خانه آخوند ابو
در قلب شهر تاریخی خرمآباد، عمارتی باشکوه با معماری قاجاری خودنمایی میکند که گویی از اعماق تاریخ سر برآورده و رازهای ناگفتهای را در آغوش خود جای داده است. این عمارت که به نام خانه آخوند ابو یا خانه جهانگرد شناخته میشود، گویی دریچهای به سوی گذشته میگشاید و ما را به سفری در دل تاریخ و فرهنگ غنی ایران میبرد. امروزه، خانه آخوند ابا به عنوان موزه صنایع دستی و هنرهای سنتی لرستان، گنجینهای از هنر و فرهنگ این استان را به نمایش میگذارد. در این موزه، میتوان با هنرهای اصیل و سنتی لرستان مانند مینا کاری، قلم زنی، گلیم بافی و تراش سنگ آشنا شد و از ظرافت و زیبایی این هنرها لذت برد.
اگر میخواهید بیشتر با این خانه زیبا که یکی از جذابترین جاهای دیدنی لرستان است آشنا شوید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
تاریخچه خانه آخوند ابو
خانه آخوند ابو که امروزه به عنوان موزهی صنایع دستی و هنرهای سنتی لرستان شناخته میشود، در اواسط دورهی قاجار و در حدود 170 سال پیش بنا شده است. این خانه در ابتدا متعلق به میرزا محسن قاضی، یکی از قضات برجستهی شهر خرمآباد، بوده و محل سکونت و کار او به شمار میرفته است. معماری باشکوه و تزئینات ظریف این خانه، نشان از ذوق و هنر معماران و هنرمندان دورهی قاجار دارد. خانه آخوند ابو از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده است. بخش اندرونی محل سکونت خانوادهی قاضی بوده و بخش بیرونی نیز برای پذیرایی از مهمانان و انجام امور اداری مورد استفاده قرار میگرفته است.
در سال 1378، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان اقدام به خریداری این خانه از ورثهی آخوند ابو کرد. پس از انجام عملیات مرمت و بازسازی، این خانه در سال 1380 به عنوان موزهی صنایع دستی و هنرهای سنتی لرستان افتتاح شد. موزه این خانه در حال حاضر محل نگهداری و نمایش مجموعهای ارزشمند از آثار صنایع دستی و هنرهای سنتی استان لرستان است. این آثار شامل قالیچه، گلیم، جاجیم، سفال، فلزکاری، چرمکاری، منبتکاری و… میباشد.
خانه آخوند ابو کجاست؟
خانه آخوند ابو در ضلع غربی قلعه فلک افلاک، خیابان دوازده برجی شهر خرم آباد واقع شده است. شما به راحتی میتوانید با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی خودتان را به این خانه باشکوه برسانید. اتوبوسهای خطوط 1 و 2 از نزدیکی خانه آخوند ابا عبور میکنند. همچنین میتوانید از تاکسیهای درونشهری برای رسیدن به این مکان استفاده کنید. اگر با خودروی شخصی به خرمآباد سفر میکنید، میتوانید از طریق خیابانهای امام خمینی، شریعتی و طالقانی به خانه آخوند ابا برسید. همچنین در نزدیکی خانه، پارکینگهای عمومی وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید. در قسمت زیر نقشه خانه در گوگل مپ را مشاهده میکنید که در مسیریابی شما را کمک میکند.
معماری خانه آخوند ابو
خانه آخوند ابو، با معماری باشکوه و تزئینات ظریف خود، یکی از نمونههای ارزشمند معماری دورهی قاجار در ایران به شمار میرود. این خانه که در اواسط دورهی قاجار بنا شده است، نمایانگر ذوق و هنر معماران و هنرمندان آن دوره است. بخش اندرونی خانه که شامل اتاقهای خواب، حمام، آشپزخانه و غیره میشد، محل سکونت خانواده قاضی بوده است. تزئینات این بخش از خانه با ظرافت و دقت بیشتری انجام شده است و از نقاشی، گچبری، آیینهکاری و غیره در آن استفاده شده است. در بخش بیرونی خانه آخوند ابو که برای پذیرایی از مهمانان و انجام امور اداری مورد استفاده قرار میگرفت، دارای فضاهایی مانند تالار، اتاقهای مهمان و حیاط است. تزئینات این بخش از خانه سادهتر از بخش اندرونی است، اما همچنان از زیبایی و ظرافت قابل توجهی برخوردار است.
از جمله ویژگیهای این خانه تاریخی باشکوه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از خشت و آجر در ساخت بنا: خشت و آجر از مصالح رایج در معماری دورهی قاجار بوده است. در خانه آخوند ابو نیز از این مصالح به وفور استفاده شده است.
- به کارگیری طاق و قوس: طاق و قوس یکی از عناصر اصلی معماری ایرانی است. در خانه آخوند ابو نیز از انواع مختلف طاق و قوس در ساخت بنا استفاده شده است.
جاذبه های اطراف خانه آخوند ابو
شهر خرم آباد مملو از جاذبههای گردشگری بوده که پیشنهاد میکنیم از همه آنها دیدن کنید. در قسمت زیر لیستی از جاذبههای اطراف این خانه را برایتان قرار دادهایم.
- قلعه فلک الافلاک
- تنگه هلت
- تنگه شیرز
- آبشار بیشه
- دریاچه کیو
نکات بازدید از خانه آخوند ابو
- خانه آخوند ابا همه روزه به جز ایام سوگواری از ساعت 8 صبح تا 5 بعد از ظهر باز است.
- بلیط ورودی برای بزرگسالان 3000 تومان و برای کودکان نیم بها است.
- برای عکاسی از داخل خانه از مسئولان موزه اجازه بگیرید. همچنین از آسیب رساندن به خانه و لمس اشیای موزه جدا خودداری کنید.
- فصل بهار و اوایل پاییز بهترین زمان بازدید از این خانه زیبا است. هوا در فصل بهار خنک و مطبوع است و برای گشت و گذار در محوطه خانه و حیاط آن بسیار مناسب است. همچنین در پاییز برگ درختان در این فصل به رنگهای زیبایی در میآیند و منظره زیبایی را خلق میکنند.
- برای بازدید از تمامی بخشهای این خانه زیبا به حدود 1 الی 2 ساعت زمان نیاز داریم.
سخن آخر
خانهی آخوند ابو با معماری منحصر به فرد و تزئینات زیبای خود، یکی از جاذبههای گردشگری شهر خرمآباد به شمار میرود. بازدید از این خانه فرصتی استثنایی برای آشنایی با معماری و هنر دورهی قاجار در ایران فراهم میکند. در این مقاله، تمام سعی خود را کردیم که تمام اطلاعات درباره این خانه تاریخی زیبا را به شما بدهیم. از اینکه تا انتها همراه گردشی تاپ بودید، بینهایت سپاسگزاریم. شما میتوانید دیدگاه خود را در مورد این خانه باشکوه با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
این جاذبه در ضلع غربی قلعه فلک افلاک، خیابان دوازده برجی شهر خرم آباد قرار دارد.
این جاذبه متعلق به دوران قاجار است.
بله؛ خانه آخوند ابو در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۴۳۲ به ثبت ملی رسیده است. خانه آخوند ابو کجاست؟
قدمت این خانه به چه دورانی میرسد؟
آیا این خانه به ثبت ملی رسیده است؟