جاذبه های گردشگری داخلی

جاهای دیدنی دامغان

اگر می‌خواهید در میان بناهای تاریخی قدم بزنید و به ماجراجویی در تاریخ این مرز و بوم علاقه دارید، شهر دامغان یکی از بهترین گزینه‌ها برای شماست. این شهر که در گذشته با نام‌های ده مغان و صددروازه نیز شناخته می‌شد، روزگاری پایتخت حکومت اشکانیان بوده و امروزه به یک مقصد خارق‌العاده برای باستان‌شناسان و گردشگران تبدیل شده است. در این مقاله همراه گردشی تاپ باشید تا شما را با بهترین و بکرترین جاهای دیدنی دامغان آشنا کنیم.

DAMGHAN WEATHER

برج چهل دختر

برج چهل دختر
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Forough Motevalli)

یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی دامغان که بازدید از آن را نباید از دست دهید، برج چهل دختر است که قدمت آن به بیشتر از 1000 سال قبل برمی‌گردد. این بنای تاریخی در مرکز شهر، در پشت امامزاده جعفر قرار گرفته و همین موضوع باعث شده که اغلب از دید گردشگران مخفی بماند. گفته می‌شود که این برج در ابتدا با خشت خام ساخته شده و پس از آن، بین قرن چهارم و پنجم هجری قمری مرمت شده است.

برج پایین‌تر از سطح زمین‌های اطراف قرار گرفته و بدنه آن طراحی استوانه‌ای دارد. در قسمت‌های بالایی استوانه، طرح و نقش‌هایی به چشم می‌خورد که به زیبایی هرچه بیشتر برج چهل دختر کمک کرده است. گنبد برج نیز به صورت مخروطی طراحی شده و به جز آجرچینی‌های هنرمندانه، طرح دیگری روی آن نقش نبسته است. ارتفاع برج تقریبا 15 متر است و محیط درونی و بیرونی آن نیز به ترتیب 6.5 و 23 متر است.

ورودی برج به صورت دهلیز، روی بدنه برج طراحی شده و دارای ارتفاع 2.5 و عرض 2 متر است. طراحی داخلی برج نیز استوانه‌ای است و کف آن آجرفرش شده است. اگر به بازدید از بناهای تاریخی علاقه دارید، برج چهل دختر قطعا یکی از بهترین جاهای دیدنی دامغان است.

آدرس برج چهل دختر در گوگل مپ

برج پیر علمدار، از جاهای دیدنی دامغان

برج پیر علمدار، از جاهای دیدنی دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Mehrab Arefi)

برج پیر علمدار یکی دیگر از جاذبه های گردشگری دامغان است که پیشنهاد می‌کنیم از آن دیدن کنید. این برج به صورت استوانه‌ای کم‌خیز طراحی شده و گنبد آن نیز طرح مخروطی پیازی به خود گرفته است. جالب است بدانید که تنها 46 برج تاریخی با این طراحی در ایران وجود دارد. همچنین باید بدانید که این برج آجری تاریخی، پس از برج گنبد قابوس گرگان، به عنوان دومین برج تاریخی کشورمان شناخته می‌شود.

ارتفاع برج 13 متر است و که تقریبا 10 متر آن دارای آجرکاری ظریف است و طرح و نقش خاصی به چشم نمی‌خورد. در بالای این آجرکاری‌های ظریف، چند ردیف تزئینات و نقوش برجسته به چشم می‌خورد که زیبایی برج پیرعلمدار را دوچندان کرده است. دروازه ورودی نیز در جنوب غربی برج قرار گرفته و تزئینات خاص خود را دارد. این طراحی خاص، سبب شده تا از این برج به عنوان یکی از زیباترین جاهای دیدنی دامغان نیز یاد شود.

اگر به بازدید از کتیبه‌های تاریخی نیز علاقه دارید، این برج شامل سه کتیبه است که یکی از آن‌ها روی سردر، یکی داخل گنبد و دیگری در فضای بیرونی گنبد نقش بسته‌اند.

آدرس برج پیر علمدار در گوگل مپ

برج مهماندوست، از جاذبه های گردشگری دامغان

برج مهماندوست، از جاذبه های گردشگری دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: behzad samaeafar)

از دیگر برج‌های تاریخی شهر دامغان، باید به برج مهماندوست اشاره کنیم که با نام‌های برج طغرل و معصوم‌زاده نیز شناخته می‌شود. این برج تاریخی در روستایی به نام مهماندوست قرار گرفته و در طول سال میزبان گردشگرانی است که به دنبال ورق زدن صفحات تاریخ هستند. قدمت این سازه آجری به دوره سلجوقیان برمی‌گردد و از این نظر، یکی از قدیمی‌ترین جاهای دیدنی دامغان نیز محسوب می‌شود.

برج مهماندوست به صورت 12 ضلعی طراحی شده و طول هر ضلع آن 1.2 متر است. ارتفاع برج نیز 14.5 متر است و بخش‌های مختلف آن، طرح و نقش‌های متفاوتی به خود گرفته‌اند. برج مهماندوست یکی از عجیب‌ترین جاهای دیدنی دامغان نیز محسوب می‌شود. مردم محلی معتقدند که چندین بار برای آن سقفی طراحی و ساخته شده؛ اما هربار سقف فرومی‌ریزد. به همین خاطر مردم محلی آن را برج سربرانداز می‌نامند.

داخل برج مهماندوست سه سنگ قبر وجود دارد که یکی از آن‌ها از جنس آجر و دوتای دیگر از جنس سنگ هستند. مردم محلی معتقدند که یکی از این سنگ قبرها، مربوط به امامزاده قاسم است که البته مدرکی برای اثبات و یا رد این ادعا در دست نیست. به صورت کلی اگر به دنبال یک بنای تاریخی پر رمز و راز هستید، برج طغرل دامغان می‌تواند گزینه جذابی باشد.

پیشنهاد مطالعه: جاذبه های گردشگری شاهرود

آدرس برج مهماندوست در گوگل مپ

مسجد جامع دامغان

مسجد جامع دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Amir Hossein Forati)

بناهای تاریخی و جاهای دیدنی دامغان تمامی ندارند و مسجد جامع این شهر، گزینه بعدی است که بازدید از آن را باید در برنامه خود قرار دهید. تاریخ دقیق ساخت این مسجد به صورت دقیق مشخص نیست؛ اما اکثر محققان و باستان‌شناسان، ساخت آن را به قرن چهارم و پنجم هجری قمری نسبت می‌دهند. مساحت مسجد جامع دامغان 645 متر است و برای ورود به بخش داخلی آن، باید از یک دالان به طول 38 متر عبور کنید.

مسجد جامع دامغان دارای سه ایوان در بخش غربی است که به گفته برخی از منابع، یکی از آن‌ها در گذشته میزبان یک منبر از جنس آجر و گچ بوده است. همچنین دارای دو شبستان است که یکی از آن‌ها در بخش غربی و دیگری در بخش شرقی قرار گرفته است. این شبستان‌ها تا امروز بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته‌اند و خوشبختانه هیچ خطری آن‌ها را تهدید نمی‌کند. مناره مسجد نیز با ارتفاع 27 متری خودنمایی می‌کند.

آدرس مسجد جامع دامغان در گوگل مپ

قلعه دولت آباد، جزو جاهای دیدنی دامغان

قلعه دولت آباد، جزو جاهای دیدنی دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: drmuratkaya)

گل سرسبد بناهای تاریخی این شهر، قلعه دولت آباد است که در قسمت غربی روستایی به همین نام قرار گرفته است. برخی از محققان و باستان‌شناسان، قدمت این قلعه را به اواخر دوره صفوی نسبت می‌دهند و برخی دیگر معتقدند که این قلعه در اواخر دوره زندیه ساخته شده است. متاسفانه هیچ مدرکی در دست نیست که این فرضیه‌ها را رد و یا تایید کند و تاریخ دقیق ساخت این قلعه تاریخی در هاله‌ای از ابهام است.

پلان اصلی قلعه دولت آباد به صورت مستطیلی است و 12 برج استوانه‌ای را در خود جا داده است. برج‌ها دارای پلکان مارپیچ هستند و در گذشته برای دیده‌بانی از آن‌ها استفاده می‌شد. متاسفانه بخش‌های زیادی از این قلعه از بین رفته؛ اما همچنان می‌توان نشانه‌هایی از خانه‌های خشتی و شاه‌نشین آن را مشاهده کرد. پس اگر می‌خواهید بر روی ویرانه‌های یک قلعه تاریخی قدم بزنید، بازدید از قلعه دولت آباد که یکی از جاهای دیدنی دامغان است را فراموش نکنید.

آدرس قلعه دولت آباد در گوگل مپ

دیوار بارو

دیوار بارو دامغان
منبع عکس: گوگل مپ (عکاس: Forough Motevalli)

دیوار بارو یکی دیگر از جاهای دیدنی دامغان است که صدها سال قبل، برای محافظت از مردم شهر بنا شده است. تاریخ دقیق ساخت آن هنوز مشخص نیست؛ اما گفته می‌شود که قدمت آن به اوایل دوره اسلامی برمی‌گردد. جالب است بدانید که این دیوار قدیمی، به‌عنوان دومین بنای خشتی بزرگ ایران، بعد از ارگ بم شناخته می‌شود. دیوار تاریخی بارو در سال 1375 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

متاسفانه قسمت بزرگی از این دیوار از بین رفته و اندازه اولیه این دیوار به صورت دقیق مشخص نیست. 150 متر در شمال، 1600 متر در قسمت شرقی و 1610 متر در قسمت جنوب، تمام آن چیزی است که از دیوار بارو باقی مانده است. این دیوار یکی از قدیمی‌ترین، ارزشمندترین و خاص‌ترین جاذبه های گردشگری دامغان است و پیشنهاد می‌کنیم که بازدید از آن را به هیچ عنوان از دست ندهید.

آدرس دیوار بارو در گوگل مپ

سخن پایانی

دامغان یکی از شهرهای تاریخی ایران است که در هر نقطه‌ای از آن می‌توانید بخشی از تاریخ این مرز و بوم را بیابید. در این مقاله سعی کردیم لیستی از بهترین و ارزشمندترین جاهای دیدنی دامغان را به شما معرفی کنیم تا در سفرهای بعدی خود، برای دیدن آن‌ها برنامه‌ریزی کنید. از اینکه تا انتهای این مقاله همراه گردشی تاپ بودید و وب سایت ما را برای مطالعه انتخاب کردید، بی‌نهایت سپاسگزاریم.

سوالات متداول

بهترین جاهای دیدنی دامغان کدامند؟

مسجد جامع دامغان، برج چهل دختر، برج طغرل و قلعه دولت آباد را باید به عنوان بهترین جاذبه های گردشگری دامغان معرفی کنیم.

بهترین زمان برای بازدید از جاهای دیدنی دامغان کدامند؟

اواسط فصل بهار تا اوایل پاییز بهترین بازه زمانی برای سفر به این شهر و ماجراجویی در میان جاذبه‌های گردشگری آن است.

قدمت دیوار بارو چقدر است؟

به صورت دقیق مشخص نیست که این دیوار چه زمانی بنا شده؛ اما باستان‌شناسان قدمت آن را به اوایل دوره اسلامی نسبت می‌دهند.

قدیمی ترین جاهای دیدنی دامغان کدامند؟

قلعه دولت آباد، دیوار بازو و برج مهماندوست را باید به عنوان قدیمی‌ترین جاذبه های گردشگری دامغان معرفی کنیم که ارزش زیادی برای دیدن دارند.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا