جاذبه های گردشگری داخلی

پل گاومیشان

پل گاومیشان یکی از برجسته‌ترین جاهای دیدنی ایلام است که مانند بسیاری از پل‌های تاریخی دیگر در دوران ساسانیان ساخته شده است. اگرچه امروزه بخش‌های زیادی از این سازه تخریب شده؛ اما همچنان بازدید از آن ارزش زیادی دارد و در طول سال تاریخ‌دوستان زیادی را به سمت خود می‌کشاند. در این مقاله از گردشی تاپ همراه ما باشید تا همه چیز را درباره این پل به شما بگوییم و جاذبه‌های نزدیک آن را به شما معرفی کنیم.

درباره پل گاومیشان

در دوران ساسانیان، پل‌های زیادی در کشور ایران ساخته شده که هر کدام نقش مهمی را در تاریخ این مرز و بوم ایفا کرده‌اند. از جمله مهم‌ترین پل‌های آن دوران باید به پل گاومیشان اشاره کنیم که در شهر ایلام و در منطقه دره شهر قرار گرفته است. عده زیادی از افراد معتقدند که نام این پل از کلمه گومیشه (به معنای محلی برای پرورش گاو) گرفته شده است. اگر در مورد دلیل نامگذاری آن از مردم محلی هم بپرسید، به همین جواب می‌رسید.

آشنایی با پل گاومیشان
عکس از آخرین خبر (عکاس: نامشخص)

در داستان دیگری اینگونه آمده که در گذشته یک گاومیش نر جفت خود را گم می‌کند. سپس در تمام کوه‌ها، غارها و دره‌های این منطقه شروع به جستجو برای پیدا کردن جفت خود می‌کند. در نهایت او را در یکی از غارهای نزدیک پل گاومیشان می‌یابد و از آن زمان تاکنون نام گاومیشان بر روی این منطقه باقی مانده است. در نظر داشته باشید که اطلاعات دقیقی وجود دارد که میزان صحت این داستان را نشان دهد.

پل گاومیشان بر روی رودخانه سیمره قرار گرفته و بخش‌های زیادی از آن بر اثر عوامل طبیعی از بین رفته است. امروزه تنها ویرانه‌ای از آن باقی مانده و خوشبختانه برای مرمت و بازسازی آن برنامه‌هایی طرح‌ریزی شده است. پیشنهاد گردشی تاپ به شما این است که پیش از تخریب کامل این پل از آن دیدن کنید و از جذابیت‌هایی که معماری آن دارد لذت ببرید.

آدرس پل گاومیشان

این پل تاریخی در فاصله 146 کیلومتری از شهر ایلام، در منطقه دره شهر و در مرز بین ایلام و لرستان قرار گرفته است. اگر در شهر ایلام هستید و می‌خواهید خود را به پل گاومیشان برسانید، ابتدا باید وارد جاده ایلام ملکشاهی شوید. این مسیر را آنقدر ادامه دهید تا از چشمه کبود و بلین عبور کنید و به دوراهی جاده ملکشاهی و ایلام – بدره برسید. در این دو راهی به سمت چپ بپیچید و مسیر خود را در جاده ایلام – بدره ادامه دهید.

این مسیر را تا جایی ادامه دهید که از جعفرآباد، دره شهر و کل سفید عبور کنید و به منطقه گاومیشان برسید. از گاومیشان تا این پل تاریخی راه زیادی نیست و از هر کدام از مردم محلی که بپرسید آدرس دقیق را به شما می‌گویند. در قسمت پایین لوکیشن پل گاومیشان را برای شما قرار داده‌ایم تا بتوانید با استفاده از آن نیز مکان دقیق پل را پیدا کنید.

آدرس این پل در نشان

تاریخچه پل باستانی گاومیشان

همانطور که گفتیم این سازه از یادگاری‌های دوره ساسانیان می‌باشد که بر روی رودخانه سیمره ساخته شده است. اطلاعات دقیقی درباره تاریخ دقیق ساخت این سازه وجود ندارد؛ اما محققان احتمال می‌دهند که در اوایل دوران ساسانی ساخته شده باشد. تحقیقات مختلف نشان می‌دهد که ویرانه‌ی امروز بخاطر زلزله وحشتناکی است که در سال 1334 هجری قمری اتفاق افتاده است.

تاریخچه پل باستانی گاومیشان
عکس از اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی لرستان (عکاس: نامشخص)

البته باید بدانیم که پیش از این زلزله نیز پل گاومیشان دچار تخریب شده بود که توسط شخصی به نام حسین خان بزرگ در سال 1008 مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. پل تاریخی گاومیشان به عنوان یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی ایلام در تاریخ 3 اسفند ماه سال 1377 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

معماری پل گاومیشان

در ساخت این پل از مصالحی مانند سنگ، گچ و خشت استفاده شده است و سنگ‌ها به صورت رگ چین روی یکدیگر قرار گرفته‌اند. تکیه‌گاه‌ها و پایه‌های پل نیز از همین جنس هستند و طراحی آن‌ها به صورت مدور و قطور است. برای استحکام بیشتر سازه، سقف طاق‌ها از جنس آجر هستند و درون پایه‌ها نیز به وسیله قلوه سنگ‌های کف رودخانه و گچ پر شده است. در حقیقت باید بگوییم که معماری پل گاومیشان یکی از پیچیده‌ترین ساختارهایی است که در سازه‌های دوره ساسانی می‌توان دید.

معماری پل گاومیشان
عکس از اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی لرستان (عکاس: نامشخص)

طول و عرض پل گاومیشان به ترتیب 175 و 8 متر است. در گذشته این پل بیشتر از 10 چشمه‌طاق داشته؛ اما اکنون تنها 6 عدد از آن‌ها باقی مانده است. از دیگر بخش‌های مهم این سازه باید به پله‌های قرار گرفته در دالان میانی اشاره کنیم که نشان می‌دهد این پل چیزی فراتر از یک مسیر رفت‌و‌آمد است. محققان معتقدند که در گذشته بازرگانان برخی از شب‌ها در این مکان می‌خوابیدند و پس از طلوع آفتاب به مسیر خود ادامه می‌دادند.

سایر جاذبه های ایلام

شهر ایلام بناهای تاریخی و جاذبه‌های طبیعی زیادی دارد که پس از بازدید از پل گاومیشان باید از آن‌ها دیدن کنید. در قسمت پایین می‌توانید لیستی از بهترین جاهای دیدنی ایلام را به همراه فاصله هر کدام از این پل تاریخی را مشاهده کنید.

جاذبه های نزدیک پل گاومیشان
عکس از فانزی (عکاس: نامشخص)
  • قلعه هزار درب: یکی دیگر از جاذبه‌های تاریخی این شهر است که بازدید از آن به افرادی که به تاریخ علاقه دارند پیشنهاد می‌شود. این قلعه تنها 60.6 کیلومتر (1 ساعت و 11 دقیقه) با این سازه فاصله دارد.
  • روستای کلم: یکی از زیباترین روستاهای این شهر است که در یک منطقه کوهستانی و باصفا قرار گرفته است. فاصله روستای کلم از پل گاومیشان 79.2 کیلومتر (1 ساعت و 18 دقیقه) است.
  • تنگه ارغوان: جایی که بخاطر وجود انبوه درختان ارغوان به رنگ بنفش دیده می‌شود و گردشگران آن را تکه‌ای از بهشت می‌دانند. فاصله این دو مکان از یکدیگر 176 کیلومتر (2 ساعت و 44 دقیقه) است.
  • دریاچه دوقلوی سیاه گاو: جزو بهترین جاذبه‌های طبیعی شهر ایلام است که با طبیعت بکر خود نظر شما را جلب می‌کند. فاصله دریاچه دوقلوی سیاه گاو از پل گاومیشان نیز 94.2 کیلومتر (1 ساعت و 46 دقیقه) است.

کلام آخر

پل گاومیشان جزو زیباترین پل‌های تاریخی ایران است ک در دوران ساسانیان بر روی رودخانه سیمره ساخته شده است. بخش‌های زیادی از این پل تاریخی بر اثر عوامل طبیعی مانند زلزله از بین رفته است؛ اما همچنان بازدید از آن جذابی فوق‌العاده زیادی دارد. اگرچه برای مرمت و بازسازی این سازه اقداماتی انجام شده است و احتمالا در آینده‌ای نزدیک این پل شکوه سابق خود را بدست می‌آورد.

در این مقاله از وب سایت گردشی تاپ سعی کردیم که تمام اطلاعات لازم درباره پل گاومیشان را به شما بدهیم و جنبه‌های مختلف زیبایی این سازه را به تصویر بکشیم. امیدواریم این مقاله از گردشی تاپ نظر شما را جلب کرده باشد.

سوالات متداول

پل گاومیشان در چه دورانی ساخته شده است؟

باستان‌شناسان زمان ساخت این پل را اوایل دوران ساسانی می‌دانند. باید بگوییم که معماری سازه نیز این موضوع را تایید می‌کند.

هزینه بازدید از پل گاومیشان چقدر است؟

بازدید از این سازه تاریخی رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه نیست.

پل تاریخی گاومیشان کجاست؟

این پل در فاصله 146 کیلومتری از شهر ایلام، در منطقه‌ای به نام دره شهر قرار گرفته است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا