باغ جهان نما
باغ جهان نما جز جذابترین جاهای دیدنی شیراز شناخته میشود که متعلق به قبل از قرن هشتم هجری بوده و عنوان قدیمیترین باغ شیراز را از آن خود کرده است. این باغ زیبا همچون نگینی سبز و گرانبها در شهر شیراز میدرخشد و سالانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج از کشور به سوی خود جذب میکند. پیشنهاد میکنیم این مقاله از گردشی تاپ را از دست ندهید تا بیشتر شما را با تاریخچه و معماری این باغ آشنا کنیم.
تاریخچه باغ جهان نما
قدمت باغ جهان نما شیراز به زمان حکومت آل مظفر و آل اینجو و قرن هشتم هجری قمری برمیگردد. این باغ زیبا قدیمیترین باغ در شیراز بوده و قبل از آن باغی با این آبادانی و سرسبزی در شیراز وجود نداشت. این مجموعه تا زمان صفویان به قدری پابرجا و چشمنواز بوده که از حمله تیمور گورکانی در آن زمان در امان ماند و هیچ آسیبی به آن وارد نشد. جالب است بدانید تیمور گورکانی به باغ نام زینتالدنیا را نسبت داد و در آن برای مدتی اقامت کرد. وی به حدی به این باغ علاقه داشت که دستور ساخت باغی در اطراف سمرقند که زادگاه خودش بوده، به نام «جهان نما» را داد.
در دوره صفویان باغ به اوج خودش رسیده و شهرت زیادی پیدا کرده بود، به طوری که در شاردن، جهانگرد فرانسوی در سفرنامه خود از این باغ یاد کرده بود. متاسفانه با انقراض صفویان، این باغ به ویرانه تبدیل شد. پس از روی کار آمدن کریم خان زند، باغ جهان نما جانی دوباره گرفت و ایشان دستور بازسازی باغ، درختکاری و حصارکشی در اطراف آن را داد. در سال 1143 شمسی نیز کریم خان دستور ساخت عمارتی در وسط باغ و همچنین حوضی مستطیلیشکل را داد که فضای باغ را بسیار دلنشین کرده بود.
بدونشک این باغ زیبایی و سرسبزی خود را مدیون کریمخان زند است، چرا که وی به این باغ اهمیت زیادی میداد و پس از ویرانی کامل آن، روحی دوباره به باغ بخشید. پس از زندیه، در دوران قاجار، مرمت و بازسازیهایی در گوشه و کنار باغ صورت گرفت و پادشاهان قاجاری از آن برای پذیرایی از مهمانهای مهم خارجی استفاده میکردند. از آن موقع تا کنون این باغ زیبا مورد توجه تمامی افراد قرار گرفته و امروزه میتوانیم به راحتی از آن دیدن کنیم. باغ جهان نما در دوم آبانماه سال 1351 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
وجه تسمیه باغ جهان نما
باغ جهان نما در دوره زندیه به اوج شکوه و عظمت خود رسید و از شهرت زیادی برخوردار بود. کریمخان زند در ابتدا نام باغ را باغ وکیل نامید و به همین اسم معروف بود اما در دوران قاجاریه و در زمان سلطنت فتحعلی شاه قاجار نام آن را به «جهان نما» تغییر داده و از آن زمان تا به امروز با این نام شهرت یافت. همانطور که گفتیم زیبایی و جلال باغ به قدری بود که تیمور گورکانی شیفته آن شده و دستور داد در سمرقند باغی به همین شکل با نام جهان نما ساخته شود.
باغ جهان نما کجاست؟
باغ جهان نما شیراز در ضلع شرقی خیابان حافظ و کمی بالاتر از میدان حافظیه واقع شدهاست. دسترسی به این باغ زیبا از طریق وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس و یا تاکسی امکانپذیر است. برای رسیدن به این باغ از طریق اتوبوس باید در ایستگاه چهارراه حافظیه پیاده شده و با کمی پیادهروی به باغ خواهید رسید. همچنین اگر میخواهید با خودروی شخصی خود از این باغ زیبا دیدن کنید، کافیست در هر جای شهر که هستید، خودتان را به خیابان حافظ برسانید.
در قسمت زیر لوکیشن دقیق باغ را برایتان قرار دادهایم که میتوانید با استفاده از آن بهترین و کوتاهترین مسیر را انتخاب کنید.
معماری باغ جهان نما
مساحت کلی باغ جهان نما به 40 هزار مترمربع میرسد. در ساخت این باغ از تمامی عناصر معماری اصیل ایرانی استفاده شده که بسیار زیبا و باورنکردنی بوده و هر کسی را محو خودش میکند. جوی آب، درختان سرسبز و فراوان، عمارت وسط باغ و حوضی پر آب در جلوی عمارت همگی از ویژگیهای یک باغ ایرانی است. درختکاری و داشتن درختانی نظیر نارنج، پرتقال، سرو و نارون و از همه مهمتر وجود جوی آب از همان ابتدا تا به امروز از مهمترین دلایل بقای این باغ زیبا است.
پلان باغ جهان نما مربعی و منظم بوده و به قدری دقیق و متقارن ساخته شده که به 16 باغ کوچک و در قالب 4 مربع تقسیم بندی شده و عمارت در مرکز این 16 مربع کوچک واقع شدهاست. عمارت باغ با الهام از عمارت باغ نظر ساخته شده و به صورت هشتضلعی، به شکل ماهرانه و خلاقانهای بنا شدهاست. این عمارت دارای دو طبقه و و چهار ایوان بوده که از میتوان در این ایوانها به تمامی باغ مشرف بود. درون این عمارت اتاقهای شاهنشین را خواهیم دید که بسیار ساده و بدون تزیینات خاصی بنا شدهاند.
عمارت باغ جهان نما از جنس آجر بوده و با کمک پنجرههای چوبی بزرگ و کوچک تزئین شدهبود که این پنجرهها امروزه جای خود را به پنجرههای آهنی جدید دادهاند. درون این عمارت هیچ تزئینی از کاشیکاری و نقاشی نمیبینیم که البته ممکن است به مرور زمان از بین رفته باشند. جالب است بدانید در مرکز عمارت در طبقه اول، حوضی یکپارچه از سنگ مرمر ساخته شده که زیبایی خاصی به فضا دادهاست. امروزه درون این عمارت موزهای پابرجاست که میتوانید آثار تاریخی زیادی از جمله تابلوهای سیاهقلم، مدالهای یادبود، انواع اسکناس و تمبر و غیره را از نزدیک ببینید.
جاهای دیدنی اطراف باغ
خوشبختانه موقعیت مکانی باغ جهان نما به صورتی است که جاذبههای گردشگری زیادی را در کنار خود دارد که به راحتی میتوانید به آنها دسترسی داشته باشید. در قسمت زیر لیستی از نزدیکترین جاهای دیدنی به این باغ زیبا را برایتان قرار دادهایم که میتوانید از آن استفاده کنید و سفر بسیار لذتبخشی را برای خود و خانوادهتان رقم بزنید.
- آرامگاه خواجوی کرمانی (فاصله: 2.3 کیلومتر)
- مسجد سلمان (با فاصله 500 متری از باغ)
- دروازه قرآن (در فاصله 2.4 کیلومتر از باغ جهان نما)
- آبشار مصنوعی شیراز (در فاصله 2.1 کیلومتری از باغ)
- باغ نارنجستان قوام (فاصله: 5.1 کیلومتر)
نکات بازدید از باغ جهان نما
- هزینه بازدید از باغ جهان نما برای گردشگران داخلی مبلغ 3 هزار تومان و برای گردشگران خارجی مبلغ 20 هزار تومان است.
- شما میتوانید همه روزه به جز ایام شهادت، از ساعت 08:00 صبح الی 20:30 شب از این باغ زیبا و باشکوه دیدن کنید. بازدید از تمامی بخشهای باغ 2 الی 3 ساعت از زمان شما را به خودش اختصاص میدهد.
- شهر شیراز در فصل بهار و مخصوصا اردیبهشت ماه حال و هوای دیگری دارد و عطر بهار نارنج شما را سرمست و بانشاط میکند. پیشنهاد میکنیم اگر قصد سفر به این شهر زیبا را دارید، فصل بهار را برای سفرتان انتخاب کنید.
- فضای سرسبز و عمارت باشکوه باغ تاریخی جهان نما شیراز یکی از بهترین سوژهها برای گرفتن عکس یادگاری و عکاسی از معماری آن است، لذا دوربین عکاسی خود را به هیچوجه فراموش نکنید.
- باغ جهان نما شیراز یادگاری از اجدادمان بوده و ارزش تاریخی زیادی دارد، لذا از رها کردن زباله در فضای باغ و یا نوشتن یادگاری بر روی دیوارهای عمارت آن جدا پرهیز کنید.
- لازم است بدانید در فاصله یک کیلومتری از این مجموعه، بازارچه سنتی صنایع دستی شهر شیراز وجود دارد و میتوانید پس از بازدید از باغ، به سراغ آن بروید و به راحتی سوغات شیراز را تهیه کنید.
کلام آخر
باغ جهان نما شیراز با معماری و طراحی فوقالعادهای که دارد، یکی از بهترین گزینهها برای تفریح و گردش است که به راحتی نمیتوانید از کنار آن بگذرید. اگر به دنبال دور شدن از شهر و شلوغیها و رفتن به جایی دنج و آرامبخش هستید، قدم زدن در این باغ جذاب و تماشای عمارت باشکوه آن میتواند گزینه بسیار خوبی باشد. در این مقاله از گردشی تاپ اطلاعات کاملی از باغ را برایتان قرار دادیم تا با دید بازتری از آن بازدید کنید. از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید، بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
باغ جهان نما کجاست؟
این باغ در ضلع شرقی خیابان حافظ و کمی بالاتر از میدان حافظیه واقع شدهاست.
قدمت باغ جهان نما به چه دورانی باز میگردد؟
قدمت این مجموعه به زمان حکومت آل مظفر و آل اینجو و قرن هشتم هجری قمری برمیگردد.
هزینه بازدید از باغ جهان نما چقدر است؟
هزینه بازدید از این باغ برای گردشگران داخلی مبلغ 3 هزار تومان و برای گردشگران خارجی مبلغ 20 هزار تومان است.
در چه ساعاتی از روز میتوانیم از این باغ دیدن کنیم؟
شما میتوانید همه روزه به جز ایام شهادت، از ساعت 08:00 صبح الی 20:30 شب از باغ جهان نما دیدن کنید.