اخبار گردشگری

آغاز ساماندهی شهر باستانی جرجان در گنبد کاووس

معاون میراث‌ فرهنگی اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی گلستان از آغاز ساماندهی شهر باستانی جرجان در گنبد کاووس خبر داد.

به‌ گزارش ایرنا از میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان، مرتضی حسینقلی‌زاده روز سه‌شنبه اظهار کرد:

در این مرحله ساماندهی و پاک‌سازی کارگاه‌های کاوش، اصلاح فنس کشی دور کارگاه، ساماندهی فضاهای معماری ساختمان پایگاه، ساماندهی سرویس‌های بهداشتی و تاسیسات الکتریکی و مکانیکی اجرا می‌شود.

وی افزود:

شهر باستانی جرجان به عنوان یکی از شهرهای وسیع دوران عظمت و شکوفایی فرهنگ و تمدن اسلامی از سده‌های اولیه‌ اسلامی تا پایان قرن هشتم هجری قمری، در جنوب غربی شهر گنبدکاووس و در ضلع شمال امام‌زاده یحیی بن زید(ع) قرار گرفته است.

معاون میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی گلستان با اشاره به اینکه این شهر باستانی در سال 1317 به شماره 40 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و دارای حریم مصوب است، بیان کرد:

آثار به‌ جای مانده حاصل از کاوش‌های باستان‌شناسی شامل معابری با کف فرش آجری، کانال‌های آب، چاه‌های فاضلاب، مراکز مسکونی و مسجد است.

به گزارش ایرنا، شهر تاریخی و به خاک خفته «جرجان» در سه کیلومتری گنبدکاووس با نشانه‌های روشنی از دوران حکومت سامانیان، آل‌زیار و سلجوقیان که در سال 620 هجری بر اثر حمله مغول از بین رفت در زمان آبادانی خود هزار و 200 هکتار مساحت داشت اما به دلایل مختلف نظیر توسعه بخش کشاورزی، ساخت خانه‌، کاوش‌های غیرمجاز و زمین خواران از بین رفته و اکنون گستره آن به حدود 250 هکتار کاهش یافته است.

این شهر تاریخی که در جوار مرقد مطهر امامزاده یحیی بن زید (س) از نوادگان امام سجاد (ع) واقع شده، بر اساس نوشته جغرافی‌نویسانی چون «اصطخری» و «ابن حوقل» با شهرهای مشهور و همتراز دوران خود مانند ری و نیشابور قابل مقایسه بود.

شهر تاریخی جرجان در دوران اوج شکوفایی خود مهد علم و ادب و صنایعی نظیر شیشه‌گری، فلزکاری سفالگری بود.

به گفته کارشناسان، بیش از صدها محوطه و تپه باستانی در این شهر وجود دارد که تنها بخش اندکی از آنها شناسایی شده و داده‌ها و یافته‌های باستان‌شناسی نیز نشانگر آن است که این منطقه تمامی شرایط لازم برای تداوم فرهنگی را تا دوران اسلامی داشته و کشف سفالینه‌های مربوط به هزاره پنجم قبل از میلاد و عصر آهن در محلی به نام «حبی بلی » در محدوده شهر جرجان و در حاشیه رودخانه گرگان رود، شاهدی بر این مدعاست.

شهرستان گنبدکاووس با افزون بر 400 هزار نفر جمعیت در شرق استان گلستان واقع است.

ترتیب ستاره‌های امتیازدهی از راست به چپ می‌باشد.
0 / 5 میانگین امتیازات 0 تعداد کل امتیازات 0

رتبه صفحه شما:

منبع
ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا