردید، بی‌نهایت سپاسگزاریم.

سوالات متداول

مسجد جامع ساری کجاست؟

این مسجد در محله چناربن این شهر و در داخل بازار نرگسیه قرار دارد.

قدمت این مسجد به چه زمانی بازمی‌گردد؟

قدمت مسجد جامع ساری به زمان ورود اسلام به ایران باز می‌گردد.

بهترین زمان بازدید از این مسجد کدام است؟

فصل بهار و پاییز بهترین زمان برای بازدید از مسجد است.

این مسجد توسط چه کسی ساخته شد؟

مسجد جامع ساری توسط ابوالخصیب نخستین حاکم عرب در طبرستان ساخته شده‌است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا